עבירה פלילית, עבירות מסוג רצח, אלימות קשה, סחר בסמים, סחר באמל"ח וכד' דורשות "מחשבה פלילית" (MENS REA) בלטינית ו"מעשה פלילי" (ACTUS REUS) בלטינית.

מטבע הדברים, עבירה מסוג אינוס ובעיקר סעיף 345(א)(1) לחוק העונשין צריכה גם היא, נוכח הסנקציה הקשה שנקובה בסעיף - 16 שנות מאסר, לעמוד באותן דרישות כפי שמתבקש בעבירות פשע חמורות וקשות אחרות.

לפניה ישירה אל משרד עורך דין רונן בנדל, לחץ/י כאן

מהי ההגדרה של עבירות קשות?

אפשר להגדיר עבירות קשות באופן קטגורי ככאלו שהסמכות לדון בהן מסורה לבית המשפט המחוזי, בדן יחיד, בדרך כלל להרכב של שלושה שופטים.

גם עבירת האינוס נדונה במותב תלתא.

אלא שהיתרון ככל שמדובר בנשים שחוו את החוויה הנוראית והבלתי נתפסת, הנו בכך שנטל הראיה ונטל הבאת הראיות לא דורש מהמאשימה, מדינת ישראל, משקל ראייתי שקול במידותיו למשקלן הראייתי של העבירות הפליליות האחרות.

בית המשפט המחוזי הדן בהרכב רשאי להשתית את הרשעת הנאשם תוך שהוא מבכר את גרסת המתלוננת על פני גרסת הנאשם, ודי בכך.

בעבירת האינוס אין צורך בתוספת ראייתית אשר נדרשת בעבירות קשות מקבילות

אכן, בית המשפט צריך להזהיר עצמו כל הזמן בדבר שאלת מהימנות הגרסא ואולם אין צורך בתוספת ראייתית אשר נדרשת בעבירות קשות מקבילות.

כך לדוגמא, תוספת ראייתית מסוג סיוע, אשר צריכה להיות ראייה עצמאית מנותקת מהראייה המרכזית, וכך באשר לתוספות ראייתיות קלות יותר ובכלל זה: "דבר מה" "ודבר מה נוסף".

יתירה מזו, בית משפט יכול לבסס בפסק דין מרשיע "עדויות שמועה". אלו הם החריגים המנויים בין השאר בעבירות רס-גסטה. (res gesta), החריג לעדות השמועה.

חריג לעדות שמועה בעבירת אינוס

די בכך כי קרבן העבירה יוצר או יוצרת קשר בסמוך לאירוע או אחריו, לשתיים מחברותיה ובית המשפט מתרשם כי המידע שנמסר על ידי קרבן העבירה נקלט בחושיו של הנמען באופן שהותיר עליו רושם ומהימנות בדבר אמינות גרסתה של המתלוננת, או אז על נקלה יוכל בית המשפט בהכרעת דינו, לסמוך את ההרשעה על אותן עדויות שמועה חרף העובדה כי העדים לא קלטו באופן ישיר פרט מן האירוע נשוא כתב האישום, אלא נותרו מוכי תדהמה אם תרצו לאור הדברים ששמעו.

הבעייתיות נמצאת במקרים בודדים בהם המתלוננ.ת מגישים תלונות שווא משיקולים זרים שאז בית המשפט עשוי או עלול לקבל את גרסת המתלוננים כשהרקע לתלונה אינו קשור לתקיפה מינית מכל סוג שהוא.

לא זו בלבד אלא שכבישת התלונה לאורך זמן, אינו יכול לסייע לנאשם או לחשוד. הכלל בדבר כבישת תלונה שאז ערכה של התלונה מועט, אינו חל על קורבנות אונס או על מתלוננים בין אם המעשה התרחש ובין אם לא.

ישנן הנחות יסוד לפיהן מתלוננים בעבירות מין, סובלים מעלבון, האשמה עצמית, חשש שמא יפגעו בהם ומכאן נגזר הרציונל בדבר האפשרות להתלונן גם לאחר חלוף 15 שנה, שרק אז בניגוד לעבירת פשע אחרת שמתיישנת לאחר 10 שנים, תתיישן העבירה.

עורך הדין רונן בנדל (צילום: יח"צ)
עורך הדין רונן בנדל | צילום: יח"צ

משרד עורך דין רונן בנדל עוסק במשפט פלילי, מעצרים, חקירה משטרתית, כתב אישום, עבירות סייבר ואבטחת מידע, ייצוג חשודים ונאשמים בעבירות אלימות במשפחה, עבירות מין, עבירות סחר בסמים, ועדות שחרורים, ערעור פלילי ועוד. הכתבה באדיבות האתר: din.co.il.

*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.

לפניה ישירה למשרד עורך דין רונן בנדל - 053-6112841