עם הגיעם לנמל התעופה, חייבים רבים מופתעים לגלות שהוצא נגדם צו עיכוב יציאה מהארץ. צו עיכוב יציאה מהארץ לחייב שמתנהל נגדו הליך בהוצאה לפועל מוצא מכוח סעיף 14 לחוק ההוצאה לפועל, אשר מתיר להטיל הגבלה זו על חייבים אשר קיים לגביהם חשש שינסו לעזוב את הארץ ולהתנער מתשלום חובותיהם לנושים. חשוב לציין כי מרגע הוצאת צו עיכוב יציאה מהארץ, החייב לא יוכל לצאת מן הארץ אלא אם בוטל הצו נגדו. על פי רוב, הצו תקף למשך שנה אלא אם נקבע בו אחרת או אם מדובר בצו עיכוב יציאה מהארץ בעקבות חוב מזונות שלא שולם.

צו לעיכוב יציאה מהארץ ניתן באופן זמני או באופן קבוע, וכאשר מדובר בחייב עם חוב מזונות, חייב שנמנע במתכוון מתשלום חובותיו לנושים או חייב שהוכרז כחייב מוגבל באמצעים - מדובר בהגבלה לצמיתות. צו לעיכוב יציאה מהארץ עלול להקשות מאוד על חייבים בעלי עסקים בחו"ל אשר אין באפשרותם לצאת את גבולות הארץ, כמו גם על חייבים שמעוניינים לצאת לנפוש בחו"ל.

לפניה ישירה לראובן זבורוב, משרד עורכי דין, לחץ/י כאן

מהו ההליך הנחוץ להטלת צו עיכוב יציאה מהארץ?

זוכה בהוצאה לפועל אשר מעוניין להביא להטלת הגבלה באשר ליציאה מהארץ על החייב, יצטרך להגיש בקשה לרשם ההוצאה לפועל על גבי טופס 506 - טופס בקשה להטלת הגבלות על חייב ו/או עיכוב יציאה מהארץ ולסמן בטופס את ההגבלה המבוקשת - עיכוב יציאה מהארץ. בטופס יש לציין את פרטי החייב כולל כתובתו, שמו המלא, מספר הזהות שלו ושמו של אביו. את הבקשה ניתן להגיש באמצעות דואר אלקטרוני ללשכת ההוצאה לפועל שבה התיק מתנהל, בהגשה ידנית בלשכת ההוצאה לפועל לאחר זימון תור מראש או באמצעות משלוח של הבקשה בדואר. עורכי דין בעלי כרטיס חכם רשאים להגיש את הבקשה באופן מקוון באמצעות האזור האישי באתר של רשות האכיפה והגבייה.

לאחר שהבקשה הוגשה, היא תועבר לרשם ההוצאה לפועל אשר מטפל בתיק לצורך קבלת החלטה. חשוב לציין כי ההגבלה לא תיכנס לתוקף באופן מידי אלא לאחר שמנהל ההוצאה לפועל שלח לחייב התראה בדואר וחלפו 30 יום מהמועד שבו ההתראה הומצאה לחייב.

צו לעיכוב יציאה מהארץ לא ייכנס לתוקף אם במהלך 30 ימים ממועד המצאת ההתראה, החייב פרע את חובו או התייצב לחקירת יכולת בלשכת ההוצאה לפועל ושכנע את רשם ההוצאה לפועל כי הוא לא בעל יכולת אשר משתמט מתשלום חובות.

מתן צו עיכוב יציאה מהארץ נתון לשיקול דעתו של רשם ההוצאה לפועל

אם רשם ההוצאה לפועל הטיל את ההגבלה על החייב בנוכחותו, לא תישלח לו התראה וההגבלה תיכנס לתוקף תוך פרק זמן של 30 יום ממועד הטלתה, אלא אם החייב פרע את חובו או שהתקבלה החלטה אחרת על ידי הרשם. ההחלטה בדבר הטלת ההגבלה נתונה לשיקול דעתו של הרשם והוא יגביל את החייב רק אם הוא סבור שהדבר מוצדק בנסיבות העניין, בהתחשב בפגיעה בחייב ובהליכים נוספים שננקטו נגדו לצורך גביית החוב. רשם ההוצאה לפועל רשאי להתנות את צאתו של החייב מהארץ במתן ערובה שמניחה את דעתו ותכליתה להבטיח את תשלום החוב.

איך מבטלים צו עיכוב יציאה מהארץ?

מאחר שהטיפול בבקשות לביטול צו עיכוב יציאה מהארץ הוא לרוב ממושך, ההמלצה לחייב המעוניין בביטולו היא להגיש לרשם ההוצאה לפועל את הבקשה לביטול הצו כשבועיים לכל הפחות לפני הנסיעה המתוכננת לחו"ל. בבקשה יש להציע ערבות, לציין את מטרת היציאה מהארץ, את משך השהות המתוכנן מחוץ לישראל, את יעד הנסיעה ואת זהות הגורם אשר יממן את הנסיעה והשהות בחו"ל. כדי לאמת את העובדות המופיעות בבקשה מומלץ לצרף תצהיר מאומת וחתום על ידי עו"ד.

תנאי ראשון לביטול צו עיכוב יציאה מהארץ הוא כי החייב עמד בכל התנאים שהוטלו עליו במסגרת ההליכים המתנהלים בהוצאה לפועל או במסגרת הליכי חדלות הפירעון, הוא משלם לקופת הכינוס באופן תקין ומגיש את הדוחות התקופתיים במועדם.

התנאי השני לביטול ההגבלה הוא מתן סיבה מוצדקת לביטול צו עיכוב היציאה מהארץ. הניסיון מלמד כי רשם ההוצאה לפועל נוהג לאשר בקשות לביטול הצו אם מטרת הנסיעה היא עבודתו של החייב בחו"ל או מצב בריאותו של החייב או של בן משפחתו, המחייב קבלת טיפול רפואי מחוץ לגבולות הארץ.

תנאי נוסף לביטול הצו הוא מסירת פרטים של צד שלישי אשר יישא בכל ההוצאות הכרוכות בנסיעתו של החייב לחו"ל כולל לינה, ביטוח, כרטיסי טיסה והוצאות נוספות שנלוות לנסיעה.

תנאי אחרון לביטול צו עיכוב יציאה מהארץ נוגע להבטחת התשלום של חובות החייב במקרה שהוא לא ישוב לארץ במועד שנקבע לו. לצורך עמידה בתנאי זה החייב יצטרך לספק בטוחות מספקות לשביעות רצונו של הרשם אשר יסתפק בכתבי ערבות חתומים, צילומי תעודות זהות ותלושי שכר של שני ערבים בגירים שאין להם תיקים פתוחים כחייבים בהוצאה לפועל.

חייב שמעוניין לערער על החלטת הרשם שלא לבטל צו עיכוב יציאה מהארץ שהוצא נגדו, מחשש שייצא מהארץ מבלי לפרוע את חובו, רשאי להגיש ערעור ישירות לבית משפט ללא צורך בקבלת רשות ערעור.

חשיבותו של ייצוג משפטי מקצועי

אם הוצא נגדכם צו עיכוב יציאה מהארץ ואתם מעוניינים לבטלו, ההמלצה עבורכם היא לפנות לעורך דין מקצועי, מנוסה ומיומן בתחום ההוצאה לפועל אשר ייבחן את מכלול הנתונים הרלבנטיים, יתכנן עבורכם אסטרטגיית פעולה משפטית לביטול הצו לעיכוב יציאה מהארץ, יגיש את הבקשה והמסמכים הנחוצים לרשם ההוצאה לפועל ו/או לבית המשפט בהתאם לצורך וימשיך ללוות אתכם בהליך עד השגת המטרה.

עורך הדין ראובן זבורוב (צילום: לאנט מדיה)
עורך הדין ראובן זבורוב | צילום: לאנט מדיה

עורך דין ראובן זבורוב עוסק בתחום ההוצאה לפועל וחדלות הפירעון, ייצוג זוכים וחייבים בהליכים המתנהלים בלשכות ההוצאה לפועל, ייצוג זוכים וחייבים בבקשות למתן ולביטול צווים לעיכוב יציאה מהארץ ועוד. הכתבה באדיבות האתר: din.co.il.

*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.

לפניה ישירה לראובן זבורוב, משרד עורכי דין - 053-6244172