בעבר, ועד לחודש 7/17, בתי המשפט פסקו באופן אוטומטי, כי האב ישלם לידי האם, בלי קשר לגובה ההכנסות של האם ובלי קשר לזמני השהות של הקטינים עם האב, את מלוא הצרכים ההכרחיים של הילדים עד גיל 15, זאת מאחר שהמזונות שנקבעים בהתאם לדין העברי, חייבו את האב בכל הצרכים ההכרחיים של ילדיו עד גיל 15.

לפניה ישירה אל עורכי דין ונוטריונים איריס גרבר ומוטי גרטל, לחץ/י כאן

מה הכוונה במונח "צרכים הכרחיים"?

הכוונה בצרכים הכרחיים היא: מזון וכלכלה, ביגוד, הנעלה וחינוך כשלסכום זה התווסף 30% מעלות שכ"ד (כשמדובר בילד אחד, 40% כשמדובר בשני ילדים וכו') והוצאות הבית השוטפות (חשמל, מים, ארנונה וכד'). ההערכה השיפוטית של צרכים אלו עמדה על סך 1,150 ₪ ועד 1,600 ₪, ללא עלות המדור וללא מחצית הוצאות חריגות, כך שדמי המזונות ששילמו אותם אבות למזונות ילדיהם, הגיעו לסכומים גבוהים ביותר ואבות רבים מצאו עצמם במצב שאינם יכולים לשהות עם ילדיהם בביתם בשל ההוצאות הכבדות והכפולות בהן נשאו לבדם.

מעבר לגיל 15, האב חויב מדין צדקה בלבד, כאשר מדין צדקה, האם והאב שווים ונבחנו הכנסות שניהם.

פסק דין תקדימי של בית המשפט העליון הוביל למהפכה של ממש בתשלומי המזונות עבור האבות.

כאמור, זה היה המצב הקיים עד ליום 19.7.17. אולם אז, ניתן פסק דין תקדימי על ידי בית המשפט העליון, במסגרת בע"מ 1709-15 ו- 919-15 ולפיו, חיוב אב במזונות ילדים, במלוא הצרכים ההכרחיים שלהם - לא עוד עד גיל 15, אלא רק עד גיל 6. פסק הדין קבע כי כאשר קיימת חלוקה שווה של זמני שהות, כאשר הכנסות ההורים זהות או דומות וכאשר מדובר בילדים מעל גיל 6 שנים, האב לא ישלם מזונות לאם. זוהי ממש מהפכה מבחינת האבות, שכן הגיל לחיוב האב במלוא הצרכים ההכרחיים של הילדים, ירד מגיל 15 לגיל 6.

חלוקת מזונות הקטינים לפי יחס הכנסות ההורים ויחס זמני השהות

במהלך הזמן התפתחה הפסיקה והיא מתקיימת גם כאשר ההכנסות של ההורים אינן שוות וגם כאשר זמני השהות אינם שווים. כיום המצב הוא, שעבור ילדים עד גיל 6 המצב נשאר פחות או יותר אותו דבר, למרות שיש שופטים שגם מתחת לגיל 6, מתחשבים בזמני השהות של הקטינים עם אביהם ומפחיתים מעט את גובה המזונות אולם מעל גיל 6, בתי המשפט בוחנים את חלוקת גובה מזונות הקטינים בהתאם ליחס ההכנסות של שני ההורים מכל מקור שהוא ובהתאם ליחס זמני השהות. כך למשל אם האם משתכרת יותר מהאב וזמני השהות שווים, האם היא זו שתעביר לידי האב דמי מזונות עבור הקטינים.

דוגמה לחישוב מזונות קטינים מעל גיל 6

ההבדל הוא, שמעל גיל 6, הפסיקה קבעה שצרכי הקטינים אינם עומדים עוד על 1,600 ₪ אלא על 2,250 ₪ בשני הבתים, לא כולל מדור והוצאות מדור. להלן תינתן דוגמא לחישוב גובה מזונות קטינים מעל גיל 6 כפי שנוהגים היום בתי המשפט. כמובן שתיתכן סטייה בין שופט לשופט והשוני יהיה עד אשר תהיה חקיקה אחידה בעניין:

האב משתכר 20,000 ₪ נטו (בתי המשפט מחשבים נטו - כברוטו בניכוי ניכויי חובה בלבד, היינו: מס הכנסה, ביטוח לאומי וביטוח בריאות).

האם משתכרת 13,000 ₪ נטו.

זמני השהות שווים.

יחס ההכנסות במקרה כזה הוא 60% לאב ו-40% לאם.

יחס זמני השהות הוא -50% לכל הורה.

דמי המזונות, ככל שלא יוכח אחרת, יועמדו על סך 2,250 ₪.

והתחשיב יהיה כדלקמן: בהתאם ליחס ההכנסות, על האב לשאת ב-60% מצרכי הקטין - דהיינו בסך 0.6*2,250=1,350 ₪. אולם ב-50% מהזמן, הקטין שוהה אצל האב והאב מממן את צרכיו באופן ישיר ועל כן יש להחסיר 0.5*2,250=1,125.

במקרה שמתואר, על האב יהיה להעביר לידי האם סך הכל 1,350-1,125=225 ₪ בלבד. זהו שינוי עצום ביחס למזונות שעל אב היה להעביר לידי האם במקרה זהה, לפני 7/17. חשוב להדגיש כי חלק מהשופטים לא מחשבים בדיוק לפי נוסחאות ועל כן יתכנו שינויים בין שופט אחד לבין שופט אחר, אולם אין כל ספק כי חלוקת נטל המזונות בין ההורים השתנתה לאין ערוך וכיום היא שוויונית הרבה יותר.

עורכי הדין איריס גרבר ומוטי גרטל (צילום: אקסטרה קידום אתרים | בניית אתרים)
עורכי הדין איריס גרבר ומוטי גרטל | צילום: אקסטרה קידום אתרים | בניית אתרים

עורכי דין ונוטריונים איריס גרבר ומוטי גרטל מנהלים את פורום תביעת מזונות באתר din.co.il, עוסקים בדיני משפחה, גירושין, מזונות ילדים, פירוק שיתוף אגב גירושין, עריכת הסכמי ממון, הסכמי גירושין, משמורת, צוואות וירושות, גישור משפחתי ועוד. הכתבה באדיבות האתר: din.co.il.

*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.

לפניה ישירה לעורכי דין ונוטריונים איריס גרבר ומוטי גרטל - 053-9428977