בשנים האחרונות, מדינת ישראל רשמה עלייה משמעותית במספר עבירות הסמים הקלות, במיוחד באלו הנוגעות למעבדות סמים וסחר. עלייה זו הונעה על ידי הביקוש המקומי המוגבר והמיקום הגיאוגרפי האסטרטגי של ישראל, מה שהופך אותה לנקודת מעבר של סמים. סמים סינתטיים, קנאביס וחומרים פסיכואקטיביים היו ועדיין הנפוצים ביותר בארץ, מיוצרים לעתים קרובות במעבדות חשאיות ולאחר מכן מתבצע בהם סחר.

לפניה ישירה לעו"ד דרור שלום, לחץ/י כאן

מהי העמדה משפטית והענישה בישראל?

החוק הישראלי נוקט באופן מסורתי בעמדה קשה כלפי עבירות הקשורות לסמים. פקודת הסמים המסוכנים (1973) מתווה סנקציות פליליות על עבירות הקשורות לסמים, הכוללות גידול, ייצור, רכישה, החזקה ואספקה של סמים אסורים.

עם זאת, חשוב לציין שהעונשים משתנים מאוד בהתאם לחומרת העבירה. עבירות קלות כמו החזקת כמויות קטנות של סמים לשימוש עצמי גוררות לרוב סנקציות מנהליות או קנסות, בעקבות מדיניות דה-קרימינליזציה שהוכנסה בשנת 2019. עם זאת, בעבירות חמורות יותר כמו הפעלת מעבדות סמים וסחר בסמים, החוק מאפשר להטיל עונשים מחמירים לרבות מאסר. חוק העונשין הישראלי (תשל"ז-1977) קובע עונש מרבי של 20 שנות מאסר בגין סחר בסמים ועונש מרבי של 25 שנות מאסר בגין הפעלת מעבדת סמים. עונשים אלו מדגישים את החומרה שבה רואה מערכת המשפט בישראל את העבירות הללו.

הסתבכתם בעבירה כלשהי בעניין סמים קלים? מומלץ לפנות בהקדם האפשרי לעורך דין מומחה שמתעסק בתחומים האלה בפרט ובתחום הפלילי בכלל. ישנם סוגים רבים של עבירות סמים והתייחסויות שונות לכל עבירה ועבירה בחוק, כך שהאדם הסביר כמעט תמיד יהיה חייב ייעוץ משפטי מקצועי בנושא.

מאבק בתופעת מעבדות הסמים והסחר

ישראל נוקטת בגישה רב-מערכתית כדי להילחם בסוגיה ההולכת וגוברת זו של עבירות סמים. במישור האכיפה, משטרת ישראל, יחד עם הרשות למלחמה בסמים ואלכוהול (ADAA), רודפים ללא הפוגה אחר סוחרי סמים ומפעילי מעבדות חשאיות. הם התמקדו בשיבוש שרשראות אספקת הסמים, פשיטה על מעבדות ותפיסת אנשים מרכזיים מעורבים.

יתרה מזאת, מערכת המשפט בישראל גם ממלאת את תפקידה בכך שהיא גוזרת עונשים קשים על העבריינים, ומחזקת את המסר שפשעים הקשורים לסמים הם חמורים ולא יסבלו.

אסטרטגיה למניעת עבירות סמים בישראל

במישור המניעה, נעשה שימוש נרחב בקמפיינים של חינוך ציבורי כדי לחנך את הציבור בדבר הסכנות הנלוות לשימוש בסמים ובדבר ההשלכות של מעורבות בפעילויות הקשורות לסמים. הרשות למלחמה בסמים ואלכוהול במיוחד, פעלה באופן אקטיבי בהפעלת קמפיינים המיועדים לבתי ספר, מכללות ופלטפורמות קהילתיות אחרות.

בגישה חדשנית לנושא, ישראל החלה למנף גם טכנולוגיות מתקדמות ושירותי מודיעין במאבקה בעבירות סמים. זה כולל שימוש בניתוח נתונים כדי לעקוב אחר נתיבי תרופות, לזהות אנשים בסיכון גבוה ולחזות מיקומים אפשריים של מעבדות חשאיות.

לסיכום

העלייה בתחום עבירות הסמים הקלות בישראל, בעיקר הנוגעות למעבדות סמים וסחר, היא מגמה מדאיגה. מערכת המשפט ורשויות אכיפת החוק, מגובות באמצעי מניעה, נאבקים ללא לאות כדי להילחם בסוגיה זו. אמנם הקרב רחוק מלהסתיים, אך מאמציהם העקביים משקפים מחויבות לשמירה על בריאותה ורווחתה של האוכלוסייה הישראלית. זה ללא ספק ייקח יותר זמן, משאבים ומאמץ משותף מכל בעלי העניין כדי להתמודד ביעילות עם הנושא המאתגר הזה.

עו"ד דרור שלום (צילום: סטודיו ראוול)
עורך הדין דרור שלום | צילום: סטודיו ראוול

עו"ד דרור שלום עוסק בתחום המשפט הפלילי, ייצוג חשודים ונאשמים בעבירות סמים, עבריינות נוער, חקירה משטרתית, כתב אישום, מעצר עד תום ההליכים ועוד. הכתבה באדיבות האתר: din.co.il.

*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.

לפניה ישירה לעו"ד דרור שלום - 053-6241566