הסינוסים הינם חללי אויר המצויים בתוך עצמות הפנים שבגולגולת מסביב לאף. לכל אדם בוגר ישנם ארבעה זוגות סינוסים המתחברים לחלל האף. תפקידם בין היתר בחימום האויר אותו אנו נושמים לפני כניסתו לריאות, לשמש כתיבת תהודה לקול אותו אנו מפיקים ועוד.

מהי סינוסיטיס?

בתוך הסינוסים נוצר באופן קבוע נוזל צמיגי ששמו מוקוס ותפקידו להגן על הסינוסים ורירית האף. הנוזל מתנקז ומפונה אל חללי האף והלוע באופן טבעי. לעתים מנגנון ייצור והפרשת המוקוס משתבש, כאשר הפינוי שלו נפגע נזלת וליחה מצטברים בכמות גדולה בחללים ועלולים לחסום את פתחיהם. פגם באוורור הסינוסים יכול לנבוע ממחלה, ממבנה בעייתי של החללים, ממחלה או מפציעה. הסינוסים החסומים והגדושים מהווים מקום לצמיחת חיידקים והתפתחות דלקת הקרויה "סינוסיטיס". הדבר מחייב טיפול כאשר הסינוסיטיס נמשך זמן רב ומלווה בקשיי נשימה ושינה, ירידה בחוש הטעם והריח, כאבי ראש, שיעול וצרידות. תחילה יש לבצע טיפולים שמרניים כגון טיפול באנטיביוטיקה, שטיפות במי מלח, מתן סטרואידים וכיוצ"ב ורק כאשר אינם מסייעים למטופל, יש מקום לשקול טיפול ניתוחי.

לפניה ישירה אל משרד עו"ד ירון מויאל, לחץ/י כאן

מהו ניתוח אנדוסקופי של הסינוסים (FESS)?

ניתוח אנדוסקופי של האף והסינוסים הינו ניתוח המבוצע בד"כ בהרדמה כללית. בניתוח זה הכניסה לחלל האף והסינוסים נעשית באמצעות אנדוסקופ וללא צורך בחתכים בעור הפנים, כפי שהיה בעבר. המנתח מכניס לאפו של המנותח סיב אופטי דק שכולל מצלמה המאפשרת לו לצפות בסינוסים על גבי מסך ומכשור ניתוחי המאפשר ביצוע פעולות כירורגיות הכוללות שטיפה של הסינוסים, ניקוז נוזלים ומשקעים, כריתת רקמות, הרחבת פתחים של החללים, כריתת פוליפים בחלל האף וכן יישור מחיצת האף במידת הצורך.

רשלנות בניתוח אנדוסקופי של הסינוסים (FESS)

מדובר בהליך בטוח יחסית אשר ברוב המקרים משיג את התוצאה הניתוחית המבוקשת. יחד עם זאת, קיימים סיכונים הכוללים פגיעה במחיצה, זיהום ופגיעה ברקמות, פגיעה בחוש הטעם והריח, בהפקת הקול ולעתים גם פגיעה קשה בראייה, פגיעה בנוזל המוח ולעתים נדירות גם ברקמות המוח. במקרים מסוימים הכשל בניתוח הינו בכך שבוצע בלא בדיקות הדמיה נדרשות כגון CT בטרם ביצועו, בהסרת רקמות וקונכיות מיותרת במהלכו שעלולה אף להוביל לתסמונת "האף הריק" שבו האדם סובל מקשיי נשימה משמעותיים ולפגיעה קשה בתפקוד ובאיכות חייו.

לאחרונה משרד הבריאות מצא במדגם שערך, כי נמצאו מספר רב של ניתוחי FESS מיותרים שבוצעו במערכת הציבורית, בהן הוברר כי חולים רבים נותחו שלא לצורך, ניתוח שבוצע בזמן קצר מהנדרש והמקובל או שנותחו באופן לקוי מאוד עד כדי גרימת נזק בלתי הפיך. במקרים אחרים חולים שוכנעו לבצע הניתוח מבלי שמוצו טיפולים שמרניים קודם לכן או שניתן היה להסתפק בניתוח פשוט בהרבה.

בכל מקרה שבו עולה חשד לרשלנות רפואית בניתוח אנדוסקופי של הסינוסים, מומלץ לפנות לייעוץ של עורך דין רשלנות רפואית, אשר מתמחה ומטפל באופן ספציפי בתביעות של FESS.

העדר הסכמה מדעת לניתוח FESS

במקרים מסוימים אין צורך בהוכחת רשלנות בניתוח אלא די בהוכחת הכשל של המנתח באי מתן הסברים לגבי הסיכונים והסיכויים בניתוח, כמו גם האפשרות לבחירת אופציות טיפוליות אחרות, כולל אף הימנעות מביצוע הניתוח במקרים מסוימים. החובה לפרט בפני המטופל את סיכוני הניתוח, מעוגנת בחוק זכויות החולה משנת 1996. הפרת חובה זו עלולה להיחשב לרשלנות רפואית בניתוח בפני עצמה, וגם להפרת חובה חקוקה. הגישה שהייתה קיימת בעבר לפיה הרופא איננו משתף את החולה בסיכוני הטיפול, עברה מן העולם ובתי המשפט רואים בחומרה מקרים בהם לא מוסרים לחולים מידע על הטיפול שניתן להם ולא מאפשרים להם למעשה לקבל החלטה מושכלת האם לעבור או לא לעבור את ההליך הרפואי.

עורך הדין ירון מויאל (צילום: אבי נעם)
עורך הדין ירון מויאל | צילום: אבי נעם

עורך דין ירון מויאל עוסק ברשלנות רפואית כולל רשלנות רפואית בניתוח, בהיריון ובלידה, תביעות נזיקין ונזקי גוף קשים. הכתבה באדיבות האתר: din.co.il.

*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.

לפניה ישירה למשרד עו"ד ירון מויאל - 053-7429167