במהלך החיים המשותפים ייתכנו מצבים בהם בני זוג יחתמו ביניהם על הסכמים המסדירים את הזכויות ביניהם, בינם לבין עצמם, אין מדובר ב"הסכם ממון" ולפיכך, אינם נדרשים לאישור בית המשפט ו/או בית הדין כתנאי לתוקפו של ההסכם בהתאם לדרישת חוק יחסי ממון.

מה גם, ככל שנחתם בין הצדדים הסכם, הגם שנושא כותרת של "הסכם ממון", ברי, כי הכותרת אינה חזות הכל, כשם שאין תוכו כברו, ויש לבחון האם ההסכם לגופו ונסיבותיו, עוסק בזכויות הממוניות במקרה של פקיעה בעקבות גירושין או מוות.

לפניה ישירה אל עורך דין ומגשר יעקב עופרי אוזן, לחץ/י כאן

כיצד נקבע אם מדובר ב"הסכם ממון" או בהסכם אחר המסדיר זכויות של בני זוג?

ככל שההסכם שנחתם בין הצדדים אינו בבחינת הסכם רגעי אלא מדובר בהסכם הצופה פני עתיד במקרה של מוות או גירושין, או אז, מדובר ב"הסכם ממון", יהיו ממדיו רחבים או צרים.

מאידך, אם ההסכם שנחתם מהווה מעין הסכם כללי ו/או עסקי ו/או בהקשר ליחסים שוטפים והתנהלות בין בני הזוג במסגרת רגילה בחיים המשותפים ולא בעקבות מאורע כלשהוא, לאו דווקא בענייני משפחה ורכוש ואשר אינו דן במקרה של פרידה או מוות, או אז, נראה כי מדובר בהסכם רגיל בהתאם לדיני החוזים ואין דרישה לאישור גורם חיצוני, בהתאם לקבוע בחוק יחסי ממון.

זאת נקבע גם במסגרת פסה"ד נציה נ' נציה ע"י כב' הש' בכור:

"...אין ספק שבמשך שנות נישואין רבות בני-הזוג עושים בינם לבין עצמם כל מיני עסקות, הסדרים והסכמים לגבי פריט זה או אחר של רכושם, וספק אם צריך לייחס לכל דבר כזה את המעמד של הסכם ממון במובן החוק הזה. בחוק ישנה הקפדה לגבי הסכם ממון בין בני-הזוג הקובע את היחסים ביניהם ומחייב גם לגבי העתיד; זה גם מצדיק את הדרישה שבית-המשפט ייווכח לא רק שבני-הזוג עשו את ההסכם מרצון, אלא שעשו כן בהבינם את משמעותו ואת תוצאותיו".

בפסיקה נקבע כי מטרת ההסכם היא שתקבע אם מדובר בהסכם ממון

בע"א 169/83 יונה שי נ' ששון (שרעבי) שי, שניתן מיום 28.10.85, נדון מקרה בו הצדדים חתמו על "הסכם ממון" אולם ההסכם לא אושר על ידי בית משפט או בית דין, נקבע ע"י הש' בן פורת כאמור להלן:

".......סיכומה של השקפתי הוא, שהמבחן, אם הסכם פלוני בין בני-זוג הוא "הסכם ממון" אם לאו, טמון במטרתו. אם זו צופה פני איזון משאבים בענייני ממון לעת מוות או גירושין, לפנינו "הסכם ממון", יהיו ממדיו רחבים או צרים. לעומת זאת, אם זו נוגעת ליחסים שוטפים או לעיסקה רגילה בין בני-אדם – לאו דווקא בנושא של דיני משפחה, אלא למשל דיני חוזים או קניין, ללא קשר נראה לעין עם איזון משאבים בעת גירושין או מוות - לפנינו הסכם רגיל, שדינים אלה (לפי הנושא) חלים עליו".

מעמדו של "הסכם ממון" לאחר אישור

בהתאם לקבוע בחוק יחסי ממון, ככל שהצדדים חתמו על "הסכם ממון" והתקיימו הדרישות הפרוצדורליות כקבוע בחוק, או אז, ההסכם כמוהו כפסק דין והינו שריר וקיים, כך שניתן לאוכפו, במידת הצורך.

יתר על כן, במידה והצדדים חתמו על הסכם מרצונם החופשי וההסכם הוגש לאישור בית משפט ו/או בית דין, לא בנקל יבוטל ההסכם, בטענה סתמית ולפיה צד להסכם לא ידע ו/או לא הבין אודות מה חתם.

שינויים בהסכם ממון שאושר על ידי בית המשפט או בית הדין מחייבים קבלת אישור מתאים

כמו כן, כפי שנקבע רבות בפסיקה ולפיה, ככל שהצדדים חתמו על "הסכם ממון" אשר הוגש בפני ערכאה שיפוטית, בין אם ביהמ"ש ו/או בית דין, וההסכם אושר כדין, או אז, ככל שהצדדים להסכם ערכו שינויים בהסכם המקורי ו/או רוצים לתקנו, הרי שאך ורק לערכאה המשפטית אשר אישרה את ההסכם המקורי והעניקה לו תוקף של פסק דין קמה הסמכות לערוך ולאשר שינוי או תיקון בהסכם העיקרי.

עורך הדין יעקב עופרי אוזן (צילום: גל בלומשטיין)
עורך הדין יעקב עופרי אוזן | צילום: גל בלומשטיין

עורך דין יעקב עופרי אוזן עוסק בדיני משפחה, הסכמי ממון, הסכמי גירושין, מזונות ילדים, עיזבונות, סכסוכי ירושה, צוואת וירושות, ידועים בציבור, ייפוי כוח מתמשך ועוד. הכתבה באדיבות האתר: din.co.il.

*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.

לפניה ישירה לעורך דין יעקב עופרי אוזן - 0536130826