במרוצת השנים המודל המשפחתי המסורתי אשר כולל שני בני זוג שמתגוררים יחדיו תחת אותה קורת גג, חולקים משק בית משותף ומנהלים חיי זוגיות המבוססים על אהבה רומנטית, עבר שינויים משמעותיים. המקור לשינויים הללו הוא בהתפתחויות תרבותיות, חברתיות וטכנולוגיות שסללו דרכים חלופיות להבאת ילדים לעולם באמצעות הפריות מבחנה, הזרעות והליכי פונדקאות.

לפיכך, במציאות העכשווית ניתן לראות תאים משפחתיים רבים שאינם מתאימים למסגרת המשפחתית המסורתית, ומתנהלים במסגרת חלופית של הורות משותפת שמטרתה להביא ילד לעולם ולגדלו בשני בתים נפרדים תוך חלוקת זמני שהות של הילד עם הוריו. בהורות משותפת לא יהיו יחסי זוגיות בין ההורים או שרק לאחד ההורים יהיה קשר ביולוגי לילד. באופן כזה יכולה להתקיים הורות משותפת בין זוג גברים שמביאים ילד לעולם יחד עם אם יחידנית או עם זוג נשים. לחילופין תיתכן גם הורות משותפת של אישה וגבר שלא מנהלים ביניהם קשר זוגי רומנטי אך למרות זאת בוחרים להביא יחדיו ילד לעולם.

לפניה ישירה למשרד עורכי דין שלומי ואנונו, לחץ/י כאן

הסכם הורות משותפת לצורך הסדרת החובות והזכויות של הצדדים

מאחר שהורות משותפת היא מסגרת משפחתית ייחודית וחדשנית, חשוב מאוד לבצע הסדרה משפטית של מכלול החובות והזכויות של ההורים במישור היחסים שלהם עם הילד ובמישור היחסים שלהם האחד עם השני.

מכיוון שצדדים להורות משותפת אינם נשואים זה לזו ואין ביניהם כל גורם מקשר מלבד הילד המשותף, זכויותיהם אינן מוגנות מספיק על ידי החקיקה והפסיקה בישראל. מה גם שמדובר בשני אנשים שונים, בעלי דעות שונות, חשיבה שונה ותחביבים שונים. על כן, ההמלצה לזוג שהחליט להביא לעולם ילד בהורות משותפת היא להסדיר את מערכת הזכויות והחובות באמצעות הסכם הורות משותפת מפורט ומקיף.

בעוד ניתן למצוא ברשת שלל הסכמי הורות משותפת מן המוכן, לנוכח המורכבות הרבה הנלווית להסכמי הורות משותפת באשר למצב הכלכלי, האישי, המשפחתי, התעסוקתי והבריאותי של ההורים מומלץ לפנות לעורך דין מקצועי ומנוסה כדי שיערוך עבור הצדדים הסכם הורות משותפת שייתן מענה ממוקד ומותאם אישית. הסכם גנרי שניתן להורדה מהרשת אינו יכול לתת מענה מדויק ופרטני לצרכים ולמאפיינים הייחודיים של כל תא משפחתי. לרוב, הסכם כזה אף עלול במקרה קיצון להוות בעיה מהותית בעתיד הרחוק. בעיה, אשר תאלץ את הצדדים להיכנס להליכים משפטיים ארוכים וסבוכים, לנתק את התקשרות ואף להוציא עשרות ואלפי שקלים.

אילו סוגיות מומלץ להסדיר באמצעות הסכם הורות משותפת?

צדדים להסכם הורות משותפת רשאים לכלול בהסכם כל נושא שנראה להם רלבנטי. עם זאת, הניסיון מלמד שישנם מספר נושאים שנהוג להתייחס אליהם בהסכם כגון חלוקת נטל התשלומים הנלווים לגידול הילד, חלוקת הוצאות חינוך, מזון, ביגוד ועוד, אופן ההתעברות, סוגיית המזונות, המשמורת וחלוקת זמני השהות של הצדדים עם הילד. בהסכם הורות משותפת מקובל גם להתייחס לסוגיית החינוך של הילד ולאורח החיים שינהל במהלך שהותו אצל כל אחד מהוריו.

בהסכם הורות משותפת הצדדים מצהירים שאינם מנהלים מערכת יחסים זוגית רומנטית וכי הקשר ביניהם מיועד אך ורק לצורך הבאת ילד לעולם. הצדדים יוכלו לעגן בהסכם הסכמות בדבר תקופת ההיריון והלידה, להתייחס לסיבוכים רפואיים אפשריים במהלך ההיריון, לבחור רופא מטפל, לקבוע איך יתקבלו החלטות בתקופת ההיריון, לחלק את ההוצאות הנלוות להיריון, לקבוע שם ליילוד מבעוד מועד ולהתייחס לסוגיות נוספות לפי בחירתם.

לרוב, רק אחרי הלידה יהיה אפשר להביא את ההסכם לאישור בפני בית משפט לענייני משפחה כאשר בית המשפט לא יאשר את ההסכם לפני שווידא כי הוראותיו אכן עולות בקנה אחד עם טובת הילד. בעת אישור ההסכם בית המשפט יוודא שהצדדים מבינים כראוי את המשמעויות וההשלכות של כל אחד מהסעיפים בהסכם ההורות המשותפת וכן שחתמו עליו מרצונם החופשי. עם זאת, חשוב לומר כי במקרים מסוימים, בית המשפט יסכים לאשר את ההסכם עוד בטרם הלידה או לכל הפחות להניח אותו לפניו לעת צורך – בכך, מבטחים הצדדים כי יהיה להסכם תוקף מחייב אשר יבטיח יציבות וודאות.

בהסכם ניתן להתייחס גם למעורבות בני הזוג של הצדדים בגידול הילד, עד כמה יהיו מעורבים בקבלת החלטות הקשורות לילד, האם בן הזוג יוצג גם הוא כהורה של הילד ועוד.

למה חשוב להכין הסכם הורות משותפת?

הסכם הורות משותפת נועד לתאם בין תפיסות העולם של ההורים ולוודא שאין הבדלים משמעותיים בין עמדותיהם באופן שלא יאפשר להם לגדל את הילד. במקרה שקיימים פערים משמעותיים בין הצדדים, ניתן לבקש מעורך הדין המלווה שיסייע לגבש פתרונות מוסכמים שיעוגנו בהסכם.

מכיוון שהסכם הורות משותפת הוא הסכם צופה פני עתיד, הוא צריך להיות מקיף ומפורט, ובתוך כך להתייחס לשלל סוגיות הקשורות להבאתו לעולם של הילד, לגידולו ולחינוכו. לנוכח העובדה שלרוב מדובר בהסכם מורכב מבחינה משפטית אשר מתייחס לתקופות ולהיבטים שונים כאמור, הרי שלצורך הכנתו מומלץ להסתייע בשירותיו של עורך דין מקצועי ומנוסה אשר ייבחן את נסיבות המקרה באופן מעמיק ויערוך הסכם הורות משותפת שיקנה לצדדים תחושות של ודאות וביטחון.

מאחר שלא ניתן לצפות את כל התרחישים האפשריים, בהסכם ניתן לקבוע גם מנגנון מוסכם ליישוב סכסוכים אשר יופעל במקרים של חילוקי דעות בין הצדדים. קביעת מנגנון מוסכם ליישוב סכסוכים כאמור תאפשר לצדדים לחסוך זמן, כסף ועוגמת נפש ולהימנע ממעורבות בהליכים משפטיים ממושכים עם כל המשתמע מכך.

עורך הדין שלומי ואנונו (צילום: ברק כהן)
עורך הדין שלומי ואנונו | צילום: ברק כהן

עורך דין שלומי ואנונו עוסק בהכנת הסכמי הורות משותפת, הסכמי גירושין, הסכמי ממון, מזונות ילדים, זמני שהות, משמורת, סכסוכי ירושה, חלוקת רכוש ועוד. הכתבה באדיבות האתר: din.co.il.

*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.

לפניה ישירה למשרד עורכי דין שלומי ואנונו - 053-7361087