במידה וחייב בעל נכסים מבקש לפנות להליכי חדלות פירעון, נכסיו מוקנים לקופת נשייה לטובת פירעון חובותיו לנושים. לצד חייבים שנוהגים בתום לב בהליך ישנם גם כאלו שמנסים להבריח נכסים או לבצע הענקה אסורה של נכסים וזכויות שהיו אמורים לקבל מכוח צוואה או ירושה.

הניסיון מלמד כי חייבים שעומדים בפני הליכי חדלות פירעון או חייבים שכבר החלו בהליכי חדלות פירעון עלולים להסתיר נכסים ו/או להבריח נכסים כדי להימנע מהכללתם בקופת הנשייה ומחלוקת תמורתם לנושים. במקרים רבים הסתרת מידע אודות עזבון ו/או הסתלקות של יורש מחלקו בעיזבון יכולה להשפיע כלכלית לא רק עליו ועל הזוכים האחרים שבאים במקומו כיורשים אלא גם על נושיו שיכולים להיפגע בעקבות הענקת נכסים ו/או זכויות.

המשמעות של הסתלקות חייב מחלקו בעיזבון היא הענקת מתנה לגורם שנהנה מההסתלקות, תוך הימנעות העברת הנכס לקופת הנשייה בחוסר תום לב. בפסיקה נקבע שהסתלקות מעיזבון היא פעולה משפטית הכפופה לדיני תום הלב הכלליים ולדיני החוזים הכלליים ועל כן כפופה גם לחובה להפעיל זכות משפטית בתום לב ובדרך מקובלת.

לפניה ישירה אל עורכת דין שלי גרשט, לחץ/י כאן

הסתלקות מירושה שנעשית כדי לגרוע מסך נכסיו של החייב

הסתלקות מירושה או צוואה שנעשית כדי לגרוע מסך נכסיו של יורש כדי למנוע עיקול חלקו על ידי צד שלישי, לא תיחשב להסתלקות לגיטימית ועל כן לא תוכל למנוע הטלת עיקול מאוחר יותר על אותו נכס. בית משפט רשאי לבטל הסתלקות שנעשתה כדין מבחינה פרוצדוראלית אם לאחר הפעלת מבחן מהותי התברר שהיא נעשתה בחוסר תום לב.

בהיבט הפרקטי ישנו הבדל בין יורש שהוא חייב שהחל בהליך של חדלות פירעון ושיקום כלכלי לבין יורש שהסתבך בחובות אך עדיין לא קיבל צו לפתיחה בהליך חדלות פירעון ושיקום כלכלי. אם החייב כבר פתח בהליך כאמור הרי שיש קשר בין המערכת הממוחשבת של הכונס הרשמי לבין המערכת הממוחשבת של הרשם לענייני ירושה. על כן סביר שהיורש החייב לא יוכל להסתלק מחלקו בעיזבון מבלי שהדבר יתגלה לנושים או לנאמן בתיק חדלות הפירעון בעניינו. לפי סעיף 7 לחוק הירושה, אם הנושים יגלו על הסתלקות החייב מחלקו בעיזבון לאחר מות המוריש ולפני שהעיזבון חולק הם יהיו רשאים להגיש בקשת עיקול ולעקל את חלקו בעיזבון. אם החייב כבר הגיש בקשת הסתלקות הם יצטרכו להתנגד לכך ולבקש מבית המשפט סעדים מתאימים.

במידה והחייב הסתלק מהירושה, יבחנו מספר תנאים לרבות: לטובת מי בוצעה ההסתלקות, מטרת ההסתלקות, האם התקבלה תמורה, מועד ההסתלקות ותום הלב.

הימנעות מהורשת נכסים ליורש בחובות במסגרת צוואה, האם עדיין מוקנים לקופת ההליך?

זכותו של כל אדם לצוות ולקבוע כיצד יחולקו נכסיו לאחר פטירתו. מתוקף זכות זו המצווה רשאי לקבוע שיורשיו יהיו בן/בת זוגו, ילדיו ונכדיו או כל אדם אחר לפי ראות עיניו. בתוך כך, המצווה רשאי להימנע מהורשת זכויות ו/או נכסים לאדם שמצוי בהליכי חדלות פירעון או לאדם שידוע כי הוא מסובך בחובות לנושים. לא פעם נטען על ידי נושים כי יש לבטל צוואה שהדירה מהעיזבון יורש פוטנציאלי מאחר שמדובר בהברחת נכסים אסורה.

הניסיון מלמד כי טענות כאלו לרוב נדחות על ידי בתי המשפט שהכירו בכך שהחופש לצוות הוא עקרון יסוד בדיני הירושה. מאחר שהמצווה אינו כפוף לדיני חדלות הפירעון הוא אינו מחויב לפעול לפי רצון הנושים של ילדיו או קרוביו ועל כן אינו מחויב להוריש את רכושו ליורש המסובך בחובות.

לפיכך, במידה ובחר המצווה בצוואתו שלא להוריש לחייב, חרף קרבתו המשפחתית, הרי שצוואתו גוברת על ירושה על פי דין ועל כן אין כל חובה להעברת הכספים או נכסים לקופת ההליך.

אם כך, מה עושים במקום בו יש ירושה או נכס ומנגד חובות?

במידה וטרם פניתם להליכי חדלות פירעון, מומלץ ראשית להתייעץ עם עו"ד המבין בתחומים אלו ובפרט בחדלות פירעון וזאת על מנת להבין את חלקכם בירושה לעומת החובות ודרכי הפעולה.

אין טעם למהר ולחתום הסתלקות מירושה ולאחריה לפנות להליכי חדלות פירעון, גם אם חלפו מספר חודשים. לפעולה זו יש השלכות רחבות על ניהול הליכי חדלות פירעון ופעמים רבות נתפסת כפעולה בחוסר תום לב.

אל תסתירו מידע מעורך הדין ולא בהליך. כל המידע מתגלה ובמידה ועורך הדין אינו יודע על כך, קשה יהיה לתכנן את ניהול התיק וההליך מראש ולחזור לנקודה בטרם פתיחת ההליך יהיה קשה מאוד.

במידה וקיבלתם ירושה או התגלה נכס במהלך ההליך, יש דרכי התמודדות שונות וכי בית המשפט יעדיף כל דרך אחרת שהיא ראויה על פני מימוש נכסים.

והכי חשוב, לשתף פעולה עם עורך הדין והנאמן וזאת על מנת שיחסכו לעצמכם פגיעה בהליך ואף ביטולו, אשר עלול להוביל לנזקים והתמודדות עם תיקי הוצאה לפועל.

האם כאשר החייב נפטר, זכאים הנושים לגבות מהיורשים את חובותיו?

התשובה לכך היא לא. יורשים אינם יורשים את חובותיו של החייב ביום פטירתו.

במידה והחייב הותיר עזבון, כלומר נכסים, כסף או כל פרט שווה ערך כספי, ניתן יהיה לגבות רק מהעיזבון, כלומר מרכושו שהותיר לאחר פטירתו.

במידה והחייב לא הותיר כל רכוש, לא ניתן יהיה לגבות.

יש לשים לב, כי לאחר פטירת החייב, תיקי ההוצל"פ אינם נסגרים באופן אוטומטי, חרף הודעה בתיק בדבר פטירת החייב. יש לעקוב אחר התיקים ובמידה ויחלוף זמן רב ניתן יהיה להגיש בקשה לסגירת התיק בחוסר מעש ובהתאם להחלטת רשם ההוצל"פ.

מאחר שהעיסוק בתחום דיני הירושה ובתחום חדלות הפירעון מחייב מומחיות, ניסיון וידע משפטי מעמיק ומקיף, אם אתם זקוקים לייצוג משפטי איכותי בתחומים אלו מומלץ שתפנו לעורכת דין מקצועית, מיומנת ומנוסה שבקיאה בתחומים הרלבנטיים כדי שתבחן את נסיבות המקרה לעומק ותעניק לכם ליווי משפטי מקצועי לצורך הגעה לתוצאה המשפטית המיטבית עבורכם.

עורכת הדין שלי גרשט (צילום: מקסים בילינקי)
עורכת הדין שלי גרשט | צילום: מקסים בילינקי

עורכת דין שלי גרשט עוסקת בייצוג חייבים בהליכי חדלות פירעון ושיקום כלכלי, פשיטות רגל, הסדרי חוב מול נושים, דיני ירושה וצוואה, התנגדות לצוואה ועוד. הכתבה באדיבות האתר: din.co.il.

*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.

לפניה ישירה לעורכת דין שלי גרשט - 053-7349514