גרמניה חוקקה חוק אזרחות חדש לאחרונה אשר מקל על אזרחים ישראלים בהליך קבלת דרכון גרמני, ללא הדרישה הקודמת לוויתור על אזרחות ישראלית. רבים מעוניינים להנפיק עבורם ובני משפחתם דרכון אירופאי, אבל חייבים כמובן לעמוד בדרישות המחמירות של רשויות ההגירה בגרמניה. השגת המסמכים הנדרשים לדרכון גרמני כגון תעודות לידה, תמצית רישום ממשרד האוכלוסין וכדומה הם שלב הכרחי בהליך, אולם לעיתים נתקלים לקוחותינו בקשיים יוצאי דופן להשיג את המסמכים הנדרשים.

לפניה ישירה אל משרד עורכי דין דקר, פקס, לוי, רוזנברג לחץ/י כאן

סבתא לא מאשרת למשרד הפנים למסור מסמכים הכרחיים לבקשה

כך לדוגמא, במקרה אשר משרדנו ייצג לאחרונה שני בני משפחה, צאצאים לילידת גרמניה ביקשו להשלים הליך לקבלת דרכון גרמני אך נתקלו בסירוב עיקש של הסבתא לשיתוף פעולה. מיד תקראו מה ניתן לעשות, למרות סכסוך משפחתי ארוך בשנים, על מנת להביא לסיומו המוצלח של ההליך, בסיוע בית המשפט לענייני משפחה.

לעיתים השגת דרכון זר מתעכב בשל קושי בהשגת מסמך, בירוקרטיה או אתגר אחר המתעורר במהלך התהליך, זאת למרות שברור כי אותו אדם זכאי לדרכון זר על פי דרישות אותה המדינה, אבל במקרים כאלה לא כדאי לוותר, אלא לעשות כל מאמץ אפשרי כדי להשיג את המסמכים.

כך היה במקרה של שני בני משפחה שהחלו תהליך להשגת דרכון גרמני, מכוח אזרחותה של סבתם, ילידת גרמניה. אלא שבין הנכדים לסבתא היו יחסים מעורערים ולמעשה שרר בניהם נתק בן למעלה מעשור. הנכדים השלימו את כל הליך הכנת הבקשה ורצו להגיש את בקשת האזרחות, אך היו זקוקים לתמצית רישום ממשרד הפנים של פרטי הסבתא, כדי לסיים את ההליך. במקרים כאלה משרד הפנים מבקש את אישור הסבתא למסור את המסמכים לידי צאצאיה, אבל הסבתא עמדה בסירובה לתת להם כל מידע ולא אישרה למשרד הפנים למסור את המסמכים. כך נתקע התהליך, בלי יכולת לסיימו והמקרה התגלגל בלית ברירה אל בית המשפט.

בית המשפט לענייני משפחה מכריע האם משרד הפנים ימסור את המסמכים או לא

הסבתא טענה באמצעות עורך דינה לפגיעה בפרטיות, אך בחקירה הנגדית בבית המשפט חשפנו כי מדובר, למעשה, בשיקולים רגשיים בשל היחסים ביניהם, ובינם לבין פגיעה בפרטיות אין דבר. אנו טענו, ובית המשפט קיבל טענה זו, שהדבר אינו ממין השיקולים שבית המשפט צריך לשקול במקרים מעין אלו.

כך למשל, הובלנו את הסבתא, בעדינות במקרה הרגיש הזה, לחשוף את מניעיה האמיתיים על ידי מענה לשאלתנו כי היא "אינה מעוניינת לעזור להם מסיבותיה ואיך (הנכדים) התייחסו אליה כל השנים" וש"בן אדם שרוצה עזרה מאדם הוא גם מצפה לייחס". בהמשך טענה הסבתא כי בשל ניתוק הקשר היא אינה מוכנה "לתת להם צ'ופר. ילדים שלא מדברים איתי 15 שנה לא מגיע להם צ'ופר". לא מיותר לציין כי עורכי הדין מפרקליטות המדינה המייצגים את בית משרד הפנים לא הביעו עמדה בנושא והשאירו את ההחלטה לפתח בית המשפט הנכבד.

פסק הדין – אין מניעה חוקית להורות למשרד הפנים למסור את המסמכים לידי המבקשים

השופטת התייחסה לכך בפסק הדין ומסרה כי "תמצית הרישום כוללת פרטים המצויים בידיעת המבקשים לנוכח הקשרים המשפחתיים, ואין גם חולק בדבר. משכך, המצאת התמצית במסמך פורמאלי, שממילא אין בו כל שימוש או מטרה אחרת מלבד המטרה שלשמה התבקש המסמך אינו יכול לפגוע בפרטיות ואין בו כדי לגרום נזק למשיבה, זאת שעה שאין ספק כי דחיית הבקשה תגרום נזק למבקשים".

מדובר במקרה קלאסי בו התערבות של עורך דין מקצועי ומנוסה מביאה מזור לסוגיה עימה נתקלו המבקשים ומנע מהם השגת הדרכון האירופאי בסופו של דבר, גם אם אין מחלוקת על העובדות, רשויות מדינות מתנהלים "לפי הספר" בנושאי הגירה ובזהירות המתבקשת, לכן מחסור של מסמך אחד יכול להוביל לביטולו של כל ההליך.

מומלץ לכל מבקש או מי שרוצה לברר זכאות לדרכון גרמני להיעזר בעורך דין בעל קשרים ויכולת מקצועית בדיני הגירה על מנת להשיג את הדרכון באופן היעיל והמהיר ביותר ולמצות את זכויותיו. ואם יש אתגרים בדרך, תפקידו של העורך דין לדעת למצוא להם פתרון.

עידו שקולניק (צילום: שירי דקר)
עידו שקולניק | צילום: שירי דקר

משרד עו"ד דקר, פקס, לוי, רוזנברג עוסק בתחום ההגירה לאירופה ולארה"ב ובתחום המשפט האזרחי והמסחרי. הכתבה באדיבות האתר: din.co.il.

*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.

לפניה ישירה למשרד עורכי דין דקר, פקס, לוי, רוזנברג - 053-9377916