על פי חוק עוולות מסחריות, על בעל סוד מסחרי לנקוט באמצעים סבירים כדי לשמור עליו. אחרת, עלול הוא לאבד את זכויותיו בסוד המסחרי. הסכם סודיות הוא האמצעי המינימלי שיש לנקוט למטרה זו. אי חתימה על הסכם סודיות עשויה להיחשב כוויתור על סוד מסחרי, אלא אם ננקטו אמצעים סבירים אחרים.

לפניה ישירה אל עורך דין דר ויינברג, לחץ/י כאן

מה מכסה הסכם סודיות (NDA)?

לעומת זאת, שימוש בסוד מסחרי ללא הסכמת הבעלים נחשב לגניבה על פי חוק עוולות מסחריות, והפיצוי בגין מעשה כזה יכול להיות עד 100,000 ₪ ללא הוכחת נזק. סוד מסחרי מוגדר כמידע עסקי מכל סוג שהוא שאינו נחלת הכלל ואינו ניתן לגילוי בקלות על ידי אחרים, שסודיותו מקנה לבעליו יתרון עסקי על פני מתחריו, ובלבד שבעליו נוקט באמצעים סבירים לשמירה על סודיותו.

הגדרתו והיקפו של סוד מסחרי

סוד מסחרי יכול להיות רחב ויכול להתייחס לידע, נתונים, תוכנות עסקיות, פטנטים, זכויות יוצרים, מדגמים, מסמכים ועוד. זה יכול להיות כל מידע שסודיותו מעניקה לבעליו יתרון עסקי על פני מתחריו, כגון רשימת לקוחות או רשימת ספקים. חשוב לציין כי הסכם סודיות אינו מכסה מידע שחשיפתו נדרשת על פי צו בית משפט או רשות מוסמכת.

קניין רוחני מסוג פטנט (להגנה על טכנולוגיה חדשנית) או מדגם (להגנה על עיצוב של מוצר חדש או מקורי) חייב להישמר בסוד כל עוד לא הוגשה בקשה לרישום. אחרת, הם הופכים לנחלת הכלל, ורישומם אסור. חתימה על הסכם סודיות מצד אלה להם נחשפת ההמצאה או העיצוב, מאפשרת לגלות אותם מבלי להפוך אותם לנחלת הכלל. כך, ניתן לגייס אנשי מקצוע, משקיעים ואחרים למיזם.

הגדרת תקופת סודיות בהסכם סודיות

חשוב להגדיר את תקופת הסודיות בהסכם הסודיות. הכוונה היא למשך הזמן שבו על מקבל המידע לשמור על סודיות המידע. הסכם הסודיות צריך לכלול גם תנאים שבהם מקבל המידע יחזיר את המידע הסודי שנמסר לו, ולעתים יקבע גם כיצד הצד המקבל ישמיד את המידע הסודי שברשותו.

הסכם סודיות עשוי להיות חד-צדדי או דו-צדדי ולעתים לכלול סעיף אי-תחרות. סעיף אי התחרות אוסר על מקבל המידע להתחרות בעסקיו של האדם המוסר את המידע למשך פרק זמן מסוים שנקבע בהסכם.

הפרות הסכמי סודיות NDA ופיצויים

במקרים מסוימים ניתן להכניס להסכם סודיות, סעיף הקובע מראש את גובה הפיצוי שישולם על ידי הצד המפר את ההסכם וחושף את המידע הסודי. ולעיתים עדיף לכלול סעיף המאפשר לצד שנפגע מחשיפת המידע הסודי לפנות לבית המשפט ולבקש את התערבותו כדי למנוע הפרות נוספות ולקבל פיצוי על הנזקים שנגרמו לו. זה יעזור למנוע התדיינות משפטית מיותרת.

שימוש בהסכם סודיות הינו כלי הכרחי לכל מיזם כבר בשלביו הראשונים. הסכם סודיות יכול לאפשר ליזמים לגייס משקיעים, אנשי מקצוע ואחרים למיזם, ללא חשש מחשיפת סודותיו המסחריים של המיזם.

ניסוח הסכם סודיות הוא פעולה משפטית שיש לגבש באמצעות עורך דין המתמחה בנושא. הסכם סודיות טוב מוכיח את עצמו פעם אחר פעם, מונע הוצאות משפטיות רבות ועוגמת נפש לכל הצדדים.

עורך הדין דר ויינברג (צילום: סמדר כפרי)
עורך הדין דר ויינברג | צילום: סמדר כפרי

עורך דין דר ויינברג עוסק בליווי, הקמה ופירוק חברות, שותפויות ועסקים מכל הסוגים, ייצוג בתביעות וסכסוכים בין שותפים/בעלי מניות, ניהול משברים, ייעוץ וליווי משפטי שוטף לעסקים וחברות, גישור עסקי ועוד.

*לתשומת ליבך, המידע בדף זה אינו מהווה ייעוץ מכל סוג שהוא או המלצה לנקוט פעולה או לא לנקוט פעולה. כל מי שמסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עשויה להשתנות מעת לעת.

לצפייה בכרטיסו של עורך דין דר ויינברג באתר din.co.il לחץ/י כאן

לפניה ישירה לעורך דין דר ויינברג - 053-6242231