בישראל, אישה הרה עוברת מספר רב של בדיקות רפואיות לאורך כל חודשי ההיריון מתחילתו ועד ללידה. בין אם אלה בדיקות למעקב היריון, בדיקות סינון לגילוי תסמונת דאון ומומים אחרים ובין אם אלו בדיקות אבחנתיות שאף הן נועדו לגילוי תסמונת דאון ומומים אחרים, כגון בדיקת מי שפיר ובדיקת סיסי שליה. למעשה האישה הישראלית עוברת בדיקות רפואיות כחלק מזכויותיה הבריאותיות במהלך ההיריון, יותר מכל אישה בעולם המערבי.

לפניה ישירה אל אלגבי אגבלי חברת עורכי דין, לחץ/י כאן

בעיות באספקת החמצן למוח העובר עלולות לגרום פגיעה בהתפתחות

ישנן עדויות הולכות וגדלות לכך שאספקת החמצן לעובר בשליש הראשון לחייו קובעת את התפתחותו. כמות גדולה מדי או קטנה מידי של חמצן למוחו של העובר עלולה להפריע להתפתחותו (היפוקסיה). קיימת בדיקת היפוקסיה שמתבצעת בעוברים ויכולה לקבוע את כמות החמצן המגיעה למוחו של העובר. תוצאה של היפוקסיה חלקית תעיד על הפרעות באספקת החמצן שיכולות להוביל לדרגה מזיקה של היפוקסיה (חוסר חמצן) בהמשך חייו של העובר.

נמצא כי בחלק מהעוברים דרגה זו של היפוקסיה איסכמית חמורה גורמת להתפתחות לא תקינה, שבאה לידי ביטוי במיוחד בהתפתחות לא תקינה של הגפיים, דימום, בצקת ונמק רקמות. חלקים אחרים של העובר רגישים גם הם לנזק שנגרם בעקבות היפוקסיה וכוללים פגיעה בהתפתחות איברי המין, האף ומערכת העצבים המרכזית. פגמים נוספים הם שפה שסועה או מומים בלב.

מהי שפה שסועה ומהו חך שסוע?

שפה שסועה (Cleft Lip) היא תופעה פיזיולוגית שבה קיים פיצול פיזי של שני צידי שפה העליונה. שפה שסועה יכולה להופיע במספר דרגות חומרה שנקבעות על פי מידת גודל השסע, מיקומו ולפי מידת קרבתו לאף (ישנם מקרים קשים שהשסע פוגע גם באף עצמו). נמצא כי ברוב המקרים שבהם תינוק יוולד עם שפה שסועה, יהיה זה שסע חד צדדי, כלומר הפגיעה תהיה בצד אחד של השפה בלבד.

בקטגוריה של שפה שסועה, נמצא גם את החך השסוע (Cleft Palate). זה הוא מצב שבו התינוק נולד עם שסע בחלל הפה. במקרה של חך שסוע בלבד בלי שפה שסועה, קשה יותר לאבחן את המום לפני הלידה. שני המומים - שפה שסועה (Cleft Lip) וחך שסוע (Cleft Palate), לא חייבים להופיע ביחד, אך יהיו מצבים שהם כן יופיעו ביחד.

שפה שסועה מופיעה בדרך כלל כמום בודד, וישנם מקרים נדירים ששפה שסועה תהיה חלק מתסמונת. לגנטיקה יש השפעה על שפה שסועה, כאשר לאחד ההורים יש שסע או לאחד הילדים במשפחה יש שפה שסועה לילד יש סיכוי של 4% להיוולד עם שפה שסועה.

מהן ההשלכות של מום מסוג שפה שסועה?

שפה שסועה הוא המום השני בשכיחותו מבין המומים המולדים בארה"ב. שפה שסועה היא אחד המאפיינים הקיימים באבחנה של תסמונת דאון (אם כי נדירה). אם נשאר בארה"ב אז ישנם בכל שנה כ-7,000 תינוקות שנולדים עם שפה שסועה. מעבר להשפעות הפיזיות על המטופל, לשפה השסועה יש גם השפעות פסיכולוגיות וסוציואקונומיות משמעותיות, הן על המטופל והן על המשפחה, כולל הפרעה של פסיכו סוציאליות ותפקוד וירידה באיכות החיים. לשפה שסועה יש קשר לתמותה מוגברת וזאת בעקבות התאבדויות. והכי חשוב שממצאים אלו היו ניתנים לאבחון עוד בשלב סקירת המערכות.

למרות זאת, עדיין אנו עדים למקרים רבים יחסית (שניים מתוך כל 1000 לידות חיות) של תינוקות הנולדים עם שיתוק מוחין ופיגור שכלי קשה (P.C). זה הוא שם כללי לתוצאותיו של נזק בחלקי המוח ששולטים על פעולות השרירים של האדם. ישנן דרגות שונות של הפרעות מוטוריות אלה ומכאן שישנן דרגות שונות ביכולת התפקוד של האדם. תוצאות הפגיעה עשויות להיות מלוות בהפרעות חושיות, תקשורתיות, אפילפטיות או קוגניטיביות. הפגיעה עלולה להתרחש במהלך ההיריון, במהלך הלידה, או בתקופה שלאחר הלידה.

פיצוי בסך של כ-12.5 מיליון ₪ לתינוקת שנפגעה עקב רשלנות רפואית

בפסק דין של פלוני נגד שיבא תל השומר (פס"ד 24745-03-18), הוגשה תביעה בשמה של תינוקת (שנולדה ביום 15.7.1998, פגה יחד עם אחותה התאומה) בגין רשלנות רפואית בטיפול בתובעת במהלך הימים הראשונים של חייה בעת שהותה בפגייה. רשלנות, שעל פי התביעה, הותירה את התינוקת עם שיתוק מוחין קוודרו-פלגי ונכות קשה המגיעה כדי 100% וקיצור בתוחלת החיים. פס"ד דין זה הסתיים בפיצוי של מעל ל-12 מיליון שקלים (סכום מדויק של 12,535,000 ₪) לטובת התינוקת והוריה. פסק דין זה ניתן בתאריך 30.5.2022. פסק דין זה הוא אחד מיני רבים שניתנו בגין רשלנות רפואית שתוצאותיה הן שיתוק מוחין ופיגור שכלי קשה (P.C).

אם אתם כהורים עומדים בפני מציאות שבה אתם מטפלים בילד עם שיתוק מוחין ופיגור שכלי קשה (P.C), שפה ו/או חך שסוע כדאי שתדעו שישנן מספר דוגמאות למקרים שבהם רשלנות רפואית היא זו שהייתה עלולה לגרום למציאות קשה זו.

ייעוץ משפטי מקצועי יסייע להעריך אם הנזק שנגרם ליילוד נבע מרשלנות רפואית

לדוגמא, אי אבחון פגמים מולדים במהלך מעקב ההריון, אי אבחון מצוקה עוברית, ניהול לידה רשלני שבא לידי ביטוי בלידה ממושכת, אי אבחון ו/או טיפול רשלני בדלקת קרום המוח בילדים ואפילו מקרים של פגיעה מוחית כתוצאה מחבלה בעת מתן טיפול רפואי (לדוגמא: נפילה מאינקובטור). ישנן דוגמאות נוספות ורבות למקרים בהם רשלנות רפואית גרמה לשיתוק מוחין ולפיגור שכלי קשה (P.C). אין זה אומר כמובן שכל מקרה של שיתוק מוחין ופיגור שכלי קשה (P.C) נובע מרשלנות רפואית ולכן ייעוץ משפטי מקצועי המתמחה ברשלנות רפואית הוא קריטי במצבים מעין אלה.

כהורים לילדים עם שיתוק מוחין, פיגור שכלי קשה (P.C), שפה ו/או חך שסועים הרי שלא תפנו לגורמים הרפואיים בשאלה האם יש לנו מקום לתבוע בגין רשלנות רפואית, אין בכך כל היגיון. בדיוק לכאן נכנס העולם המשפטי, עורכי דין שמתמחים בזיהוי רשלנות רפואית על פי מבחנים משפטיים וקריטריונים חוקיים המבססים את הזכויות שלכם. פנייה לעורך דין המתמחה ברשלנות רפואית במצב של שיתוק מוחין ופיגור שכלי קשה (P.C), היא יותר מהמלצה מכיוון שהיא יכולה להיות ההבדל בין חיים נוחים קצת יותר המאפשרים לנו כהורים לתת לילד את התמיכה המלאה המגיעה לו לבין התמודדות כלכלית והתמודדות פסיכולוגית קשה לאורך כל ימי חייו של הילד. מדובר על תיקים שהפיצוי עליהם יכול להסתכם במיליוני שקלים.

עורך הדין יוסי אלגבי (צילום: משרד עו"ד אלגבי - אגבלי - מלכית)
עורך הדין יוסי אלגבי | צילום: משרד עו"ד אלגבי - אגבלי - מלכית

אלגבי אגבלי חברת עורכי דין מתמחה בנזיקין, רשלנות רפואית, תאונות וליווי בניהול תיקים מול ביטוח לאומי. הכתבה באדיבות האתר: din.co.il.

*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.

לפניה ישירה לאלגבי אגבלי חברת עורכי דין - 053-8007597