במקרים רבים, הימנעות מהסדרת הורשת רכושו של אדם עלולה להוביל לחילוקי דעות ולסכסוכים בקרב יורשיו. לפי הוראות חוק הירושה (להלן: "החוק"), בהיעדר צוואה תקפה ומחייבת, רכושו של אדם שנפטר יחולק בקרב יורשיו על פי דין בהתאם למפתח חלוקה קבוע. בחוק נקבע כי הזכאי הראשון לרשת את המנוח הוא בן/בת הזוג, אשר זכאי/ת למחצית הרכוש בעוד ילדי המנוח יקבלו מחצית מהרכוש שיחולק ביניהם שווה בשווה. אם ההורה השני אינו בין החיים הרי שכל רכושו של המנוח יחולק שווה בשווה בקרב ילדיו.

לפניה ישירה לעו"ד ומגשר משה אניג'ר, לחץ/י כאן

מי כשיר לערוך צוואה?

לפי הוראות החוק, אדם בגיר, מעל גיל 18, אשר לא הוכרז פסול דין או כמי שאינו מבין בטיב צוואה רשאי לערוך צוואה באחת מהדרכים המנויות בחוק. בית המשפט יכריז על אדם כפסול דין אם הוא לוקה בשכלו או במחלת נפש ועל כן אינו מסוגל לדאוג לענייניו בעצמו. כמו כן, אדם שאינו מבין בטיב צוואה אינו יכול להבין את המשמעות של עריכת צוואה עקב חוסר צלילות הדעת או מחלה.

מהן האפשרויות לעריכת צוואה תקפה ומחייבת לפי החוק?

בהתאם להוראות החוק, יש ארבע אפשרויות לעריכת צוואה שתהיה מחייבת ותקפה:

  1. צוואה בעדים - מדובר במסמך כתוב שהודפס או נכתב בכתב יד אשר כולל גם חתימה של המצווה ותאריך. המצווה מחויב להצהיר בפני שני עדים כי זוהי צוואתו ולחתום עליה בפני שני העדים. העדים יחתמו אף הם על הצוואה במעמד הצהרתו של המצווה כאמור.
  2. צוואה בפני רשות - המצווה רשאי להגיש את צוואתו בפני רשות או לומר אותה בעל פה בפני הרשות. רשות היא אחת מהבאים: דיין בבית דין רבני, רשם ירושה, נוטריון או ראש רשות מקומית.
  3. צוואה בכתב יד - המצווה רושם באופן עצמאי בכתב ידו את צוואתו ובה הוא רשאי לצוות כרצונו איך ולמי יחולק רכושו לאחר פטירתו. בצוואה זו יש לכלול את חתימת המצווה ואת חתימתו. בצוואה בכתב יד כלל רכיבי המסמך כולל התוכן, החתימה והתאריך יעשו בכתב יד.
  4. צוות שכיב מרע - אדם חולה מאוד המצוי במצב של גסיסה, או שסבור כי הוא במצב סופני, רשאי לצוות את צוואתו בעל פה בפני שני עדים שנדרשים להעלות על הכתב את תוכן הצוואה, הנסיבות שבהן נכתבה ותאריך הכנתה. שני העדים מחויבים למסור את רישומיהם לרשם הירושות בהקדם האפשרי. שכיב מרע פוקעת בחלוף חודש מהמועד שבו תם האיום על חייו של המצווה, אם הוא נותר בחיים.

פסילת צוואה עקב פגמים

לפי החוק, צוואתו של אדם תהיה חסרת תוקף מחייב במקרים הבאים:

  1. המצווה אינו כשיר לערוך צוואה - לפי הוראות החוק, רק אדם כשיר מבחינת צלילות הדעת והגיל (כלומר מעל גיל 18), רשאי לערוך מסמך שיהפוך לצוואה.
  2. קיים פגם צורני בצוואה - אם המצווה לא רשם תאריך על גבי הצוואה או שקיימת בעיה כלשהי באשר לחתימת המצווה, הצוואה תיפסל ותוכרז בלתי תקפה. עם זאת, אם שאר התנאים המחייבים התקיימו ובית המשפט שוכנע כי הצוואה אכן משקפת את רצון המצווה הוא רשאי לאשרה ולהורות לצדדים הרלבנטיים לפעול על פיה.
  3. קיים פגם בנסיבות עריכת הצוואה - אם צוואה הוכנה עקב מרמה, איום, הפעלת לחץ או השפעה בלתי הוגנת והיא אינה משקפת באופן אותנטי את רצון המצווה, הרי שהיא תהיה בטלה וחסרת תוקף מחייב.
  4. קיים פגם בהוראות הצוואה - בחוק מפורטות הוראות צוואה שאין לקיים, כאשר החשובה ביותר בהן היא הוראה המזכה אדם שנטל חלק בעריכתה. דוגמה לכך ניתן לראות במצב שבו אחד מילדיו של אדם מבוגר לקח אותו לעורך דין לצורך הכנת צוואה. כדי להימנע מהשפעה פסולה או הפעלת לחץ סמוי/ גלוי אמורה להיות הפרדה מלאה ומוחלטת בין המצווה לבין המלווה בזמן עריכת הצוואה כאשר במשרדו של עורך הדין יהיו אך ורק המצווה ועורך הדין. נוסף על כך, אם אחת מהוראות הצוואה היא בלתי חוקית, בלתי מוסרית או בלתי אפשרית דינה בטלות.

האם מומלץ להכין צוואה?

לרוב, במהלך החיים אדם צובר רכוש מסוגים שונים - נכסי מקרקעין, זכויות שלעתים שוות כסף רב, מיטלטלין, חסכונות ועוד. אדם שמעוניין לקבוע כיצד ולמי רכושו יחולק לאחר פטירתו, יוכל לבצע זאת אך ורק באמצעות עריכת צוואה.

נוסף על כך, הכנת צוואה מבעוד מועד תאפשר למצווה למנוע מחלוקות וסכסוכי ירושה בקרב יורשיו לאחר פטירתו. בצוואה ניתן לקבוע במדויק מה יהיה חלקו של כל אחד מהיורשים ולהימנע מחלוקת רכושו של המצווה לפי ברירת המחדל המעוגנת בחוק.

כדי שצוואה תהיה תקפה, מחייבת, והוראותיה יעלו בקנה אחד עם דרישות החוק והפסיקה, מומלץ להסתייע בשירותיו של עורך דין מקצועי, מיומן ומנוסה בתחום דיני הירושה בכלל ובתחום הצוואות בפרט. עורך הדין יבהיר למצווה את המשמעות של הכנת צוואה, יוודא שלא הופעל עליו לחץ או כפייה, ויכין עבורו צוואה ברורה, תקפה ומחייבת אשר תימנע סכסוכים וחילוקי דעות עתידיים בקרב יורשיו.

עורך הדין משה אניג'ר (צילום: משרד עו"ד משה אניג'ר)
עורך הדין משה אניג'ר | צילום: משרד עו"ד משה אניג'ר

עו"ד ומגשר משה אניג'ר עוסק בדיני ירושה, הכנת צוואות, הגשת התנגדויות לצוואה, ייצוג בהתנגדויות לצוואה ועוד. הכתבה באדיבות האתר: din.co.il.

*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.

לפניה ישירה לעו"ד ומגשר משה אניג'ר - 053-7105256