רבים לא יודעים, אולם, הרבה מאד נשים בהריון עוברות רשלנות במהלך הלידה, אנחנו פוגשים הרבה נשים שיושבות ומספרות לנו באופן תמים וחסר אונים כי ביצעו את כל הבדיקות שקופת החולים והרופאים שהפנו אותן וכי הכל יצא תקין אולם התינוק נולד עם מומים ובעיות קשות. לאחר שעוברים על התיק הרפואי המלא, הרבה מאד מקרים מתבררים כרשלנות של הצוות המיילד בבית החולים. הדברים באים לידי ביטוי, בין היתר, בירידת מים מסיבית כי הצוות הרפואי משתהה עם הלידה, מקרים שחייבים ליילד באופן דחוף מאחר שהמוניטור מראה על האטות בדופק העובר ובמקרים רבים בזמן הלידה, חבל הטבור מתלפף סביב צווארו של התינוק וגורם לתשניק אשר כפועל יוצא מכך גורם לחוסר חמצן במוח ומכאן הכל מתחיל להתדרדר.

לפניה ישירה אל אלגבי אגבלי חברת עורכי דין, לחץ/י כאן

תשניק סב לידתי - היפוקסיה - חוסר חמצן - מתי וכיצד נקבעת רשלנות רפואית?

ארגון הבריאות העולמי (WHO) מעריך ש-4 מיליון ילדים נולדים עם תשניק סב לידתי מדי שנה, מתוכם מיליון מתים ומספר שווה שורדים עם תופעות נוירולוגיות קשות. מהו תשניק סב לידתי, מהם גורמי הסיכון לתשניק לידה ובאיזה מקרים ניתן לקבוע רשלנות רפואית מפגיעה תשניק סב לידתי?

אז ראשית נסביר כי תשניק של הוולד הוא אירוע שמתרחש תוך כדי לידה או מיד לאחר הלידה. במילים פשוטות נסביר כי במהלך הלידה או מיד אחריה אספקת החמצן של היילוד אינה מספיקה לשם הפעלתן של לפחות שתי מערכות חיוניות כגון ריאות, לב, מוח, כליות ומערכת הדם. קיימים מצבים של חוסר בחמצן (תשניק סב לידתי) שמחייבים טיפול בהחייאה במהלך הלידה ולכך יש סימנים מקדימים אותם הצוות הרפואי צריך לזהות.

כיצד קובעים את מצבו הרפואי של היילוד בעת הלידה?

אחת הדרכים לזהות את מצבו של היילוד הוא ציון האפגר שניתן לוולד בעת לידתו וקובע את מצבו הרפואי והאם יש צורך בפעולות החייאה. הציון מתבסס על חמישה פרמטרים עיקריים: נשימה, דופק, צבע, טונוס שרירים ותגובה לגירוי. מבין התסמינים הללו, תשניק סב-לידתי מוגדר ככישלון בניסיון התינוק לנשום בזמן הלידה, כלומר הצוות הרפואי יזהה נשימה איטית, צבע כחלחל וציון האפגר יהיה נמוך.

יש לזכור כי תשניק סב לידתי יכול לגרום לנזקים לכל אחד מחלקי הגוף, אך הנזק הגדול ביותר הוא הנזק שנגרם עקב חוסר הגעת החמצן למוח. הנזק המוחי הוא הקשה ביותר וברוב המקרים הטיפול בו יהיה המאתגר ביותר.

עם זאת, הספרות המחקרית מציגה נתונים המעידים על כך שרבים ממקרי הפגיעות המוחיות, כדוגמת שיתוק מוחין, שקשורים ברשלנות רפואית בעקבות אי זיהוי או טיפול לא נכון ביילוד שנאבק בתשניק סב לידתי, מהווה בין שישה עד עשרה אחוזים בלבד מכלל היילודים שנפגעים משיתוק מוחין בעקבות הלידה.

כיצד ניתן להוכיח את הקשר בין אירועים שהתרחשו במהלך הלידה לבין מקרי שיתוק מוחין?

לכן, קיימים קריטריונים ברורים להוכחת הקשר בין אירועים שהתרחשו במהלך הלידה לבין מקרי שיתוק מוחין, קריטריונים שקיומם הכרחי לקביעת הקשר ולעיתים אף מסייעים להוכיח את קיומו של הקשר. עם זאת בית המשפט העליון קובע שאין קריטריונים אלה בחזקת ראה וקדש ובמרבית המקרים בהם בית המשפט בא לקבוע אם התקיימה רשלנות רפואית, נמצא כי לא מתקיימים כל הקריטריונים והתביעה לרשלנות רפואית נדחית. לרוב רשלנות רפואית בתשניק סב לידתי תבוא לידי ביטוי באיחור של הצוות הרפואי באבחון המצוקה העוברית של התינוק או בהתנהלות חריגה שאיננה תואמת את הפרקטיקה או את אמות המידה הרפואיות המקובלות.

קביעת תשניק סב לידתי בהליך תביעה בגין רשלנות רפואית

תשניק סב לידתי הוא מצב של הפרעות באספקת חמצן לעובר והוא סיבוך רפואי שיכול להיגרם לעובר בסמוך ללידה או במהלכה. עד שנת 2014 בית המשפט קיבל תביעות של רשלנות רפואית שהסיבה היא תשניק סב לידתי, רק במקרים בהם נגרם לילד שיתוק מוחין. בשנים האחרונות אנו עדים למקרים בהם בית המשפט קיבל תביעות בגין רשלנות רפואית בגין תשניק סב לידתי, גם במקרים בהם הילדים פיתחו קשיים קוגניטיביים ללא נזק מוטורי.

תשניק סב לידתי יכול להיווצר במקרים בהם ישנה צניחה של חבל הטבור, היפרדות שלייה בעת הלידה, קרע של הרחם, דימום מאסיבי של האם ועוד. הסימנים לתשניק אצל העובר עוד בטרם הלידה יראו מצב של מצוקה כגון, החלשות דופק העובר והחלשות בסימנים חיוניים של העובר כמו תנועות מועטות או נשימה איטית.

הוכחת תשניק סב לידתי במסגרת תביעת רשלנות רפואית

בתשניק סב לידתי יהיה צורך להוכיח רשלנות רפואית וקשר סיבתי. זה ייעשה בשני שלבים משפטיים, ראשית יש להוכיח רשלנות גניקולוגית כגון איחור בלתי סביר בחילוץ התינוק מהרחם או ביצוע פעולה רשלנית של הרופא שיצרה נזק בעת חילוץ התינוק. השלב השני יהיה להוכיח את הקשר הסיבתי בין העיכוב בחילוץ העובר מהרחם לבין הנכות הנוירולוגית שנגרמה ליילוד. את הקשר הסיבתי ניתן להוכיח על ידי הגשת חוות דעת של רופא מומחה בתחום הנוירולוגיה לילדים או רפואת ילדים.

שינוי זה והגמשת הקריטריונים לקביעת תשניק סב לידתי בעת הגשת תביעה בגין רשלנות רפואית מאפשרת לאנשים רבים שנפגעו לתבוע את הזכויות שלהם. אך נטל ההוכחה הוא על התובע ולכן תביעה בגין רשלנות רפואית במקרים של תשניק סב לידתי רצוי שתעשה על ידי עורכי דין שמתמחים בתביעות מסוג זה. ליווי משפטי הולם יאפשר לתובע לעמוד על זכויותיו אל מול הנזק שנגרם לו. במצב של פגיעה בעקבות תשניק, ייעוץ משפטי הוא קריטי וזאת בשל מורכבות התביעה והצורך להוכיח קשר סיבתי בין התשניק לבין הנזק הנגרם.

קבלת ייעוץ משפטי מקצועי במקרים של תשניק סב לידתי

אם נתקלתם במצב דומה, תדעו שקביעת רשלנות רפואית בעת תשניק סב לידתי, אינה דבר פשוט וישנו צורך לפנות לסיוע משפטי מקצועי שמתמחה בנושא זה. עו"ד שמכיר את מבחני קביעת הרשלנות בתשניק סב לידתי יידע עוד טרם הגשת התביעה אם קיימת התכנות לרשלנות רפואית או לאו. מומלץ לפנות לייעוץ משפטי במקרים של פגיעה בתינוק שלכם בעקבות תשניק סב לידתי, אתם מוזמנים לפנות למשרדנו ואנו נשמח לסייע.

עורך הדין יוסי אלגבי (צילום: משרד עו"ד אלגבי - אגבלי - מלכית)
עורך הדין יוסי אלגבי | צילום: משרד עו"ד אלגבי - אגבלי - מלכית

אלגבי אגבלי חברת עורכי דין מתמחה בנזיקין, רשלנות רפואית, תאונות וליווי בניהול תיקים מול ביטוח לאומי. הכתבה באדיבות האתר: din.co.il.

*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.

לפניה ישירה לאלגבי אגבלי חברת עורכי דין - 053-8007597