המחוקק הישראלי הניח כי לקטין שהתדרדר לביצוע עבירה פלילית יש סיכוי גדול להשתקם באמצעות הכוונה מתאימה, סיוע וטיפול מתאים של מערכת האכיפה. על כן, במסגרת חוק הנוער (שפיטה, ענישה ודרכי טיפול), נקבעו זכויות ייחודיות לקטינים החשודים בפלילים, אשר תכליתן הן מימוש אפקטיבי של סיכויי השיקום והחזרה התקינה לחברה.

בחוק העונשין נקבע כי גיל האחריות הפלילית הוא 12 שנים. המשמעות הפרקטית של קביעה זו היא כי לא ייפתח הליך פלילי ולא יוגש כתב אישום נגד קטין מתחת לגיל 12 אשר היה מעורב בביצוע עבירה. לעומת זאת, קטין בגילאים 12-18 ייחשב לקטין בר עונשין ויישא באחריות פלילית.

לפניה ישירה לעורך דין אלון ארז, לחץ/י כאן

הסדרת זכויות קטינים במסגרת חוק הנוער

לנוכח חוסר הידע והניסיון של חשוד קטין שטרם מלאו לו 18 ופער הכוחות הגדול בינו לבין אנשי המשטרה וחוקריה, אשר עלולים לפגוע בזכויותיו, המחוקק החליט להסדיר את הזכויות הייחודיות של קטינים החשודים בפלילים באמצעות חוק הנוער (שפיטה, ענישה ודרכי טיפול), שקובע הגבלות להתנהלות מול קטינים בשלבי העיכוב, המעצר, החקירה, המשפט והמאסר.

שוטר שעיכב קטין וביקש ממנו להתלוות אליו לתחנת המשטרה מחויב להודיע על כך בהקדם האפשרי לאחד מהוריו. במקרים חריגים ויוצאי דופן שבהם נשקף חשש ממשי לשלום הקטין או אם הקטין ביקש להימנע מליידע את הוריו, המשטרה רשאית שלא להודיע להוריי הקטין בנוגע לעיכובו, לאחר יידוע של עובד סוציאלי. גם במקרים בהם קצין החקירות הממונה בתחנה יהיה סבור, כי הודעה להורים תעכב את החקירה או תשבש אותה, חוקר הנוער יהיה רשאי לחקור את הקטין ללא מתן ידיעה להוריו.

שלב המעצר

מעצר קטינים יבוצע בכפוף למגבלות - אסור לשוטר לעצור קטין בבית הספר שבו הוא לומד, במקום מפגש לנוער או במקום עבודתו של הקטין. המעצר אמור להתבצע במהלך שעות היום על ידי עובדי נוער בבגדים אזרחיים וברכב שאינו בעל סימנים משטרתיים.

במהלך מעצר של קטין השוטרים לא יאזקו את הקטין, לא יכבלו אותו ויעשו כל שביכולתם כדי להימנע מלעורר תשומת לב לפעולת המעצר. זימון קטין לחקירה משטרתית ייעשה באמצעות הוריו. במקרה שמדובר בקטין עד גיל 14, חקירתו תתבצע בנוכחות הורה ובחדר חקירות נפרד מחדרי חקירות של עצורים בגירים מעל גיל 18.

משך המעצר של קטין יוגבל בהתאם לגילו, כאשר קטין מעל גיל 14 שנעצר ללא צו שופט ישוחרר ממעצר לאחר 24 שעות ואילו קטין מתחת לגיל 14 ישוחרר לאחר 12 שעות אלא אם ניתן בעניינו צו שופט.

בעוד הארכת מעצר לבגיר מוגבלת לתקופה של 15 ימים רצופים ו-30 ימים במצטבר, הארכת מעצר של קטין מוגבלת למשך 10 ימים רצופים לכל היותר ולמשך 20 יום במצטבר. נוסף על כך, במהלך המעצר הקטין יוחזק באגף נפרד בבית המעצר.

כדי לוודא כי זכויות הקטין ניתנות לו במלואן בהתאם לדרישות החוק, מומלץ לפנות בהקדם לעורך דין מעצרים אשר ילווה את החשוד, ייעץ לו ויסייע לו למזער את הנזק ככל האפשר.

חקירת קטינים

שוטרים שעברו הכשרה מיוחדת והוסמכו כחוקרי נוער הם הגורמים המורשים היחידים לחקור קטינים. קטין מתחת לגיל 14 החשוד בעבירות מסוימות, שחוק לתיקון דיני הראיות (הגנת ילדים), תשט"ו-1955 חל לגביהן, ייחקר באמצעות חוקר ילדים שאינו שוטר, אלא עובד סוציאלי שכפוף לשירות המבחן לנוער. שירות המבחן לנוער כולל בין היתר פסיכולוגים ואנשי מקצוע נוספים מהתחום הטיפולי שיסייעו לקטין וילוו אותו במשך כל שלבי החקירה וההליך הפלילי ובמהלך השהות במסגרת השיקומית או במאסר.

לקטין שאינו חשוד בביצוע עבירה אשר נחקר לצורך מתן עדות נתונה הזכות שחקירתו תתבצע בידיעת הוריו. המשטרה רשאית להימנע מליידע את הוריי הקטין אודות החקירה אם טובת הקטין ושמירה על שלומו הנפשי והגופני מחייבים זאת, אם טובת החקירה מחייבת זאת כך שהודעה לאחד ההורים עלולה לסכל את חקירת המקרה, או כאשר הקטין ביקש שלא ליידע את אחד מהוריו בדבר החקירה ועובד סוציאלי אישר את בקשתו.

זכויות קטין חשוד בביצוע עבירה בחקירה

חוק הנוער מעניק זכויות ייחודיות לקטין שנחקר כחשוד בביצוע עבירה. ועל כן חקירתו של קטין תתבצע בידיעת הוריו, בדומה לקטין שנחקר כעד. התנגדות של קטין ליידע את הוריו בדבר החקירה לא תתקבל באופן אוטומטי. קצין משטרה שהוסמך לכך רשאי להורות על חקירת קטין שאינו עצור מבלי להודיע על כך להוריו למשך 8 שעות לכל היותר ממועד הגעת הקטין לחקירה, אם ההודעה עצמה עלולה לפגוע בשלום הקטין, בשלום אדם אחר או לגרום לשיבוש הליכי חקירה.

לקטין שנחשד בביצוע עבירה מוקנית זכות שחוקר יסביר לו בשפה המובנת לו אודות החשדות נגדו, יידעו בדבר זכותו להיוועץ עם עורך דין טרם החקירה ולקבל ייצוג משפטי בחינם של סנגור ציבורי.

זכות נוספת המוקנית לקטין שנחשד בביצוע עבירה היא היוועצות עם הורה או אדם קרוב אחר לפני חקירתו. נוסף על כך, הקטין זכאי לכך שהורהו או אדם אחר שקרוב אליו יהיה נוכח במהלך החקירה. אם ההורה נוכח בחקירה אסור לו להתערב בה. הורה שמפריע למהלך החקירה עלול להיות מורחק מחדר החקירות.

המחוקק קבע גם הגבלות באשר לחקירת קטין בשעות הלילה כאשר לפי החוק אסור לחקור קטין כחשוד או כעד בשעות הלילה. לגבי קטין שטרם מלאו לו 14 שנים - אסור לחקור אותו בין השעות 20:00 ועד לשעה 7:00. אם לקטין מלאו 14 שנים אסור לחקור אותו בין השעות 22:00 ועד ל-7:00. למרות זאת במקרים חריגים שבהם העבירה בוצעה בסמוך למועד המעצר או במצב שהקטין והורהו הסכימו לחקירה בשעות הלילה, קצין משטרה שהוסמך לכך רשאי לשלול זכות זו מהקטין.

חשיבותו של ייצוג משפטי מקצועי

אף על פי שהמחוקק קבע דרכי התנהלות ייחודיות לאכיפה ולטיפול בקטינים, מחסור במשאבים, בכוח אדם ואילוצים מערכתיים נוספים גורמים לכך שהוראות החוק, פעמים רבות, אינן מקוימות כנדרש. על כן ניתן לראות חקירות של קטינים אשר מבוצעות בשעות הלילה על ידי שוטרים מן המניין במקום על ידי עובדי נוער שהוסמכו לכך.

גורמים משטרתיים שמפרים את הוראות חוק הנוער גורמים לפגיעה בהליך הפלילי ועשויים להוביל להקלה בעונש, לביטול ושינוי סעיפי אישום ואף לביטול כתב האישום כולו. כדי להגן על הזכויות ועל האינטרסים של החשוד באופן מיטבי מומלץ להסתייע בשירותיו של עורך דין פלילי מקצועי, מיומן ומנוסה בייצוג קטינים בחקירות משטרה ובהליכים פליליים כדי שייבחן את הנסיבות הרלבנטיות ויוודא שזכויות הקטין בחקירה, במעצר, בבית המשפט ובמאסר או במסגרת השיקומית ניתנות לו במלואן.

עורך הדין אלון ארז (צילום: תומר שלום)
עורך הדין אלון ארז | צילום: תומר שלום

עורך דין פלילי אלון ארז, מומחה בייצוג חשודים ונאשמים בהליכים פליליים, עבירות מין, עבירות אלימות, עבירות סמים, צבא ועוד. הכתבה באדיבות האתר: din.co.il.

*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.

לפניה ישירה לעורך דין אלון ארז - 053-7428097