בעת מציאת הנכס הנכון לרכישה או למכירה לרוב ינוהל משא ומתן על המחיר, תנאי התשלום ותאריך מסירת החזקה (קבלת המפתח).

בעת זיהוי משק חקלאי מתאים, יש חשיבות מכרעת לקביעת הסכמות ברורות לגבי מחיר הרכישה, תנאי התשלום ומועד מסירת החזקה הצפוי. שני הצדדים צריכים להגיע להסכמה לגבי גורמים אלה כדי למנוע אי הבנות או התנגשויות בהמשך העסקה.

לפניה ישירה למשרד עורכי דין יעל פרי, לחץ/י כאן

פניה לייעוץ משפטי מומחה

מומלץ מאוד לעבוד יחד עם עורך דין הבקיא בדיני אגודות שיתופיות ומקרקעין. בעוד שאנשים מסוימים עשויים להתפתות לחסוך כסף על ידי ויתור על ייצוג משפטי, תפיסה שגויה נפוצה זו עלולה להוביל לתוצאות חמורות. התקשרות עם עורך דין מבטיחה עמידה בחוקים ותקנות ספציפיים הייחודיים למשקים חקלאיים.

בניגוד לרכישה או מכירה של נדל"ן בעיר, רוב הנכסים החקלאיים בישראל כפופים לזכויות הבעלות של רשות מקרקעי ישראל (רמ"י). זכויות אלו הן בעצם זכויות חכירה או זכויות בר רשות המוענקות על ידי רשות מקרקעין ישראל, המאפשרת למחזיק להשתמש בנכס למטרות הקבועות בהסכם המשבצת החל על הנחלה וכן קובעות את תנאי העברת הזכויות בחיים ולאחר פטירה (תנאים אלו שונים מאפשרויות העברת הזכויות בנכס בעיר) לכן, יש חשיבות מכרעת הן לקונים והן למוכרים לבצע בדיקת נאותות יסודית ובדיקות משפטיות בעת התמודדות עם נכסים מסוג זה.

יש מספר בדיקות חיוניות מאוד שכדאי לבצע לפני התקשרות בהסכם רכישה של משק חקלאי, כגון:

  • אימות זכויות הקניין: אישור מול רשות המל"ל והקואופרטיב כי בעל הנכס רשום כבעל זכויות ובחינה האם ישנם חובות או שעבודים על הנכס לרבות בדיקה מול רשם המשכונות.
  • היתרי בנייה ובנייה: הערכת הנכס לסיום בנייה, חריגות קיימות או צפויות, צווי הריסה או כל נושא אחר הקשור לבנייה. הערכה זו כרוכה בבדיקה מול הוועדה המקומית לתכנון ובנייה.
  • חובות לרשויות: וידוא שלא קיימות חובות או התחייבויות למועצה האזורית, לאגודה השיתופית ולרשויות המס.
  • זכאות לחברות: וידוא שהקונה עומד בדרישות האגודה השיתופית בתנאי הקבלה לחברות, כמפורט בתקנון האגודה.
  • שינויים בסביבה: הערכת שינויים פוטנציאליים בסביבת הנכס העלולים להשפיע על ערכו או על השימוש בו.
  • חובות מס: הערכת המסים והפטורים החלים הקשורים לעסקה. לרבות התשלומים המחויבים לרשות מקרקעי ישראל.

שיקולי משכנתא

בדיקת כדאיות והיתכנות קבלת משכנתא על המשק החקלאי היא מכרעת. קבלת אישור בכתב מהבנק המאשר את המשכנתא המבוקשת חיונית, וכן הכללת הוראות בחוזה המחייבות שיתוף פעולה של המוכר בתהליך נטילת המשכנתא.

רישום שעבודים והרשויות המודיעות

כדי להגן על האינטרסים של הרוכש ולהבטחת העסקה, כדאי לרשום משכון על הנכס או לנקוט באמצעים אחרים על מנת להבטיח שמירה על כספי הקונה עד להשלמת העברת הזכויות המלאה. בנוסף, דיווח לרשויות המס, רמ"י, האגודה השיתופית והסוכנות היהודית (במקרים הרלוונטים) צריכה להיעשות בתוך פרקי הזמן שצוינו כדי למלא את כל ההתחייבויות החוקיות.

לסיכום, רכישה או מכירה של נכסים חקלאיים מצריכה התייחסות קפדנית לשיקולים משפטיים, כספיים ומעשיים. שימוש בשירותיו של עורך דין מנוסה המתמחה באגודות שיתופיות ומקרקעין יכול לעזור לנווט במורכבות של עסקאות אלו ולהפחית סיכונים פוטנציאליים. על ידי ביצוע בדיקת נאותות יסודית ועמידה בדרישות החוק, קונים ומוכרים יכולים להבטיח עסקת נכס חקלאי מוצלחת וחלקה.

עורכת הדין יעל פרי (צילום: משרד עו"ד יעל פרי)
עורכת הדין יעל פרי | צילום: משרד עו"ד יעל פרי

עורכת דין יעל פרי עוסקת בדיני אגודות שיתופיות, בנים ממשיכים, מושבים וקיבוצים, מקרקעין, צוואות וירושות ועוד. הכתבה באדיבות האתר: din.co.il.

*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.

לפניה ישירה למשרד עורכי דין יעל פרי - 053-9428973