על פי תקנה 5א (א) לתקנות החברות (אגרות), תשס"א-2001, במסגרת הליך פירוק מרצון של חברה, בעלי המניות יכולים ליהנות מפטור תשלום של האגרות השנתיות עבור אותן שנים שבהן החברה לא הייתה פעילה כלכלית.

"על אף האמור בתקנה 5, חברה שהפסיקה את פעילותה והגישה לרשם דוח והודעה לפי סעיף 338 לפקודת החברות, פטורה מתשלום אגרה שנתית או עיצום כספי שהוטל בשל אי תשלומה, לגבי השנים שלאחר המועד שבו הפסיקה החברה את פעילותה, ובלבד שהמציאה לרשם את המסמכים שלהלן."

בהתאם לאמור, גם על פי תקנה 3ב א נקבע פטור:

"על אף האמור בתקנות אלה, שותפות שהפסיקה את פעילותה והגישה לרשם הודעה על פירוק השותפות פטורה מתשלום אגרה שנתית לגבי השנים שלאחר המועד שבו הפסיקה השותפות את פעילותה, ובלבד שהמציאה לרשם את המסמכים שלהלן".

בהתאם לאמור, חברות אלה על אף היותן לא פעילות כלכלית ולמרות שאין להן תיקים ברשויות המס, חייבות בתשלום אגרות שנתיות כל עוד לא החלו בהליך של פירוק מרצון ונדרשות לפעול מידי שנה להגשת דו"ח שנתי. שימו לב כי גם שותפויות הרשומות במרשם השותפויות חייבות בתשלום האגרה השנתית, גם אם אין להן פעילות כלכלית. זאת, כל עוד השותפות לא עברה תהליך של פירוק מרצון.

לפניה ישירה אל משרד עורכי דין רוני סמימי, לחץ/י כאן

בעלי מניות רבים לא פעלו לפירוק החברה לאחר הפסקת פעילותה הכלכלית

עד כה, בעלי מניות רבים, במיוחד בעלי עסקים במרוץ השנים פעלו לפתוח חברה פרטית אך, לאחר מספר שנים רבים מהם הפסיקו את הפעילות הכלכלית בחברה אך מעולם לא פעלו לפרק אותה באופן רשמי ברשם החברות ולכן, מידי שנה התווספו לחברה עוד ועוד חובות לתשלום אגרה שנתית שלרוב, מגיעות לאלפי שקלים. נכון לשנת 2022, האגרה השנתית לחברות עומדת על סך של 1,543 שקלים והאגרה השנתית לשותפויות עומדת על סך של 1,538 שקלים.

אם כן, לאור תקנה 5 כאמור, בבואם של בעלי המניות לפעול לפירוק החברה מרצון, קיבלו הטבה בדמות של פטור מתשלום אותן אגרות שנתיות שנצברו במהלך השנים.

אבל לא עוד, ביום 15.2.23, מועד קבלת הפטור מאגרות שנתיות עומד להסתיים וכל אותם בעלי מניות אשר יפעלו לפירוק החברה לאחר מועד זה, יאלצו לשאת בתשלום האגרות השנתיות, אשר כאמור עשויות להגיע לאלפי שקלים.

הכרזה על חברה מפרת חוק תגרור עיצומים כספיים שניתנים לגבייה אישית מהדירקטורים

כמו כן, עליכם לדעת כי חברה על אף היותה אינה פעילה, משאינה משלמת אגרה שנתית או אינה מגישה דו"ח שנתי, עשויה להיות מוכרזת כחברה מפרת חוק וככזו, ניתן יהיה להטיל עליה עיצומים כספיים אשר עשויים להיות מועברים לגבייה אישית מן הדירקטורים של החברה.

עורכת הדין רוני סמימי (צילום: משרד עו"ד רוני סמימי)
עורכת הדין רוני סמימי | צילום: משרד עו"ד רוני סמימי

לאור האמור, מוצע לכל בעל מניות ו/או דירקטור בחברה שאינה פעילה, לפעול באופן מיידי ולהתחיל בתהליך של פירוק מרצון בטרם 15.2.23. דעו כי הליך הפירוק לרוב אינו מסובך ואף הכרחי לאור ביטול הוראת הפטור כאמור.

עורכת דין רוני סמימי עוסקת במשפט אזרחי, חברות ושותפויות, דיני עבודה, ייצוג מעסיקים בתביעות פלשתינאים בענף הבנייה, יחסי עובד - מעסיק, פיצויי פיטורין ועוד. הכתבה באדיבות האתר: din.co.il.

*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.

לפניה ישירה למשרד עו"ד רוני סמימי - 053-7429438