משפחות רבות מעסיקות עובדים בבתיהם, עובדי משק בית, מטפלות, בייביסיטר, גננים, אולם הן אינן מודעות לכלל החובות החלות עליהן בתור מעסיקיהן.

יודגש, כי מדובר בהעסקה לכל דבר ועניין, אשר חלות עליה חוקי העבודה בישראל, בין המשפחות המעסיקות לבין העובדים אצלן מתקיימים יחסי עובד – מעסיק ועל המשפחות המעסיקות אותם החובה לפעול לפי חוקי העבודה בישראל כגון: חוק שכר מינימום; חוק הגנת השכר; חוק הודעה מוקדמת; חוק הודעה לעובד ועוד ועוד.

לפניה ישירה אל עורך דין ליאור אלנקווה, לחץ/י כאן

מהן חובות המעסיק כלפי עובדיו?

להלן חלק מהחובות של המשפחות המעסיקות כלפי עובדיהן בהתאם לכללי העבודה:

  1. מתן הודעה לעובד ובה פירוט של תנאי העסקה בהתאם לתקנות עד לחודש מתחילת העסקה;
  2. הפקדות לפנסיה ולפיצויים בהתאם לצו ההרחבה לפנסיה במשק (לרבות ביטוח אובדן כושר עבודה בקרן הפנסיה);
  3. תשלום זכויות סוציאליות בהתאם לחוק ולצווי ההרחבה כגון: דמי הבראה, חופשה, דמי נסיעות, דמי מחלה זאת בנוסף לשכר המשולם על העבודה שמבוצעת;
  4. תשלום ביטוח לאומי;
  5. איסור הפליה מחמת גיל, הורות, גזע, דת וכיוצ"ב, איסור פיטורי עובדת בהריון, איסור הפליה מחמת מצב רפואי;
  6. מתן הודעה לעובד תוך חודש מתחילת העסקה המפרטת את תנאי העסקתו של העובד;
  7. תשלום גמול שעות נוספות;
  8. תשלום שכר מינימום, לרבות תשלום חוק שכר מינימום לנוער;
  9. מתן יום מנוחה בשבוע.

סוגיית הפרת הזכויות של העובד לרוב עולה בעת סיום יחסי ההעסקה

לרוב, הפרת הזכויות עולה בעת סיום יחסי העבודה, כאשר העובד מגלה, כי לא שולמו לו זכויותיהן במלואן ובא בדרישה למשפחה שהעסיקה אותו. בשל העובדה, כי מדובר ביחסים קרובים, בין העובד לבין מעסיק בשל צורת העסקה המשפחתית, אי הנעימות הכרוכה בהתנהלות אל מול עובד שהיה פעמים רבות חלק מהמשפחה אינה נעימה ואף יוצרת רגשות קשים בשני הצדדים.

יצוין, כי במקרה של הפרת חוקי העבודה הדרישה או התביעה היא כנגד בני המשפחה שהעסיקו את העובד, עניין היוצר מתח וקושי רב להבדיל ממקרה של חברה הנתבעת על ידי עובדיה, שם החברה היא אישיות משפטית נפרדת ולרוב, בעלי התפקיד בה לא נתבעים באופן אישי.

אולם, החשש האמתי למשפחה המעסיקה ולעובד טמון במקרה פציעה של העובד במקום העבודה ואבדן היכולת לעבוד, אז ככל שהמעסיק לא ביטח את העובד בקרן הפנסיה (אובדן כושר עבודה), נמנע מהעובד תשלום ביטוח אובדן כושר עבודה מקרן הפנסיה. במקרה כזה המשפחה חשופה לתביעה לתשלום אובדן כושר העבודה של העובד במקום חברת הביטוח בשל מחדלה, אשר במקרים מסוימים יכול להגיע למאות אלפי שקלים ואף יותר.

היוועצות עם עורך דין בתחום דיני העבודה תסייע למעסיק למנוע חשיפה לתביעות של עובדים

על מנת להימנע ממצב זה, טרם תחילת העסקה כדאי למשפחה המעסיקה עובדי משק בית לפנות לעו"ד העוסק בתחום דיני העבודה לקבלת ייעוץ, להכין הסכם עבודה או לכל הפחות טופס הודעה לעובד ולקבל הדרכה והכוונה וזאת כדי למנוע חשיפה של המעסיק - המשפחה לתביעות ודרישות עתידיות של העובד.

עורך הדין ליאור אלנקווה (צילום: גלעד הר-שלג)
עורך הדין ליאור אלנקווה | צילום: גלעד הר-שלג

על המשפחה המעסיקה לערוך הסכם עבודה בתחילת העבודה ולסכם את תנאי העסקה של העובד/ת. כמו כן, המעסיק מחויב להקפיד על תשלום זכויותיו של העובד לאורך תקופת העסקתו ובמיוחד על ביצוע הפקדות לקרן הפנסיה.

מנגד, לעובד משק בית המסיים את העסקתו ולא שולמו לו זכויותיו במהלך תקופת העסקתו כדאי לקבוע פגישת ייעוץ עם עו"ד המתמחה בתחום דיני העבודה כדי לבחון את גמר החשבון שנערך עמו ואת תשלום זכויותיו לאורך תקופת עבודתו אצל המעסיק.

עורך דין ליאור אלנקווה עוסק בתחום דיני העבודה, בעל ניסיון רב בייצוג עובדים ומעסיקים בסוגיות דוגמת התפטרות בדין מפוטר, יחסי עובד-מעסיק, פיטורים שלא כדין, תביעות שכר ושעות נוספות, אפליה בעבודה, פיצויי פיטורים, פרמיה בעבודה ועוד. הכתבה באדיבות האתר: din.co.il.

*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.

לפניה ישירה לעורך דין ליאור אלנקווה - 053-7101880