הסדר מותנה הוא למעשה הסכם חוזי שנערך בין המדינה ובין החשוד/ה המאפשר לתובע לסגור את התיק הפלילי נגד החשוד/ה בתנאים שסוכמו במסגרת הליך של הסדר מותנה.

תיק פלילי ייסגר, אך וכאשר החשוד יעמוד בכלל התנאים אשר סוכמו במסגרת ההסדר.

סגירת תיק בהליך של הסדר מותנה אינה מהווה רישום פלילי אלא רישום משטרתי.

טרם תיקון 66 לחוק סדר הדין הפלילי משנת 2013, מקום בו לשיטת מי מגורמי התביעה (תביעות או פרקליטות) היו קיימות ראיות בתיק פלילי כנגד מאן דהוא, מיצוי הדין עמו היה אך על דרך של הגשת כתב אישום לבית המשפט.

להגשת כתב אישום כנגד מאן דהוא השלכות רוחביות רבות ובהן בראש ובראשונה הסיכוי כי בסופו של ההליך תצא הכרעת דין מרשיעה תחת ידו של בית המשפט שאז הדבר ישתכלל לכדי הרשעה בפלילים המהווה רישום פלילי לכל דבר ועניין. כמו כן, ניהול הליך פלילי כשלעצמו הוא דבר שאינו פשוט כלל ועיקר, הליך שנמשך זמן רב, דורש תעצומות נפש ומשאבים רבים אחרים.

לפניה ישירה למשרד עורכי דין פינטו בנישתי ושות', לחץ/י כאן

כלי משפטי – הסדר מותנה

במסגרת תיקון 66 לחוק סדר הדין הפלילי, המחוקק למעשה יצר כלי משפטי המאפשר לתובע/פרקליט להימנע מהגשת כתב אישום נגד חשוד גם כאשר ישנן די ראיות לצורך הגשת כתב אישום כנגדו וזאת כאמור, תחת עמידה בתנאים מסוימים במסגרת הליך של הסדר מותנה.

הסדר מותנה הוא הליך רשות ואינו חובה והוא למעשה מהווה מעין דרך ביניים המעניקה לחשוד מחד, אפשרות לסיים את ההליך הפלילי בדרך מהירה ללא הכתם המלווה ברישום פלילי (היה וחלילה יורשע בבית המשפט) ומאידך, מאפשרת לתביעה להשית סנקציה על מי שחשוד בביצוע עבירה פלילית מבלי לנהל הליך ארוך ומתמשך בבית המשפט.

ככלל, התיקון לחוק והליך של הסדר מותנה במהותו הוא הליך טוב וחשוב אך אסור חלילה להקל בו ראש. ההליך כשלעצמו מעניק במרבית המקרים אלטרנטיבה טובה לחשוד בביצוע עבירה פלילית לסיים את ההליך הפלילי מבלי שיוגש נגדו כתב אישום, אך בה בעת, ההליך פתח צוהר לכך שתיקים פלילים שהיו צריכים להיגנז לחלוטין, מוצאים עצמם מובלים לדרך הביניים של הסדר מותנה ולפיכך, יש לבחון כל מקרה לגופו ולהיעזר בעורך דין פלילי שזהו תחום מומחיותו.

יצוין, כי תוכן ההסדר בלבד מפורסם באתר האינטרנט של משרד המשפטים או משטרת ישראל ואולם, הפרסום נעשה תוך השמטת פרטיו האישיים של החשוד כך שזיהויו לא יתאפשר.

תנאי סף לתחולת ההסדר המותנה:

החוק קובע מספר תנאי סף לעריכת הסדר מותנה עם חשוד:

  • סוג העבירה מאפשר את סגירתו של התיק בהליך של הסדר מותנה.
  • הודאה בעובדות מצדו של החשוד/ה.
  • העונש המתאים לחשוד לדעת התובע אינו כולל מאסר בפועל.
  • לחשוד אין עבר פלילי בחמש השנים שלפני ביצוע העבירה נושא ההסדר או חקירות או משפטים תלויים ועומדים שאינם חלק מהסדר.
  • קיומה של תשתית ראייתית מספקת שהרי אם אין די ראיות להגשת כתב אישום, דינו של תיק החקירה להיסגר בעילה שעניינה "חוסר ראיות" ואם לא קיימות ראיות כלל ולא דבק רבב במעשיו של החשוד אז בעילה של "העדר אשמה".

סוגי העבירות המאפשרות עריכת הסדר מותנה;

ככלל, מדובר בעבירת חטא או עוון, אשר העונש המירבי בגינן אינו עולה על 3 שנות מאסר, או אחת מעבירות הפשע המנויות בתוספת השישית לחוק, שאינן עבירות אשר ניתן להטיל בגינן קנס או כופר כסף.

יוצא, כי ניתן לערוך הסדר מותנה במגוון רחב של עבירות לדוגמא: איומים, העלבת עובד ציבור, הסגת גבול, תקיפה, גניבה, היזק בזדון, תגרה, החזקת נכס חשוד, הטרדה באמצעות מתקן בזק, הזנחת השמירה על כלי יריה וחומרים מסוכנים, מעשה פזיזות ורשלנות, איסור מכירת אלכוהול לקטינים, חלק מעבירות התכנון והבנייה ועוד.

אילו תנאים יכולים להיכלל במסגרת הסדר מותנה?

ישנם תנאים רבים שיכולים להיכלל במסגרת עריכת ההסדר, להלן מספר תנאים אך יצוין כי אין מדובר ברשימה סגורה וממצה.

כמובן שאי עמידה בתנאי מתנאי ההסדר יכולה להביא להגשת כתב אישום כנגד החשוד.

  • התחייבות להימנע מביצוע עבירה פלילית.
  • תשלום קנס לאוצר המדינה עד 29,200 ₪.
  • תשלום פיצוי לנפגע העבירה עד 29,100 ₪.
  • הפנייה לשירות המבחן ועמידה בתוכנית טיפול כולל שעות לתועלת הציבור שייקבעו ע"י קצין המבחן.
  • פסילת רישיון נהיגה.
  • התחייבות שלא לעבוד בעבודה/תפקיד מסוים.
  • מכתב התנצלות לנפגע העבירה.
  • חילוט חפץ שנתפס.

מדוע חשוב לקבל ייצוג משפטי בהליך הסדר מותנה?

  • כפי שצוין, סגירת תיק בהסדר מותנה מהווה רישום משטרתי והדבר יקבל ביטוי ברישומיה הפנימיים של המשטרה ובתדפיס המידע הפלילי של החשוד.
  • טרם החתימה על הסדר מותנה קמה לחשוד זכות עיון בחומר הראיות המצוי בתיק החקירה. יש לבחון את התיק ולגבש חוות דעת האם הדרך הנכונה במקרה הספציפי היא הליך של הסדר מותנה או שמא יש לגנוז את התיק בעילה אחרת, כזו לדוגמא שאינה מותירה כל רישום כנגד החשוד ('העדר אשמה').
  • תנאי לעריכת ההסדר כפי שצוין, הוא הודאה של החשוד בעובדות האירוע, הדבר אומנם יסכל את כתב האישום, אך עלול לשמש כנגדו כבסיס לתביעה אזרחית עתידית שתתבסס על העובדות בהן הודה החשוד ו/או להביא לזימונו של החשוד להליך משמעתי במקום עבודתו, שינוי סיווג ביטחוני, שלילת רישיון לנשיאת נשק ועוד ולכן, ישנה חשיבות רבה לכך שעורך דין פלילי ילווה את ההליך ויביא במידת הצורך לתיקון העובדות בהן עתיד להודות החשוד.
  • תנאיו של ההסדר פתוחים למו”מ ועל כן יש לנסות באמצעות עו"ד פלילי להשיג את התנאים הטובים ביותר לחתימה על ההסדר.

סיכום

טרם הגעה למשרדי התביעה מומלץ להיוועץ בעורך דין פלילי שיקבל לידיו את חומר החקירה ויבחן את הראיות בתיק ורק לאחר מכן יגבש עמדתו ביחס להליך של הסדר מותנה וכמובן אילו תנאים יחולו במסגרתו, חשוב ומומלץ להתייעץ עם עו"ד פלילי שילווה את ההליך מתחילתו ועד סופו.

עורכי הדין מיכל פינטו ותומר בנישתי (צילום: ניר קידר)
עורכי הדין מיכל פינטו ותומר בנישתי | צילום: ניר קידר

פינטו בנישתי ושות' הינו משרד עורכי דין המתמחה בייצוג ובליווי של חשודים ונאשמים בכל שלבי ההליך הפלילי לרבות בסגירת תיקים פליליים בהליך של הסדר מותנה. הכתבה באדיבות האתר: din.co.il.

*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.

לפניה ישירה למשרד עורכי דין פינטו בנישתי ושות' - 053-6112857