דוגמה: שני ילדים לאב אלמן ישיש מאוד (בשנות ה-90 לחייו) ומעט מבולבל יוזמים עריכת יפוי כוח מתמשך לאב, לפיו הוא ממנה את שניהם (אח ואחות) למיופי כוח שלו לענייניו הרפואיים, הרכושיים והאישיים. האחות יוצרת קשר עם עורך דין המגיע לבית האב הישיש ומחתים אותו כממנה ואת הילדים כמיופי כוח, לאחר שהוא מתרשם שהאב מבין את המשמעות של הפעולה המשפטית.

לאחר מספר חודשים מסתכסכים האח והאחות ביניהם על רקע כספים שנתן האב לאחות והשפעת מתנות כספיות אלה על הירושה העתידית. האח טוען שייפוי הכוח המתמשך עליו חתם האב הישיש אינו תקף משום שבעת החתימה כבר היה האב במצב של דמנציה. מבדיקת המסמכים בתיקו הרפואי של האב מסתבר שהיה רישום על בלבול וחוסר התמצאות חלקי בשל הגיל המבוגר מאוד, אם כי לא דווח במפורש על דמנציה בצורה ברורה.

האח מגיש תביעה לבית המשפט לענייני משפחה המבקש למנות לאב אפוטרופוס, לקבוע שייפוי הכוח המתמשך בטל ושכל המתנות הכספיות שנתן האב לביתו בטלות בעילה של אי-כשירות.

לפניה ישירה אל עורך דין ונוטריון עידו לשם, לחץ/י כאן

כיצד יתייחס לכך בית המשפט?

האפשרות לבטל ייפוי כוח מתמשך ע"י בית משפט (בעילה של עצם כשרות עריכת ייפוי הכוח המתמשך ולא בעילה של התנהלות מיופה הכוח כלפי הממנה) מצויה בסעיף 32כט (א)(2) לחוק חוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות, תשכ"ב-1962:

''ייפוי הכוח ניתן כתוצאה ממרמה, מניצול או מהפעלת לחץ או השפעה בלתי הוגנת על הממנה או שהוא ניתן בעת שהממנה לא היה בעל כשירות''.

בנוסף, סעיף 32יד (ה) לחוק מדגיש שעל עורך הדין שעורך את ייפוי הכוח המתמשך להתרשם שהממנה מבין את משמעות מתן ייפוי הכוח, מטרותיו ותוצאותיו ושייפוי הכוח ניתן בהסכמה חופשית ומרצון בלא שהופעלו על הממנה לחץ או השפעה בלתי הוגנת ובלא ניצול מצוקתו או חולשתו.

במקרים בהם מובאות בפני בית המשפט טענות לעצם כשרות ייפוי הכוח המתמשך ייבחנו נסיבות עריכת ייפוי הכוח על פי המבחנים הנהוגים בדיני הצוואות, אשר עיקרם:

(א) בחינת כשרותו הפיסית והמנטלית של האדם והבנתו את משמעות הפעולה המשפטית;

(ב) בירור האם הפעולה המשפטית נערכה תוך שמופעלת על האדם השפעה בלתי הוגנת, לחץ או ניצול של חולשה, מצוקה או תלות.

אם ישתכנע בית המשפט שאחד או יותר ממצבים אלו התקיים בעת החתימה על ייפוי הכוח המתמשך, יש סיכוי רב שיכריז על בטלות ייפוי הכוח, וככל שיש בכך צורך לאדם, ימנה לו אפוטרופוס.

עורך הדין עידו לשם (צילום: עו"ד דניאל לשם)
עורך הדין עידו לשם | צילום: עו"ד דניאל לשם

לסיכום

רציונל הכלי המשפטי של ייפוי הכוח המתמשך, בא כדי להגן על כבודו, חירותו ויתר הזכויות המשפטיות הנובעות מהאוטונומיה של אדם אשר מינה, עוד בהיותו במלוא חושיו, מיופה כוח בייפוי כוח מתמשך.

זאת לעומת מינוי אפוטרופוס שברוב המקרים מתמנה ללא מעורבותו של האדם שכבר אינו יכול להביע עמדתו בצורה בהירה וקוהרנטית.

במקרים בהם יוכח שנפל פגם משמעותי בכשירות או ברצון הממנה, יבוטל ייפוי הכוח שכן הרציונל הנזכר - אינו מתקיים בפועל.

עורך דין ונוטריון עידו לשם מתמחה בתחום האפוטרופסות, בדיני משפחה וירושה ומוסמך מטעם האפוטרופוס הכללי לערוך ולהגיש ייפוי כוח מתמשך. עו"ד לשם מנהל את פורום אפוטרופסות וזכויות קשישים ובעלי מוגבלויות. הכתבה באדיבות האתר: din.co.il.

*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.

לפניה ישירה לעו"ד ונוטריון עידו לשם - 053-9429000