בעוד ההגדרה לבני זוג ידועים בציבור אינה מופיעה בחוק, בני זוג שמחזיקים בתעודת תצהיר כי הם ידועים בציבור או בני זוג שנרשמו כידועים בציבור במוסד לביטוח לאומי, לרוב יוכרו כידועים בציבור ללא צורך בהוכחת עמידה בקריטריונים נוספים. קביעת סטטוס של ידועים בציבור עבור בני זוג שלא נרשמו במוסד לביטוח לאומי ואין להם תעודת תצהיר שיכולה לשמש כראיה להיותם ידועים בציבור תיעשה לפי בחינה של נסיבות חייהם.

לפניה ישירה לעו"ד ומגשרת גילה עיני, לחץ/י כאן

הכרה בידועים בציבור

כדי שבני זוג יוכרו כידועים בציבור ייבחן האם הם מנהלים קשר זוגי בעל אופי מחייב, גם אם למשך פרק זמן קצר. עוד ייבחן האם הצדדים מנהלים משק בית משותף כאשר כיום גם מגורים בדירות נפרדות לא ימנעו את הגדרתם כידועים בציבור.

נוסף על כך ייבחן האם בני הזוג מוכרים על ידי חבריהם ומשפחותיהם כבני זוג, אם יש להם תוכניות משותפות יחדיו והם מבלים את רוב זמנם יחדיו. בשנים האחרונות מעמדם של ידועים בציבור משתווה למעמד של זוגות נשואים בעקבות פסיקות של בתי המשפט לענייני משפחה אך עם זאת מעמדם עדיין אינו זהה לחלוטין למעמדם של זוגות שנישאו בישראל כדת משה וישראל.

מעמד ידועים בציבור התפתח באמצעות פסיקת בתי המשפט לענייני משפחה

מאחר שמעמדם של זוגות ידועים בציבור אינו מעוגן בחקיקה ומתפתח מעת לעת באמצעות פסיקות של בתי המשפט לענייני משפחה, לידועים בציבור כדאי להכין הסכם חיים משותפים אשר במסגרתו הם יוכלו להסדיר את ענייני הרכוש, ההורות והזוגיות שלהם ועל ידי כך להגביר את הוודאות המשפטית והביטחון. יובהר כי הסכם חיים משותפים מיועד באופן כללי לזוגות אשר החליטו לחיות יחדיו, כולל זוגות מאותו מין, זוגות שנישאו בנישואים אזרחיים וזוגות ידועים בציבור שמנהלים זוגיות פרק ב' אשר מעוניינים להסדיר את ענייני הזוגיות וחלוקת הרכוש ביניהם במקרה של פרידה.

זוגות ידועים בציבור שלא ערכו הסכם חיים משותפים יהיו כפופים להלכת השיתוף

בני זוג שלא ערכו הסכם חיים משותפים שמתייחס לסוגיית חלוקת הרכוש יהיו כפופים לחזקת השיתוף שלפיה כל אחד מבני הזוג יכול לטעון לזכויות ברכוש שנרשם על שמו של בן הזוג האחר. לפי חזקת השיתוף, אם התנהגותם של בני זוג מלמדת על מאמץ כלכלי משותף והם מנהלים משק בית משותף יחדיו, תקום חזקה שכל הנכסים והרכוש שצברו במהלך חייהם המשותפים ייחשבו לרכוש בבעלות משותפת.

הסכם חיים משותפים מאפשר להימנע מסכסוכים משפטיים יקרים וממושכים

כדי להימנע מחילוקי דעות והתדיינות משפטית ממושכת ויקרה בבית המשפט לענייני משפחה, המוסמך לדון בתביעות בענייני חלוקת רכוש, משמורת ילדים ומזונות של ידועים בציבור, רצוי להכין הסכם חיים משותפים שבמסגרתו יוסדרו כלל הזכויות והחובות של הצדדים באופן שיחסוך להם התדיינות משפטית יקרה בהמשך הדרך.

בהסכם חיים משותפים בני זוג מצהירים כי הם ידועים בציבור המנהלים משק בית משותף יחדיו. נוסף על כך ההסכם יכלול התייחסות לסוגיית חלוקת הרכוש במקרה של פרידה, בדומה להסכם ממון. בהסכם בני הזוג רשאים לקבוע שהלכת השיתוף לא תחול לגביהם ולהגדיר באופן פרטני את הרכוש שייחשב משותף, את הרכוש שייחשב נפרד וכן לקבוע במדויק איך תתבצע חלוקת הרכוש ביניהם במקרה של פרידה.

בהסכם חיים משותפים ניתן גם להסדיר את נושאי המזונות ומשמורת הילדים. עם זאת, חשוב להבהיר כי בסוגיות אלו הקשורות לטובת הילדים, גם אם הצדדים גיבשו ביניהם הסכמות במסגרת הסכם חיים משותפים, כדי להקנות להסכמותיהם תוקף משפטי מחייב, הם יצטרכו להגיש את ההסכם לאישורו של בית המשפט לענייני משפחה אשר ייבחן אם הסכמותיהם עולות בקנה אחד עם טובת הילדים.

הכנת הסכם חיים משותפים על ידי עו"ד מקצועי ומנוסה הבקיא בהוראות החוק והפסיקה

באמצעות פניה לעורך דין מקצועי, מיומן ומנוסה בעריכת הסכמי חיים משותפים אשר בקיא בהוראות החוק והפסיקה, בני זוג ידועים בציבור יוכלו לחסוך לעצמם התדיינות עתידית ממושכת ויקרה בבית משפט לענייני משפחה, ליטול לידיהם את השליטה בסוגיות הקשורות לזוגיות שלהם ולהגדיר במדויק את המשטר הרכושי שיחייב אותם במקרה של פרידה. עורך הדין ייבחן את מאפייניהם הייחודיים של בני הזוג, יתאים את ההסכם לצרכים ולנסיבות הספציפיות שלהם, יעלה בפניהם שלל תרחישים עתידיים אפשריים על בסיס ניסיונו המקצועי ויכין עבורם הסכם חיים משותפים שמגן על האינטרסים שלהם ומותאם לצרכיהם.

חשוב לציין כי הסכם חיים משותפים שאושר על ידי בית המשפט לענייני משפחה וקיבל תוקף של פסק דין יהווה מסמך משפטי מחייב אשר מגן על האינטרסים והזכויות של הצדדים ובכוחו לחסוך להם מאבק משפטי יקר וממושך בענייני רכוש, משמורת ומזונות ילדים במקרה של פרידה. נוסף על כך, הסכם חיים משותפים אשר אושר על ידי בית המשפט לענייני משפחה וקיבל תוקף מחייב של פסק דין ישמש כתעודת זוגיות עבור בני הזוג ויאפשר להם לקבל שלל זכויות מגופים שונים.

עורכת הדין גילה עיני (צילום: משרד עו"ד גילה עיני)
עורכת הדין גילה עיני | צילום: משרד עו"ד גילה עיני

עורכת דין גילה עיני מוסמכת הן כמגשרת בתחום המשפחה והן כעורכת דין לגירושין בשיתוף פעולה על ידי האקדמיה הבינלאומית לגירושין בשיתוף פעולה. משרדה של עו"ד גילה עיני עומד לרשותכם ויכול לסייע במתן פתרונות משפטיים ונלווים, מותאמים באופן אישי לצרכים ולדרישות של כל אחד ואחד. הכתבה באדיבות האתר: din.co.il.

*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.

לפניה ישירה לעורכת דין ומגשרת גילה עיני - 053-9428406