סכסוכי ירושה הפכו כבר מזמן לתופעה במשפט הישראלי. אדם משאיר אחריו צוואה שקובעת שכספיו או רכושו יחולקו לאחר מותו בצורה מסוימת ולאנשים מסוימים. ואז אנשים אחרים, שסבורים שהצוואה לא תקינה או שאינה משקפת את רצונו של המצווה מתחילים בסדרת הליכים משפטיים לביטול הצוואה.

אלא שעל סכסוכי ירושה והתנגדות לצוואה נכתב הכלל של "מה שלא הולך בכוח הולך במוח".

נסקור להלן 4 דרכים שאת חלקן בוודאי שלא הכרתם לגבי איך אפשר לקבל כספים המגיעים לכם מעיזבונו של אדם למרות שבצוואה לא הוריש לכם כלום.

לפניה ישירה אל עורך דין אורי טשקורי, לחץ/י כאן

הדרך הראשונה והמוכרת - הגשת התנגדות לצוואה

ניתן לבטל צוואה גם לאחר פטירת המנוח שכתב את הצוואה. הדרך לעשות זאת היא באמצעות הגשת התנגדות לצוואה. אם המנוח לא היה כשיר בעת עריכת הצוואה, או שהצוואה נעשתה תחת השפעה בלתי הוגנת או שהיתה טעות ברורה בצוואה או שהיתה מעורבות של מי מהנהנים מהצוואה בכתיבת הצוואה או בעריכתה, ניתן לבטל את הצוואה באמצעות הליך שנקרא "התנגדות לצו קיום צוואה". מדובר בהליך משפטי מורכב ותצטרכו להציג ראיות ברורות לכל טענותיכם ולהוכיח אותם, על מנת להביא לביטול הצוואה. העניין הוא שבתי המשפט לא אוהבים לבטל צוואות. הכלל המנחה הוא "קיום רצון המצווה" אבל אם מצליחים להציג ראיות משכנעות לכך שהמנוח לא היה כשיר בעת כתיבת הצוואה או לכל יתר הדברים שכתבנו למעלה, בהחלט ניתן לבטל את הצוואה.

הדרך השנייה - מזונות מן העיזבון

לא רבים יודעים אבל חובת המזונות, כלומר החובה של אדם לזון את אשתו או ילדיו ואפילו את נכדיו חלה גם בעת הפטירה. גם כאן מדובר בהליך משפטי לא קל. הזכות למזונות קבועה בסעיף 56 לחוק הירושה. הזכות למזונות היא לא רק לבני זוג נשואים אלא גם לבני זוג ידועים בציבור.

בקביעת המזונות בית המשפט מתחשב בשווי העיזבון, במה שהיה בן הזוג אשר נותר צריך לקבל מהעיזבון על פי צו קיום צוואה או צו ירושה, רמת החיים של בני הזוג טרם הפטירה, שינוי צרכים, רכוש בן הזוג הזכאי למזונות, בהכנסת בן הזוג ובעוד פרמטרים. צריך לזכור שהזכאות למזונות אינה תלויה בצוואה שמדירה את בן הזוג. כלומר יכול להיות צוואה שקובעת כי בן הזוג לא יהיה זכאי לדבר מן העיזבון אבל הצוואה לא מבטלת את הזכאות למזונות ולכן ניתן "לעקוף" את הצוואה באמצעות הגשת תביעה למזונות מן העיזבון.

הדרך השלישית - כתובה מן העיזבון

כפי הידוע כתובה היא השטר שעליו חותם הבעל טרם טקס החופה בעת חתונה של צדדים כדת משה וישראל. הכתובה היא שטר - שיק לכל דבר ועניין. מועד פירעון השטר הוא במועד פקיעת הנישואין. על פי ההלכה והחוק הנישואין פוקעים או בעת גירושין (שאז מגישים תביעת כתובה לבית הדין הרבני) או בעת הפטירה של הבעל. במקרים מסוימים ניתן, ובמיוחד במקרים בהם הבעל לא הותיר לאשתו שום רכוש בצוואה, ניתן להגיש תביעת כתובה מן העיזבון. התביעה היא בעצם חוב של העיזבון כלפי האישה והאישה יכולה לתבוע את העיזבון ועל ידי כך "לעקוף" צוואה שהדירה אותה. גם במקרה הזה מדובר בהליך משפטי לא קל. הסמכות לדון בהליך של כתובה מן העיזבון היא גם לבית המשפט לענייני משפחה (וזאת בניגוד לתביעת כתובה בעת גירושין שאז הסמכות היא ייחודית לבית הדין הרבני).

הדרך הרביעית - קופות גמל/ פנסיה/ קרנות השתלמות וביטוחי חיים

גם כאשר אדם כותב בצוואה כי הוא מוריש את כל כספו ורכושו לאדם אחר, בהחלט יכול להיות מצב בו לנפטר היו כספים רבים מאוד שאינם חלק מהעיזבון ושהצטברו בקופות גמל/פנסיה ביטוח חיים/קרן השתלמות וכיוצ"ב. באופן בסיסי, כספים אלה אינם נחשבים חלק מהעיזבון. בהחלט יכול להיות מצב בו אדם הוריש את כל כספו בצוואה לאדם אחר והנהנה מהצוואה בעצם לא יקבל כלום כי כל הכספים נמצאים בקרנות וקופות שהמוטבים שלהם הם אנשים אחרים. בכך ניתן לעקוף את הצוואה.

הדרך החמישית - נכסים שלא נכללו בצוואה

נפתח בדוגמא: אם לנפטר שכתב צוואה היו 3 דירות ובמסגרת הצוואה הוא התייחס רק ל-2 דירות, הרי שלגבי הדירה השלישית שלא נכתבה בצוואה יש להוציא צו ירושה. ולחלקה על פי סדר היורשים שבחוק הירושה. כלומר יכול להיות מצב שאדם כתב בצוואה התייחסות לגבי 2 דירות (בעוד יש לו 3) והוריש בצוואה את 2 הדירות לילד אחד. יתר היורשים על פי דין, צריכים להגיש צו ירושה לגבי הדירה השלישית ואז הם יהיו זכאים לחלקים ממנה. זה לא בדיוק לעקוף את הצוואה, אבל גם זו דרך ליהנות מ"פירות" הירושה למרות שלא נכללתם בצוואה.

לסיכום

סכסוכי ירושה מנהלים במוח ולא בכוח. גם אם לא נכללתם בצוואה עדיין קיימות דרכים "לנצח" ולעקוף את הצוואה. בין אם על ידי ביטול הצוואה ובין אם על ידי כל אחת מהדרכים שרשמנו למעלה, שאמנם לא מבטלות את הצוואה אך משתמשות בכלים שנותנים לנו החוק והפסיקה בכדי לעקוף את הוראות הצוואה.

עורך הדין אורי טשקורי (צילום: יח"צ)
עורך הדין אורי טשקורי | צילום: יח"צ

אורי טשקורי הינו עורך דין נוטריון המתמחה בדיני ירושה, ניהול סכסוכי ירושה מורכבים, ניהול עיזבון, התנגדויות לצוואה וכו'. עו"ד טשקורי ילווה אתכם לאורך כל הדרך עד למימוש זכויותיכם. צרו קשר עוד היום עם עו"ד טשקורי, האדם שידאג למימוש כלל זכויותיכם באופן המיטבי. הכתבה באדיבות האתר: din.co.il.

*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.

לפניה ישירה לעורך דין אורי טשקורי - 053-6112879