אם מדובר בבית מגורים הרי שסעיף 221 לחוק התכנון והבניה קובע כי צו להריסת עבודה אסורה בבית מגורים יינתן בכפוף לכך שבית המגורים לא אוכלס או שלא חלפו יותר מ-30 ימים ממועד האכלוס.

חשוב לציין שצו הריסה מנהלי יכול לכלול גם הוראות בדבר הפסקת שימוש אסור.

לא יינתן צו מנהלי אלא לאחר שנותן הצו התייעץ עם היועץ המשפטי של היחידה הארצית לאכיפה ועם מתכנן המחוז שבתחומו, או עם היועץ המשפטי של יו"ר הוועדה המקומית, או עם מהנדס הרשות המקומית המוסמכת לאכיפה או עם מהנדס הוועדה המקומית.

לפניה ישירה אל משרד עורכי דין - טל קדש, לחץ/י כאן

סבור שנפגעת מצו מנהלי? מהן האפשרויות העומדות בפניך?

על פי סעיף 228 לחוק התכנון והבניה, הרואה את עצמו נפגע מצו מנהלי רשאי להגיש בקשה לביטול הצו לבית המשפט המוסמך כאמור בסעיף קטן (ב) בתוך 15 ימים מיום המצאת הצו לבית המשפט לעניינים מקומיים אשר בתחומו מצויים המקרקעין אשר ביחס אליהם ניתן צו ההריסה המנהלי.

נקודת המוצא היא שאין לנקוט נגד אדם בצו הריסה מנהלי, כאשר ראוי לפנות לדרך המלך ולזמנו לשימוע טרם מתן הצו או הפעלת שיקול דעת אם יש בסיס להגשת כתב אישום. 

במקרים מסוימים, הבניה המיוחסת במסגרת הצו נבלעת כולה במבנה הקיים, וזאת כאשר מדובר בשינוי פנימי לצורך עיצובי גרידא ולצורך התאמת עסק לתחום העיסוק שהמחזיק בו מתכנן להפעיל ובמובן זה אין היא מורגשת.

סעיף 145(א)(2) לחוק התכנון הבנייה מתייחס לשינוי פנימי שאינו נוגע לצד החיצוני של הבניין, אינו פוגע בחזיתו או במראהו או בשלד של הבניין או בצנרת או ברכוש המשותף או בציוד אחר המשרתים גם דירות אחרות.

מתי ניתן להעלות טענת הגנה מן הצדק?

אם המבקש פעל בתום לב ולמיטב הבנתו ולא מתוך כוונת זדון, בשים לב לאופי העבודות הנטענות בהתחשב בכלל הנכסים באזור הרלבנטי שכוללים בניה זהה לחלוטין, ניתן לטעון שהרשות המקומית נקטה כלפי המבקש במדיניות מפלה אשר לעיתים עולה כדי "התנהגות בלתי נסבלת" או שמא המדובר באכיפה בררנית, אם וכאשר יצליח בעל הנכס או מחזיקו להוכיח זאת בראיות של ממש על יסוד נתונים וראיות אשר יתקבלו מאת הרשות.

במקרים אלו, על יסוד תחושת הצדק, ראוי לטעון במצטבר ובנוסף ליתר הטענות, גם טענת הגנה מן הצדק על יסוד רדיפה או התעמרות בלתי מוסברת ביחס להתנהלות הרשות בכל הקשור להשתת צו ההריסה המנהלי.

טענה נוספת אשר ניתן להעלות במסגרת בקשה לביטול צו הריסה מנהלי בהתאם לנסיבות היא כי יש לאפשר למבקש לבצע הליך הסדרה מול הרשות, שלא ייחשב להודאה בביצוע עבירות בניה, ככל שהדבר נחוץ לצורך צמצום הנזק שנגרם לו והפגיעה בפרנסתו ובחופש העיסוק שלו כאשר במקרים אלו המדובר במעין פשרה אשר שני הצדדים יוכלו לחיות איתה.

מהן ההשלכות של פגמים בהוצאת צו הריסה מנהלי?

ההשלכות של פגמים בהוצאת צו הריסה מנהלי, כמו פגמים בכל החלטה מנהלית, יוכרעו, בין-השאר, על-יסוד עקרונות של המשפט המנהלי אשר בכללם העדר שקיפות, התנהלות שאינה הגונה. כמו כן ניתן להסתייע בדוקטרינת הבטלות היחסית, אשר לפיה תוצאת הפגם תוכרע לפי חומרת ההפרה בהתחשב בנסיבות הספציפיות של המקרה, וזאת תוך ביצוע איזון בין שיקולים הכוללים בין היתר את חומרת הפגם, הרלבנטיות שלו ביחס להחלטה, תכלית ההוראה שהופרה, הנזק או העוול שגרמה ההפרה ומידת הפגיעה באינטרס הציבורי, אם וככל שתבוטל החלטת הרשות להוציא לפועל את צו ההריסה המנהלי.

בתוך כך, תיבחן התנהלותה החפוזה של הרשות המקומית שלעיתים מבקשת להוציא אל הפועל צו הריסה מנהלי קשה, דורסני ועוצמתי הפוגע בזכות הקניין, מבלי שהתקבלה החלטה מנהלית סדורה, מבלי שהופעל שיקול דעת שכולל מסירת תצהיר על ידי פקח שמבחינה ראייתית הוא העד המרכזי לביצוע העבירות, מבלי שמצורפות תמונות רלבנטיות ותיעוד להיוועצות שהתקיימה עם היועץ המשפטי האמון על הוצאת הצו.

יובהר כי לפי סעיף 229 לחוק התכנון והבניה, בית המשפט לא יבטל צו מנהלי אלא אם הוכח לו שהעבודה או השימוש בוצעו כדין או שלא התקיימו הדרישות למתן הצו כאמור בסימן זה, או במצב שבו הוא שוכנע שנפל בצו פגם חמור שמצדיק את ביטולו.

אם הוצא נגדכם צו הריסה מנהלי ואתם סבורים כי הצו הוצא שלא בצדק, מומלץ לפנות בהקדם לעורך דין מקצועי שעוסק בתחום המשפט המנהלי ומנוסה בהגשת התנגדויות לצווי הריסה מנהליים. עורך הדין ייבחן את מכלול העובדות והנתונים הרלבנטיים הקשורים למחזיק ולנכס הרלבנטיים, ייבחן את התנהלות הרשות המקומית בכל הקשור להוצאת הצו ויגבש עבור הלקוח אסטרטגיית פעולה משפטית מיטבית לצורך מיצוי זכויותיו וביטול צו ההריסה.

עורך דין ונוטריון טל קדש, עוסק במשפט מנהלי, ייצוג בעלי זכויות מול רשויות מקומיות בענייני צווי הריסה, מיסוי מוניציפלי ועוד. הכתבה באדיבות האתר: din.co.il.

עורך הדין טל קדש (צילום: רותם שביט)
עורך הדין טל קדש | צילום: רותם שביט

*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.

לפניה ישירה למשרד עורכי דין - טל קדש - 053-7429350