משרד הרישוי מנהל מעקב אחר אותן נקודות, וברגע שנחצה הרף, מוטלת הסנקציה בהתאם למספר הנקודות שנצברו. כך למשל, נהג שצבר לחובתו סך של 12 נקודות ייאלץ לעבור בהצלחה קורס בסיסי בנהיגה נכונה שבסופו מבחן. תוקפן של אותן נקודות יהיה לשנתיים, אך לנהג שנצברו לחובתו 22 נקודות בפרק זמן של שנתיים תוארך "תקופת הצבירה" לארבע שנים. מי שצבר 24 נקודות ייאלץ לקחת חלק ולעמוד בהצלחה בקורס נוסף של משרד הרישוי היינו, קורס מתקדם.

לפניה ישירה למשרד עורכי דין יאיר אבין, לחץ/י כאן

בין נקודות לפסילת רישיון נהיגה בפועל

עד כה עסקנו בהשתת אמצעים קלים יותר. אך מה קורה כאשר נהג צובר 36 נקודות? כאן יוצאים התותחים הכבדים בדמות פסילות רישיון. או בלשון הרשות - אמצעי תיקון.

36 נקודות יזכו את הנהג בפסילה לתקופה בת 3 חודשים, ו-72 נקודות יביאו לפסילה של 9 חודשים שבסופה יידרש הנהג לבצע תיאוריה, מבחן מעשי בנהיגה ("טסט") ומבדקי בריאות במכון הרפואי לבטיחות בדרכים. יצוין, כי גם נהג שצבר 36 נקודות בתקופה של 6 שנים ייאלץ לשאת בפסילה של 9 חודשים לצד הסנקציות האמורות לעיל.

מה בכל זאת ניתן לעשות?

ראשית, יש לזכור כי הרשעה בעבירת תעבורה, בין אם מדובר בבית המשפט ובין אם בתשלום דו"ח גוררת אחריה ברוב המקרים חיוב בנקודות. ניתן לפנות לעו"ד שמתמצא בתחום ויכול לחוות דעתו על הדו"ח או על כתב האישום.

לאחרונה אנו נתקלים במקרים רבים שבהם האזרח כלל לא מבין או יודע שהוא הורשע בעבירה ולחובתו נצברו נקודות. הכיצד? לדוגמא, אדם שצולם על-ידי מצלמת מהירות אלקטרונית (או כל מצלמה אחרת לצורך העניין) לא מקבל את הדו"ח לידיו אלא זה אמור להישלח אליו בדואר הביתה. לא פעם הדואר לא מגיע לביתו וכך נצברת לחובתו אותה הרשעה והנקודות שבצידה.

לעיתים אותו נהג צובר לחובתו סכום נקודות כזה שמביא אותו לרף המקים סנקציית פסילה.

ישאל את עצמו השואל איך אותו אדם מורשע מבלי לשלם את הקנס? התשובה פשוטה, ברגע שנהג מקבל דו"ח - יש לו שתי אפשרויות שעומדות לו:

  • אפשרות אחת, היא להגיש בקשה להישפט במסגרת זמן של 90 ימים.
  • אפשרות שניה לשלם את הדו"ח תוך 90 ימים. ברגע שאף אחת מהפעולות הנ"ל לא מבוצעת, ההרשעה נרשמת וכך גם הנקודות והקנס שבצד הדו"ח (שמתחיל בצבירת ריבית פיגורים).

לצורך הדוגמא רבים פונים אלי לאחר שקיבלו הודעה מהמרכז לגביית קנסות שבה נאמר, כי יש לחובם חוב כספי כזה או אחר ועליהם לשלמו. לאחר בירור אודות מקור החוב מתחוורת התמונה, לפיה הורשעו בעבירות תעבורה שכלל לא ידעו אודותיהן.

איך עורך דין לתעבורה יכול לעזור לכם במקרה שכזה?

במקרה שכזה המחוקק אפשר להגיש בקשה להישפט באיחור, וככל שזו מתקבלת "מוחזר הגלגל לאחור", מתבטלות תוספות הפיגורים הכספיות וכך גם הנקודות והסנקציות. במקרה בו מסתבר לבית המשפט, כי הודעת תשלום הקנס לא הומצאה כדין לנהג אזי, שבסמכותו להורות על מתן אורכה להישפט ולמעשה לאפשר הגשת בקשה להישפט, כאילו לא קרה כלום. מקרה נוסף בו ייטה בית המשפט לקבל בקשה להישפט באיחור, הוא כאשר השארת ההרשעה על כנה, מהווה עיוות דין כלפי הנהג המורשע. שני תנאים אלו (אי קבלת הודעת תשלום הקנס ועיוות דין) אינם תנאים מצטברים ודי להצביע על אחד מהם.

נהגים תמימים מקבלים מכתב ממשרד הרישוי שמודיע להם שהם פסולים עקב צבירת נקודות ורק בנקודת זמן זו הם מבינים לראשונה, כי הורשעו בדוחות ללא ידיעתם. סיטואציה זו מתרחשת בעיקר כאשר מדובר בעבירות שהונצחו באמצעות מצלמה אלקטרונית מסוג (א/3).

סיטואציה נוספת בה מתגלה לנהג אודות הרשעותיו, מתרחשת כאשר מוטל עיקול על חשבון הבנק שלו בעקבות אי תשלום הקנס שבצד העבירה. לעיתים קרובות, מפאת לחץ ורצון לשחרר את העיקול, משלמים אותם נהגים את הקנס והפיגורים ולמעשה מודים בעבירה (תשלום הקנס מהווה הודאה כאמור).

עורך הדין יאיר אבין
עורך הדין יאיר אבין

בכל מקרה בו קיבלתם הודעת תשלום קנס (דו"ח תעבורה) כדאי להיוועץ בעו"ד שמתמחה בתחום וזאת בכדי למנוע אי נעימויות גדולות יותר בעתיד. במקרה בו נודע לכם שצברתם מספר נקודות שמוביל לפסילה ולא ידעתם אודות ההרשעות, מומלץ לפנות לייעוץ מקצועי.

עורך דין תעבורה יאיר אבין עוסק בתיקים מורכבים בתחום התעבורה ומעניק שירות משפטי לחשודים ולנאשמים במגוון רחב של עבירות תנועה. הכתבה באדיבות האתר: din.co.il.

*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.

לפניה ישירה למשרד עורכי דין יאיר אבין - 053-6241266