כאשר אדם נחקר כחשוד בעבירה פלילית במשטרה, ככלל נפתח כנגדו תיק פלילי וכעת יהיה לו רישום פלילי מסוג מב"ד (ממתין לבירור דין).

בשלב זה עומדת לחשוד אפשרות לפנות ליחידה החוקרת ובהמשך במקרים המתאימים ליחידה התובעת לפי העניין, התביעה המשטרתית או הפרקליטות, בבקשה מנומקת שלא להעמידו לדין פלילי ולסגור את התיק שנפתח כנגדו.

לפניה ישירה אל עורך דין אלון שליכטר, לחץ/י כאן

היוועצות עם עורך דין פלילי מנוסה לפני הגשת בקשה לסגירת תיק פלילי

בחירה בפנייה בשלב זה צריכה להיעשות תוך התייעצות עם עו"ד פלילי מנוסה, שכן בשלב זה לא עומד לזכות החשוד חומר החקירה וכל טענה צריכה להיעשות תוך חשיבה קדימה, שכן התיק עדיין נמצא בשלבי חקירה.

עו"ד אלון שליכטר, אשר עוסק במשפט פלילי ומייצג חשודים מסביר כי בשלב זה כל טענה בין בעובדה ובין אם המדובר בטענה משפטית צריכה להיבחן באופן אסטרטגי ולא בבחינת "הנייר סופג הכל". עוד מוסיף עו"ד שליכטר, כי ישנה חשיבות להצגת החשוד, נסיבות האירוע וראיות הגנה ככל שישנן באופן קוהרנטי ומעמיק, דבר שיוכל במקרים המתאימים לסייע לגוף שמחליט לגבי סגירת התיק לקבל תמונה מלאה ולא "רק" להסתמך על עדויות יבשות שעלו מהחקירה הפלילית בתחנת המשטרה.

כך למשל, כאשר אדם חשוד בעבירות אלימות במשפחה, ישנה חשיבות להצגת מהות הסכסוך, מה קדם לאותו אירוע נטען, האם יש ברקע הליך גירושין פעיל וכדומה. כמו גם, חשדות בעבירות מין חמורות, מי החשוד ומה הרקע שלו, מה הרקע להגשת התלונה ככל שידוע.

נתונים אלו ועוד יכולים לתת ליחידה החוקרת, התביעה המשטרתית או הפרקליטות, אפשרות לתהות ואף לחקור בנושאים שלא הייתה מודעת להם, שכן לרוב אינם עולים בצורה רחבה במסגרת גביית עדויות מהחשוד או המתלוננת ואף מעדים נוספים.

לאחר שהמשטרה מסיימת את שלב החקירה מגיע שלב ההחלטה על העמדה לדין או סגירת התיק, בו יש שלוש עילות מרכזיות לסגירתו, שהכי טובה מהן הינה העדר אשמה פלילית, עילה זו למעשה לא משאירה רבב ונמחקת לחלוטין מהמרשם הפלילי כנגד החשוד.

מה עושים אם התיק נסגר אך נותר רישום משטרתי של חוסר ראיות או חוסר עניין לציבור?

החוק קובע כי חשוד רשאי לפנות לגורם שהחליט שלא להעמידו לדין בבקשה מנומקת לשנות את עילת סגירת התיק נגדו.

כמובן שגם בשלב זה, ישנה חשיבות להתייעצות מקצועית עם עורך דין פלילי טרם פנייה בבקשה לשינוי עילת סגירה, שכן בחינה לא מקצועית או פנייה לא מקצועית ויסודית עלולה לגרום לדחיית הבקשה.

עו"ד שליכטר מסביר, כי טרם פנייה בבקשה מנומקת לשינוי עילת הסגירה, ישנה זכות להעתיק את חומר החקירה, כלומר לקבל העתק מהראיות בתיק. המשמעות של נתון זה למעשה נותנת לחשוד אפשרות של ממש להתייחס באופן ספציפי לראיות בתיק ולתלונה של המתלונן/ת ביחס לחשדות ובכך להתגונן ואף לסתור אותן, דבר שמעלה את הסיכויים לשינוי עילת הסגירה להעדר אשמה פלילית.

חשוב לדעת כי החוק אינו מקנה זכות ערר על בקשות כאמור שנדחו, יחד עם זאת ובהתאם לנוהג החל בעניין זה, תועבר בקשת חשוד המערער על החלטת דחייה, לבדיקה והחלטה של הגורם המקצועי הממונה על הגורם שסגר את התיק.

עורך הדין אלון שליכטר (צילום: סטודיו תומאס)
עורך הדין אלון שליכטר | צילום: סטודיו תומאס

כלומר, למשל כאשר פרקליט סגר את התיק, ניתן להפנות את הערעור לפרקליט המדינה או משנהו, וכאשר גורם במשטרה סגר את התיק, ניתן לפנות בערעור לקצין החקירות המחוזי האחראי על הגורם שסגר את התיק.

לא ניתן להגיש ערר נוסף על החלטה שהתקבלה בערר. תקיפת ההחלטה בערר יכולה להיעשות אך ורק על ידי עתירה לבג"ץ.

עורך דין אלון שליכטר עוסק במשפט פלילי, בייצוג ובליווי משפטי של חשודים ונאשמים לאורך ההליך הפלילי, בסגירת תיקים פליליים בהסדר מותנה, ביטול כתב אישום, עיכוב הליכים, מחיקת רישום פלילי ועוד. הכתבה באדיבות האתר: din.co.il.

*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.

לפניה ישירה לעורך דין אלון שליכטר - 053-6112804