אתם עומדים להתגרש? יש לכם ילדים? רגע, מה יעלה בגורלה של דירת המגורים המשותפת? האם אחד מכם יישאר לגור בה? האם הילדים יוכלו להישאר במקום המוכר והנוח או שיצטרכו להתחיל מחדש?

שאלות אלו ואחרות עולות על הפרק במסגרת רוב הליכי הגירושין, כאשר נדרשים לחלוקת הרכוש המשותף של בני הזוג המתגרשים.

במסגרת נושא זה, אין מחלוקת כי בדרך כלל דירת המגורים המשותפת היא הנכס היקר ביותר שעומד לחלוקה בין בני הזוג - הן מבחינת ערכו הכספי והן מבחינת ערכו הרגשי.

לעתים נשאלת השאלה, האם במקרה של בני זוג נשואים, כאשר אחד מהם השקיע כספים רבים יותר ברכישת דירת המגורים המשותפת, הוא זכאי להחזר של החלק היחסי שהושקע? התשובה היא שלילית, שכן איזון המשאבים ייערך שווה בשווה בין בני הזוג, בלי קשר להשקעה הכספית המקורית. עם זאת, אם בני הזוג ערכו ביניהם הסכם ממון הקובע חלוקה לא שווה, או רשמו את הדירה בטאבו בחלקים לא שווים - החלוקה תהיה אחרת, כלומר: לא שווה בשווה.

לפניה ישירה אל עורכת דין אוריה חנן, לחץ/י כאן

שתי דרכי חלוקה עיקריות

אם כן, לאחר שהבהרנו כי יש לחלק את הדירה שווה בשווה, למעט הסייגים שצוינו, ניתן להתמקד בשתי הדרכים העיקריות לחלוקת דירת המגורים בהליך הגירושין:

1. העברת חלקו בדירה של אחד מבן הזוג לבן הזוג השני - ההעברה יכולה להיות עם תמורה או ללא תמורה. לעיתים, חלקו של הבעל מועבר לאשה, והיא ממשיכה להתגורר בדירה עם הילדים. לפתרון זה יתרונות רבים, בראש וראשונה יציבות וביטחון לילדים, שממשיכים לחיות בדירה שהם רגילים אליה ובאותה סביבה מוכרת. לגירושין יש השפעה משמעותית על הילדים, ודרך זו לרוב מקלה על ההסתגלות שלהם ותורמת להרגשתם.

כמו כן, העברת חלקו של הבעל בדירת המגורים מאפשרת לו בדרך כלל להפחית את סכום המזונות שהוא צריך לשלם, ובוודאי שאת רכיב המדור.

כמובן, שהבעל גם הוא יכול לרכוש את חלקה של האישה בדירת המגורים.

יתרון נוסף, בהעברת החלק בדירה לבן הזוג האחר הוא מבחינת מיסוי מקרקעין. העברת דירה בין בני זוג במסגרת הסכם גירושין לא נחשבת לעסקה במקרקעין, ולכן היא פטורה מתשלום מס שבח ומס רכישה.

לעומת זאת, מכירת הדירה לצד ג' נחשבת כעסקת מקרקעין, ובני הזוג מחויבים בתשלום מיסי מקרקעין רגילים.

2. מכירת הדירה לצד שלישי וחלוקת התמורה בין בני הזוג המתגרשים - דרך חלוקה אחרת היא מכירת הדירה לצד שלישי וחלוקת כספי המכירה בין בני הזוג המתגרשים. לעתים בני זוג מעדיפים להוציא את הדירה למכירה באופן מידי בשל כדאיות כלכלית, בתלות כמובן בשוק הנדל"ן באותו זמן, ולעתים הם מחליטים לדחות את המכירה, ומסכימים ביניהם כי אחד מהם ימשיך לגור בדירה עד למכירתה.

לא תמיד מכירת הדירה וחלוקת הרווח מכספי המכירה מאפשרות לכל צד לקנות דירה משלו, ולכן גם מסיבה זו הפתרון של דרך החלוקה הראשונה שהצגנו – היינו העברת החלק בדירה לבן הזוג, לעתים עדיף.

עם זאת, לעתים בני הזוג מעדיפים להתחיל מחדש, או שאין בידם אפשרות כלכלית לרכוש את חלקו של האחר ואף אחד מהם לא רוצה להמשיך להתגורר בדירה המשותפת, כך ששיקולים רגשיים ואישיים ואף כלכליים גם הם יכולים לבוא בחשבון, כמובן, ובמקרה כזה להטות את הכף דווקא לטובת המכירה לצד ג'.

לשתי האפשרויות האלו ניתן להגיע בהסכמת בני הזוג ובמסגרת הסכם גירושין שמתייחס לדירת המגורים וקובע את דרך חלוקתה או בהכרעה של בית המשפט, שדן בתביעה לחלוקת רכוש.

הדרך הטובה ביותר לחלק את הדירה היא להגיע להסכמה בדבר חלוקתה. אולם, לא תמיד בני הזוג מצליחים להסכים ביניהם על דרך החלוקה ונדרשים להגשת תביעות לערכאה המתאימה.

פירוק שיתוף בדירת המגורים

כאשר אין הסכמה, אפשר להגיש לבית המשפט או לבית הדין הרבני תביעה לפירוק שיתוף.

לערכאות השיפוטיות יש שיקול דעת רחב ומרחב תמרון בבואן להכריע בסוגייה. ראשית, המותב הדן בסוגיה לא יורה על מכירת הדירה, גם אם הוא סבור שזה הפתרון המתאים בנסיבות המקרה, עד שיימצא להורה השני ולילדים מקום מגורים חלופי וראוי.

כמו כן, בית המשפט לא יורה על פירוק השיתוף בדירה במקרה שבו עולה חשש ממשי, כי פירוק השיתוף, טרם בירור שאר העניינים הרכושיים, עלול לגרום לקיפוח אחד מבני הזוג בחלקו ביתר הרכוש המשותף.

צו למדור ספציפי

בשולי הדברים יצוין, כי אם האישה הגישה לבית הדין הרבני בקשה למתן צו למדור ספציפי - צו שנמצא בסמכותו הבלעדית של בית הדין הרבני, וקובע כי לאישה יש זכות מגורים ייחודית בדירת המגורים, אזי כל עוד הצו עומד בתוקפו, לא ניתן יהיה לבצע את פירוק השיתוף, גם אם בית המשפט לענייני משפחה נתן החלטה עקרונית לגבי פירוק השיתוף.

לסיכום, חלוקת דירת המגורים המשותפת היא עניין מורכב וסבוך שעשוי לעורר הרבה אמוציות ומטענים. לכן מומלץ להתייעץ עם עו"ד שמתמחה בדיני משפחה כדי לפעול בדרך נכונה ויעילה.

עורכת הדין אוריה חנן (צילום: מני פאל)
עורכת הדין אוריה חנן | צילום: מני פאל

משרד עורכת הדין אוריה חנן מתמחה במתן ייעוץ משפטי מקצועי, אישי ומדויק בתחום דיני המשפחה ובין היתר בהליכי גירושין, חלוקת רכוש, הסכמי גירושין, הסכמי ממון, מזונות אישה וילדים, צוואות, ירושות ועוד. הכתבה באדיבות האתר: din.co.il.

*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.

לפניה ישירה לעורכת דין אוריה חנן - 053-7101859