חישוב פיצויי פיטורים תלוי במספר גורמים, ראשית יש לבחון מהו השכר, ישנם מספר סוגי שכר ולכל סוג שכר שיטת חישוב אחרת, לפי ההסבר להלן:

שכר חודשי: חישוב פיצויי הפיטורים יהיה בהתאם לשכר האחרון.

שכר יומי/שעתי: חישוב פיצויי הפיטורים יהיה חישוב יחסי בהתאם לחלקיות המשרה לכל התקופה, כפי שנקבע בפסק הדין שניתן בערעור לבית הדין הארצי בתיק ע"ע 44824-03-16 ובהתאם לתקנה 7 לתקנות פיצויי פיטורים.

שכר קבלני: ממוצע 12 משכורות שקדמו לפיטורים ובהתאם לתקנה 9 לתקנות פיצויי פיטורים.

עובד בשכר בסיס + עמלות: חישוב פיצויי הפיטורים יהיה לפי שכר בסיס אחרון ועל פי ממוצע העמלות של 12 החודשים שקדמו לפיטורים.

לפניה ישירה אל עו"ד ומגשר עופר בן אב"י, לחץ/י כאן

מהם רכיבי השכר הנלקחים לצורך חישוב פיצויי הפיטורים?

  1. שכר יסוד/בסיס.
  2. תוספת וותק.
  3. תוספת יוקר מחיה.
  4. תוספת משפחה.
  5. תוספת מחלקתית או מקצועית

נוסף על האמור לעיל, שכר היסוד כולל את כל הרכיבים המחליפים שכר כגון: חופשה בתשלום, דמי חגים ודמי מחלה.

ישנם מקרים לא מבוטלים בהם נרשמים רכיבים שונים כגון: "נלוות לשכר", "פרמיה כללית", "בונוס", כאשר רכיבים אלו לא סוכמו בחוזה העסקה, או שכל מטרתם להקטין את השכר הקובע לצורך חישוב פיצויי פיטורים או לצורך הפרשות לפנסיה, הרי שמדובר בתוספות לא אמיתיות אלא בתוספות פיקטיביות.

איך ניתן להוכיח שתוספת היא פיקטיבית ונועדה להקטין את השכר הקובע?

כדי להוכיח שהתוספת שכר פיקטיבית יש לבחון מהו השכר שסוכם בין הצדדים, אם בעל פה ואם בכתב, האם סוכם על שכר שונה מכפי שנרשם בתלושי השכר? והאם חלוקת השכר לשכר בסיס ולתוספות השכר הוגדרה וסוכמה בין הצדדים.

ככל שנרשמה בתלושי השכר תוספת שכר כגון: "בונוס", תוספת שמעולם לא סוכמה עם העובד, ולא ברור לעובד בגין מה הוא מקבל "בונוס", ככל שלא ברורים לעובד מהם התנאים לקבלת הבונוס, וככל שהבונוס משולם בסכום קבוע מדי חודש, הרי שככל הנראה מדובר בתוספת שכר פיקטיבית, שנועדה להקטין את השכר הקובע לפיצויים ולפנסיה. ישנם מקרים שעובדים מקבלים תוספת שכר כגון "פרמיה", אולם בפועל לא ברור לעובד בגין מה משולמת לו הפרמיה, שכן הפרמיה נשארת קבועה, והפרמיה משולמת לו בלי שהעובד משיג יעד כלשהו. ישנם מקרים שעובדים מקבלים תוספות שכר שלא סוכמו איתם, ולא ברור להם בגין מה משולמת אותה תוספת שכר. במקרים שכאלו, תוספות השכר החשודות, ככל הנראה פיקטיביות וכל מטרתן להקטין את שכר היסוד לצורך הקטנת ההפרשות לפנסיה ולפיצויים, ולצורך חישוב נמוך של פיצויי הפיטורים.

ישנם מקרים רבים שהמעסיק מסכם עם העובד על שכר גלובלי, שכר כולל או שכר "נקי", העובד מבין לתומו, כי זהו שכר הבסיס בלבד, ללא תשלום שעות נוספות וזכויות נוספות, אולם בפועל מקבל שכר הכולל שעות נוספות ובמקרים אחרים שכר הכולל גם את כל זכויותיו, במקרים כאלו, חשוב מאוד שיחתם הסכם העסקה ברור שישקף את שכר היסוד האמיתי של העובד ואת פירוט תוספות השכר, ככל ויש.

בית הדין לעבודה מוסמך לקבוע השכר הקובע של העובד לצורך חישוב פיצויי פיטורים

במקרים כאלו, שהשכר שנרשם בתלושי השכר אינו משקף את השכר שסוכם עם העובד, ניתנת לבית הדין לעבודה הסמכות לקבוע מהו השכר הקובע לצורך חישוב פיצויי הפיטורים ושל יתר הזכויות, האם בהתאם לתלושי השכר או בהתאם לסיכום בין הצדדים, או כפי שבית הדין רואה לנכון לקבוע.

ישנם מקרים נוספים, בהם המעסיק סיכם עם העובד על שכר המגלם בתוכו שעות נוספות, אולם סעיף 5 לחוק הגנת השכר אוסר על תשלום שכר הכולל שעות נוספות ו/או חופשה שנתית, במקרים שמשולם לעובד שכר כולל, יתכן שהשכר הקובע לתשלום פיצויי פיטורים יחושב מהשכר הכולל.

לסיכום

חשוב מאוד שייערך בין המעסיק לעובד טופס הודעה על תנאי העסקה או חוזה העסקה מפורט הכולל בתוכו הודעה על תנאי העסקה, המפרט את גובה שכר הבסיס, את תעריף השכר השעתי יומי/שעתי/חודשי, את תוספות השכר, ככל ויש, ואת כל זכויות העובד, וזאת לצורך חישוב השכר הקובע לחישוב פיצויי פיטורים.

חשוב שבהסכמם העסקה, לא ירשם שכר כולל, אלא פירוט כל רכיבים השכר.

חשוב שבתלושי השכר יהיה פירוט של כל הרכיבים, לרבות שעות נוספות, ככל שאין אפשרות מעקב אחרי שעות עבודה, ו/או ככל שסוכם על תשלום שעות נוספות גלובליות חשוב לרשום את רכיב השעות נוספות גלובליות בשורה נפרדת משכר הבסיס. נוסף על כך, חשוב שהתשלום עבור שעות נוספות גלובליות יהיה לפחות התשלום שהיה משולם לעובד בהתאם לחוק שעות עבודה ומנוחה עבור השעות הנוספות שעבד בפועל.

עורך הדין עופר בן אב"י (צילום: טל אקוקה)
עורך הדין עופר בן אב"י | צילום: טל אקוקה

עורך דין ומגשר עופר בן אב"י בעל ניסיון רב בתחום דיני העבודה, ייצוג עובדים ומעסיקים בשלל סוגיות בתחום דיני העבודה, עובדים זרים, עובדי סיעוד, זכויות נשים, שעות נוספות, פיצויי פיטורים, פיצוי בגין אי עריכת שימוע לפני פיטורים ועוד. הכתבה באדיבות האתר: din.co.il.

*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.

לפניה ישירה לעו"ד ומגשר עופר בן אב"י - 053-9428893