במציאות הכלכלית הנוכחית בעולם העסקי, חברות פעילות רבות, כולל חברות ותיקות ויציבות, עלולות להיקלע למצב שבו אין להן יכולת לעמוד בתשלומים שוטפים והנכסים שברשותן אינם מספיקים להן לתשלום שכר לעובדים או לפירעון של חובות לספקים ולבנקים. קשיים פיננסיים אלו עלולים להיגרם לחברות עקב ביצוע הימורים עסקיים כושלים, צמיחה עסקית איטית מהמצופה, ירידה בהכנסות החברה ומגוון סיבות נוספות לרבות מגפת הקורונה.

הסתבכות פיננסית עלולה להוביל חברה לחדלות פירעון - מצב שבו סך ההתחייבויות שלה גדול משווי נכסיה או כאשר אין לה יכולת לפרוע התחייבויות לטווח קצר. במצב כזה עומדות בפני החברה שתי אפשרויות פעולה מרכזיות, שאחת מהן היא לפנות להליך פירוק והשנייה היא לפנות להליך הבראה המחייב הזרמת כספים לחברה באמצעות הכנסת שותפים נוספים, מכירת החברה או גיוס כספים ממשקיעים ולעיתים גיוס הון מבית, כלומר בעלי המניות יזרימו כספים לקופת החברה. בשני המקרים מומלץ לפנות לבית המשפט באמצעות עורך דין מיומן, מקצועי ומנוסה בתחום דיני החברות וחדלות הפירעון כדי לבקש צו הקפאת הליכים.

לפניה ישירה אל עו"ד אייל אשכנזי, לחץ/י כאן

מהי המשמעות הפרקטית של קבלת צו הקפאת הליכים עבור חברה?

המשמעות המעשית של קבלת צו הקפאת הליכים עבור חברה היא עיכוב של כל הליכי הגבייה שמבוצעים נגדה על ידי נושים למשך תקופה מוגבלת בזמן שמשכה תשעה חודשים אשר במהלכם החברה רשאית לגבות כספים מלקוחותיה ולהזרימם לקופתה כדי להסדיר את חובותיה ולפעול לשיקומה. עם קבלת צו להקפאת הליכים, הנושים של החברה לא יוכלו לפתוח בהליכי גבייה חדשים נגדה או להמשיך לפעול במסגרת הליכים שנפתחו לפני קבלת הצו.

יש לשקול להגיש בקשה נוספת לעיכוב הליכים נגד בעלי המניות שלעיתים קרובות חתומים באופן אישי על חלק מהלוואות, בקשה זו כמובן כפופה להחלטת בית המשפט המחוזי.

בקשות של נושים למימוש נכסי החברה יחייבו קבלת אישור מיוחד מבית המשפט ויתאפשרו רק אם מדובר בנכס מובטח בכפוף לכך שההליך למימוש הנכס לא פוגע בהליך ההבראה והשיקום של החברה.

מהו ההליך המחייב לצורך קבלת צו הקפאת הליכים לחברה?

מאחר שבית המשפט המחוזי הוא הגורם האמון על ניהול הליכים של הבראת חברות, אישור הסדרי נושים ופירוק חברות, הרי שלצורך קבלת צו הקפאת הליכים לחברה, יש לפנות בבקשה לבית המשפט המחוזי. פניה לבית המשפט המחוזי לצורך קבלת צו הקפאת הליכים תיעשה באמצעות בקשה מפורטת, מנומקת המלווה באסמכתאות בנוגע לתוכנית ההבראה של החברה.

במסגרת הדיון בבקשה, בית המשפט ייבחן בין היתר את התוכנית להבראת החברה, את יכולת החברה לשמור על האינטרסים של הנושים, את פוטנציאל החברה להגיע להסדרים מול הנושים השונים ואת סיכויי ההבראה של החברה. אם החברה מבקשת צו הקפאת הליכים כדי להרוויח זמן ולהשתמש בהקפאת ההליכים כהסוואה לפירוק, בית המשפט לא ייתן לה את הצו המבוקש. הצו יינתן לחברה רק לאחר שבית המשפט השתכנע שהיא מסוגלת להשתקם ולהגיע להסדר עם הנושים.

מהם שיקוליו של בית המשפט המחוזי במתן צו הקפאת הליכים לחברה?

כדי להכריע האם יש מקום לתת לחברה צו הקפאת הליכים, בית המשפט המחוזי ייבחן בין היתר את סבירות תוכנית ההבראה שהגישה החברה ואת סבירותה של הצעת ההסדר מול הנושים. כמו כן ייבחן האם התוכנית הכלכלית להבראה שהציגה החברה היא ברת ביצוע וכוללת מקורות מימון שיאפשרו לחברה להתקיים במהלך תקופת הקפאת ההליכים. נוסף על כך, בית המשפט ייבחן אם החברה מעסיקה עובדים רבים שתלויים בפעילותה למחייתם, כאשר פירוק החברה יוביל לפיטוריהם ואילו הקפאת ההליכים תאפשר להם לשמור על משרותיהם.

התוכנית הכלכלית של החברה אמורה להתייחס בין היתר לצעדי הייעול והשיקום המתוכננים, לתחזית רווח והפסד לתקופת ההקפאה, כמו גם לתזרים המזומנים הצפוי של החברה במשך תקופה זו.

בהתאם לצורך, בית המשפט ייבחן את הסחירות של חברה ציבורית מכיוון שהבורסה לרוב תשעה את המסחר במניות החברה במהלך תקופת הקפאת הליכים, את עמדת הנושים המובטחים להקפאת ההליכים ואת הסכמותיהם של קבוצות הנושים השונות. אם לא תושג הסכמה של הנושים לגיבוש הסדר לרוב לא יינתן לחברה צו הקפאת הליכים.

אם בית המשפט החליט לתת לחברה צו הקפאת הליכים למשך תקופה של 9 חודשים, לאחר חלוף התקופה הוא יוכל להאריך את תוקף הצו רק מטעמים מיוחדים לתקופה של שלושה חודשים נוספים בכל פעם בכפוף לכך שמוצדק להמשיך את הליכי ההבראה של החברה. אם צו הקפאת הליכים ניתן במסגרת הליך של פירוק חברה הרי שהוא יהיה בתוקף עד לסיום הליכי הפירוק.

עורך הדין אייל אשכנזי (צילום: משרד עו"ד אייל אשכנזי)
עורך הדין אייל אשכנזי | צילום: משרד עו"ד אייל אשכנזי

מדוע חשוב להסתייע בשירותיו של עורך דין מקצועי ומנוסה בהגשת בקשה לצו הקפאת הליכים?

כדי למקסם את סיכויי החברה לקבל צו הקפאת הליכים, לחברה שנקלעה למצב של חדלות פירעון כדאי לפנות לעורך דין מקצועי ומנוסה בהגשת בקשות לצו הקפאת הליכים. עורך דין מנוסה בהגשת בקשות כאמור מכיר את מכלול השיקולים והקריטריונים הרלבנטיים המנחים את בית המשפט בבואו להחליט אם לתת לחברה את הצו המבוקש, ועל כן יוכל למקסם את סיכויי החברה לקבלו. במסגרת הייצוג המשפטי עורך הדין ילווה את החברה, יערוך עבורה את הבקשה לצו הקפאת הליכים ויצרף לה את המסמכים הנחוצים כדי שתוכל לקבל את הצו להקפאת ההליכים בהקדם.

עו"ד אייל אשכנזי עוסק בליטיגציה אזרחית מסחרית, דיני חברות, חדלות פירעון, הגשת בקשות לצו הקפאת הליכים ועוד. הכתבה באדיבות האתר: din.co.il.

*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.

לפניה ישירה לעו"ד אייל אשכנזי - 053-9429075