בכל שנה מוגשים בישראל אלפי כתבי אישום על ידי היחידות השונות של תביעות משטרת ישראל ושל הפרקליטות.

חשוב לדעת כי בהתנהלות משפטית מקצועית נכונה, ניתן במקרים שונים גם לאחר הגשת כתב אישום להביא לביטול כתב אישום או למחיקת כתב אישום.

לפניה ישירה אל משרד עורכי דין מנשה - רון, לחץ/י כאן

מהו כתב אישום?

לאחר שהרשות החוקרת סיימה לחקור את האירוע או הפרשה ולאחר שהתקיים שימוע (ככל שהתקיים), על הפרקליט או התובע שאליו הועבר חומר החקירה (בדרך כלל התביעה המשטרתית או הפרקליטות) להחליט האם להגיש לבית המשפט כתב אישום נגד מי מהחשודים בתיק או לסגור את התיק מאחת מעילות הסגירה ("העדר ראיות" או "נסיבות העניין בכללותן אינן מצדיקות העמדה לדין" או "העדר אשמה").

בהתאם לכלל הקבוע בחוק סדר הדין הפלילי, אם התובע או הפרקליט המטפל בתיק מגיע למסקנה על סמך עיון בחומר החקירה שהראיות מספיקות לאישום החשוד, עליו להעמיד את החשוד לדין, זולת אם הוא סבור שנסיבות העניין בכללותן אינן מתאימות להעמדה לדין.

מה כולל כתב אישום?

כתב אישום כולל רכיבים פורמאליים ומהותיים שונים, ובהם: פרטי בית המשפט אליו הוא מוגש, ציון מדינת ישראל כמאשימה, פרטי הנאשם, תיאור עובדות העבירה, הוראות החוק לפיהן מואשם הנאשם ופרטי עדי התביעה.

איך ניתן לבטל או למחוק כתב אישום?

ביטול כתב אישום או מחיקת כתב אישום יכולים להיעשות בפנייה של עורך הדין של הנאשם לתביעה וקבלת הסכמתה לכך, או בקבלת החלטה של בית משפט לאחר הגשת בקשה מתאימה הכוללת טענות משפטיות כגון: טענת הגנה מן הצדק, אי קיום שימוע כדין או פגמים בכתב האישום, וזאת אף כשהתביעה מתנגדת לביטול או למחיקת כתב האישום.

מדוע שהתביעה תסכים לבטל או למחוק כתב אישום?

במקרים מסוימים, גם לאחר הגשת כתב אישום יכול עורך דינו של הנאשם לשוחח עם התביעה ולשכנעה לבטל את כתב האישום. כך למשל במקרים בהם לא התקיים שימוע לפני הגשת כתב האישום או במקרים אחרים שבפני התביעה לא היו מונחים מלוא הנתונים העובדתיים והמשפטיים המצדיקים הימנעות מהגשת כתב אישום וניהול משפט פלילי נגד הנאשם.

במקרים מסוג זה, יכול עורך דין פלילי המייצג את הנאשם לשוחח עם התביעה ולהציג בפניה את אותם נתונים בצורה מושכלת ומקצועית, על מנת לשכנעה לחזור בה מכתב האישום - קרי למחוק את כתב האישום שכבר הוגש נגד הנאשם.

זאת ועוד, במקרים שונים, קיימת אפשרות לשכנע את התביעה להסכים לביטול כתב האישום ולהסתפק בנקיטת סנקציה נגד הנאשם, כגון קנס מנהלי או סנקציה אחרת במסגרת הליך של הסדר מותנה, מחוץ לכותלי בית המשפט.

מה קורה לאחר חזרת התביעה מכתב אישום?

בהתאם לסעיף 94(א) לחוק סדר הדין הפלילי - ככל שהתביעה חזרה בה מאישום לפני תשובת הנאשם לאישום, יבטל בית המשפט את האישום, וככל שהתביעה חזרה בה מהאישום לאחר תשובת הנאשם לאישום, על בית המשפט לזכות את הנאשם מאותו אישום. סעיף 94(ב) לחוק סדר הדין הפלילי מוסיף כי בהסכמת התובע והנאשם, בכל זמן עד להכרעת דין, בית המשפט רשאי לבטל אישום, כאשר דין הביטול יהיה כדין ביטול לפני תשובת הנאשם.

עו"ד רונן מנשה ועו"ד קובי רון (צילום: יונתן בלום)
עו"ד רונן מנשה ועו"ד קובי רון | צילום: יונתן בלום

מה קורה אם בית המשפט קיבל טענת הגנה לגבי ביטול או מחיקת כתב אישום?

ככל שבית המשפט קיבל אחת מטענות ההגנה לעניין ביטול או מחיקת כתב אישום, הוא רשאי לתקן את כתב האישום או לבטל את האישום (לפי העניין ולפי שיקול דעתו), כאשר במקרה שנטענה טענה לגבי חוסר סמכות רשאי בית המשפט להעביר את העניין לבית משפט אחר.

משרד עורכי דין מנשה - רון הוא משרד ותיק ומוביל בתחום הפלילי, אשר שותפיו יוצאי פרקליטות עם ניסיון עשיר ומומחיות בייצוג בהליכים פליליים, ובכלל זה הצלחות מרשימות ויוצאות דופן בביטול ומחיקת כתבי אישום. המשרד מאופיין ביחס אישי וזמינות גבוהה עבור לקוחותיו. הכתבה באדיבות האתר: din.co.il.

*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.

לפניה ישירה למשרד עורכי דין מנשה - רון - 053-8007619