משרה מלאה לעובדים בישראל עומדת כיום על 182 שעות עבודה לחודש, לעובדים המועסקים 5 ימים בשבוע, מספר שעות העבודה היומיות למשרה מלאה הינן 9 שעות עבודה ביום, עובדים המועסקים 6 ימים בשבוע יעבדו 8.6 שעות ביום במשרה מלאה.

עובד המועסק מעבר לשעות עבודה אלו, מועסק בשעות נוספות וזכאי לגמול מיוחד בנוסף לשכר הרגיל עבור עבודתו בשעות הנוספות.

לפניה ישירה אל עורך דין ליאור אלנקווה, לחץ/י כאן

כיצד מחושבות שעות נוספות בעבודה בהתאם לחוק?

חוק שעות עבודה ומנוחה, תשי"א - 1951 קובע את הגמול עבור עבודה בשעות הנוספות. בשעתיים הנוספות הראשונות זכאי העובד לגמול של 125% משעה רגילה, בשעות שלאחר השעתיים הנוספות זכאי העובד לגמול של 150% משעה רגילה.

כך, אם שכרו השעתי של עובד המועסק 5 ימים בשבוע הינו 40 שקלים לשעה והוא מועסק 12 שעות ביום עבודה, זכאי העובד לתשלום עבור 9 שעות עבודה רגילות בסך של 40 שקלים לשעת עבודה, 2 שעות נוספות בגמול שעות נוספות של 125% - 50 שקלים לשעה ושעה נוספת בגמול של 150% - סך של 60 שקלים לשעה, סך הכול 520 שקלים ליום עבודה.

עובד המועסק במשמרת לילה, לפחות שעתיים עבודה בין השעות 22:00 ל-6:00, יהיה זכאי לתשלום שעות נוספות החל מהשעה ה-7 והלאה.

כאשר עובד מועסק במשרה מלאה במשכורת ולא בשכר שעתי, יהיה שכרו הקובע לצורך חישוב שעות נוספות, משכורתו חלקי 182 שעות. כך, עובד המשתכר 8,000 שקלים לחודש, יחושבו השעות הנוספות בהתאם לשכר שעתי של כ-44 שקלים לשעת עבודה (8000/182).

איך משולמות שעות נוספות לעובדים המשתכרים משכורת גלובאלית?

יש להדגיש כי משכורת גלובאלית הכוללת עבודה בשעות נוספות אסורה בהתאם לחוק הגנת השכר, תשי"ח - 1958. עם זאת, ניתן לקבוע תוספת שעות גלובאליות אשר תשולם בנפרד וכתוספת למשכורתו של העובד וזאת עבור עבודתו בשעות הנוספות.

חשוב להבהיר כי תוספת השעות הנוספות הגלובאלית אמורה לשקף את העסקתו של העובד בשעות הנוספות, אחרת מדובר בתוספת פיקטיבית אשר ניתן לראות אותה בנסיבות מסוימות כחלק מהשכר הרגיל של העובד.

תוספת עבור שעות נוספות בשכר גלובאלי צריכה לשקף באופן אמיתי את היקף העבודה בשעות נוספות

לעיתים, על מנת להתחמק מתשלום זכויות סוציאליות, מפרידים מעסיקים את משכורתו של העובד באופן פיקטיבי וזאת על אף שהעובד אינו מועסק בשעות נוספות כלל. זאת כאמור על מנת להימנע מתשלום זכויות סוציאליות על תוספת השעות הנוספות הגלובאליות כגון: פיצויי פיטורים, הפקדות לקרן פנסיה, הקטנת ערך יום חופשה ועוד. במקרה כזה ככל ויצליח העובד להוכיח בבית הדין לעבודה כי לא עבד בשעות הנוספות, תוכר התוספת הפיקטיבית ששולמה לו כחלק משכרו הרגיל.

כמו כן, תוספת השעות הנוספות הגלובאליות אמורה לשקף את העסקתו של העובד בשעות הנוספות. כך, אם לעובד המשתכר משכורת בסך של 10,000 שקלים משולמת תוספת שעות גלובאליות בסך 1,000 שקלים (המשקפת עבודה בכ-13 שעות נוספות בלבד) והוא מועסק 50 שעות נוספות בחודש, הרי התוספת הגלובאלית אינה משקפת את עבודתו של העובד בשעות הנוספות בפועל ולעובד קיימת עילה לתביעה בגין שעות נוספות אל מול המעסיק.

לכן מומלץ לעובדים המועסקים בשעות הנוספות, לקבל ייעוץ משפטי על מנת לבחון האם התוספת עבור השעות הנוספות הגלובאלית המשולמת להם משקפת את עבודתם.

מנגד, מעסיקים נדרשים לבחון מפעם לפעם האם התוספת עבור שעות נוספות גלובאליות המשולמת לעובדיהם משקפת את העסקתם בשעות נוספות בפועל וזאת על מנת להימנע מתביעות עתידיות.

עורך הדין ליאור אלנקווה (צילום: גלעד הר-שלג)
עורך הדין ליאור אלנקווה | צילום: גלעד הר-שלג

עורך דין ליאור אלנקווה עוסק בתחום דיני העבודה, בעל ניסיון רב בייצוג עובדים ומעסיקים בסוגיות דוגמת התפטרות בדין מפוטר, יחסי עובד-מעסיק, פיטורים שלא כדין, תביעות שכר ושעות נוספות, אפליה בעבודה, פיצויי פיטורים, פרמיה בעבודה ועוד. הכתבה באדיבות האתר: din.co.il.

*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.

לפניה ישירה לעורך דין ליאור אלנקווה - 053-7101880