הליכי גירושין הם לרוב מורכבים, סבוכים, ממושכים ומערבים שלל רגשות של כל הצדדים המעורבים. הקושי המלווה את הליכי הגירושין גובר כאשר אחד הצדדים או שניהם מגישים במשטרה תלונות שווא על אלימות. מדובר בתופעה שכיחה בעיקר בקרב נשים אשר מגישות תלונות שווא נגד הבעל מתוך שיקולים טקטיים ליצירת יתרון בהליך הגירושין.

להליך גירושין יש השפעה מכרעת על חייהם של בני הזוג ועל חיי ילדיהם בין היתר בשל העיסוק הרב בסוגיית חלוקת הרכוש ובנושא המשמורת. ברוב המקרים בני זוג שהחליטו להיפרד יבחרו באחת מתוך שתי אפשרויות, אפשרות אחת היא לנהל הליך משפטי בבית המשפט לענייני משפחה או בבית הדין הרבני באמצעות הגשת תביעות בנושאים הרלבנטיים. אפשרות שנייה להתמודד עם חילוקי הדעות היא באמצעות פניה להליך של גישור וזאת כאשר הצדדים מביעים נכונות להתדיין ולנסות להגיע לפשרה.

בחלק מהמקרים אם אחד מבני הזוג מעוניין לקבל יתרון על פני הצד השני במסגרת הליך משפטי לגירושין, הוא עשוי לנקוט בפעולות שונות וביניהן הגשת תלונת שווא במשטרה על אלימות נגד בן או בת הזוג. הגשת תלונה כזו למשטרה עשויה לנבוע מרצון להשיג יתרון על פני הצד השני בהליך הגירושין, בייחוד בכל הקשור למשמורת הילדים והסדרי שהות. אין ספק שבעל אלים לא יוכל לקבל משמורת משותפת ולהתראות עם ילדיו במסגרת הסדרי שהות מקובלים. בחלק מהמקרים תלונת השווא מוגשת בעקבות רצון לנקום בבן הזוג או להקניטו על רקע אירועים שהתרחשו במהלך חיי הנישואין.

לפניה ישירה אל משרד עורכי דין וגישור קארו, אנקרי ושות'

איך הרשויות מתמודדות עם תלונה על אלימות במשפחה?

כאשר המשטרה מקבלת תלונה על אלימות במשפחה היא לרוב תפתח באופן מידי בחקירה נגד הבעל ולעיתים קרובות תפעל כדי להוציא נגדו צו הרחקה. בהמשך, האישה תוכל להגיש לבית המשפט בקשה להוצאת צו הגנה. על פי רוב, המשטרה נוהגת להאמין לאישה מתוך הנחה שנשקפת סכנה מוחשית לחייה ולחיי ילדיה.

אין ספק כי מניעת מקרי אלימות במשפחה והגנה על קורבנות אלימות היא חשובה מאין כמותה ואנו כחברה מחויבים לפעול ככל האפשר נגד התופעה הפסולה. עם זאת, ניסיון החיים מלמד כי כאשר מוגשת תלונה על אלימות במשפחה במסגרת הליך גירושין לא פעם מתברר כי התלונה הייתה תלונת שווא שנועדה לגרום להשגת יתרון על פני הבעל.

הגשת תלונת שווא במשטרה היא עבירה פלילית

הגשת תלונת שווא במשטרה נחשבת לעבירה פלילית ולפיכך אדם שמגיש תלונת שווא למשטרה למעשה מסתכן באישום פלילי. יתרה מזאת, לנפגע מהגשת התלונה במשטרה עומדת זכות להגיש תביעת לשון הרע נגד המתלונן, אשר במסגרתה הוא רשאי לדרוש פיצוי על כל הנזקים שנגרמו לו בעקבות תלונת השווא. נזקים אלו עשויים לכלול בין היתר נזק ממוני בגין הפסד ימי עבודה שנגרם לו בעקבות הצורך להתייצב לחקירת משטרה, וכן נזק בלתי ממוני כמו פגיעה בכבוד האדם, פגיעה בשם טוב, עוגמת נפש ועוד.

בחינת המצב בפועל מלמדת כי לרוב לא מוגשים נגד נשים כתבי אישום בעקבות הגשת תלונות שווא על אלימות בהליכי גירושין. ברוב המקרים המשטרה לא תפתח בחקירה נגד אישה שהגישה תלונת שווא נגד בעלה.

ליווי משפטי לאחר הגשת תלונת שווא

בכל מקרה שהגישו נגדכם תלונת שווא על אלימות במשפחה מומלץ לפנות בהקדם האפשרי לעורך דין מקצועי ומיומן לצורך קבלת ייעוץ משפטי. עורך הדין ייבחן את נסיבות המקרה ובהתאם לממצאיו ינחה את הפונה כיצד להגיש תלונה נגדית במשטרה, ייעץ לו בדבר הגשת תביעת דיבה נגד בת הזוג, יסייע לו לאסוף עדויות משכנים וממכרים ועוד.

במסגרת תביעת נזיקין, בן זוג שנפגע עקב הגשת תלונת שווא על אלימות במשפחה יוכל לדרוש פיצוי כספי על כל הנזקים שנגרמו לו בעקבות הגשת התלונה. עיקר הנזק במקרים של תלונת שווא הוא לשם הטוב של הגבר וניתן לתבוע בגינו בעילה של הוצאת לשון הרע. הפיצוי שיפסוק בית המשפט יהיה תלוי בנסיבות המקרה, במהות התלונה, משך ההליך הפלילי שננקט נגד בן הזוג בעקבות תלונת השווא, ההשפעה של תלונת השווא על זכויות בן הזוג בהליך הגירושין ועוד.

בתביעת לשון הרע ניתן לקבל פיצוי עד סך של 70 אלף שקלים ללא הוכחת נזק ואף כפול מכך אם הניזוק הוכיח כוונה לפגוע בו. לאדם שמתמודד עם תלונת שווא על אלימות במשפחה מומלץ לתעד כל מסמך או התכתבות מייל, וואטסאפ, הודעות טקסט ושיחות אשר עשויים לסייע לו להוכיח שהתלונה שהוגשה נגדו היא אכן תלונת שווא.

הנחקר אינו מחויב להשיב לשאלות החוקרים אם לא קיבל אפשרות להיוועץ עם עורך דין

במהלך החקירה חשוב שהנחקר יזכור כי הוא לא מחויב להשיב לשאלות החוקרים מבלי שקיבל אפשרות להיוועץ עם עורך דין לפני כן, וחשוב מאוד שיעמוד על זכות זו. הנחת המוצא של נחקרים רבים היא כי הם חפים מפשע ולכן אין כל מניעה שישוחחו עם החוקר. מדובר בהנחה שגויה שכן חוקר משטרה מיומן ומנוסה יודע כיצד להפיל בלשונו גם נחקר חף מפשע.

במקרה של הגשת תלונת שווא על אלימות במשפחה, מומלץ לפנות בהקדם לעורך דין מיומן, מנוסה ומקצועי שיסייע לו למזער את הנזקים. אדם שהוגשה נגדו תלונה במשטרה מסתכן בהליך פלילי ממושך, בפגיעה משמעותית בשמו הטוב ובמעמדו מול רשויות הרווחה והערכאות שדנות בתיק הגירושין, ובהגבלות שיוטלו עליו בנוגע למשמורת ילדים או לזמני שהות עימם.

עורכי הדין נאוה אנקרי מלמד ויצחק קארו (צילום: סאלי פטל)
עורכי הדין נאוה אנקרי מלמד ויצחק קארו | צילום: סאלי פטל

ליווי משפטי מקצועי יסייע להתמודד בהצלחה עם תלונת שווא על אלימות במשפחה

פניה מוקדמת ככל האפשר לעורך דין לאחר הגשת התלונה תסייע להפריך את ההאשמות השקריות במשטרה ולסגור את התיק ללא העמדה לדין, בעילה שלא תותיר רישום משטרתי שעלול להזיק בהמשך החיים. נוסף על כך, עורך הדין ינחה את בן הזוג כיצד להתנהל מול רשויות הרווחה כדי לשמור על הזכויות לזמני שהות או למשמורת משותפת.

משרד עורכי דין וגישור קארו, אנקרי ושות' עוסק בליווי משפטי ובייצוג של בני זוג בהליכי גירושין, עריכת הסכמי גירושין, הסכמי ממון, חלוקת רכוש, תביעת מזונות, זמני שהות, צוואות וירושות ועוד. הכתבה באדיבות האתר: din.co.il.

*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.

לפניה ישירה למשרד עורכי דין וגישור קארו, אנקרי ושות' - 053-7408803