עסק משפחתי הוא מודל שכיח ונפוץ ביותר בימינו כאשר על פי הערכות יותר ממחצית מהעסקים הקטנים והבינוניים הם עסקים משפחתיים. עסק משפחתי כולל מאפיינים ייחודיים שאינם קיימים בעסקים אחרים שבהם בעלי המניות או השותפים אינם קשורים בקשרים משפחתיים שיכולים להיות קשרי נישואין או קשרי דם. עסק משפחתי לרוב יהיה מושתת על יחסי קרבה ואמון מיוחדים שמקורם בקשר המשפחתי שבין הבעלים.

אחד המאפיינים הייחודיים של עסק משפחתי הוא רמת מחויבות גבוהה לעסק ורף ציפיות גבוה לשיתוף פעולה מכל הצדדים המעורבים בניהול העסק ובתפעולו. הניסיון מלמד כי בעסקים משפחתיים מחלוקות מקצועיות בנוגע לתפעול העסק וניהולו עלולות לפגוע גם בקשרים בין האישיים בתוך המשפחה ולהוביל לקרע מתמשך.

לפניה ישירה אל גיא הרשקוביץ, עו"ד מגשר ובורר, לחץ/י כאן

היעדר הסדרה משפטית בעסקים משפחתיים עלול להוביל לקשיים משמעותיים

בעסקים משפחתיים רבים לא מתבצעת הסדרה משפטית של היחסים העסקיים באופן מפורש וברור בשל יחסי האמון והקרבה המשפחתית שקיימים בין הצדדים. במקרים רבים בעלי העסק מצפים שיחסי האמון המשפחתיים יחולו גם במישור העסקי ויסייעו לגשר על חילוקי הדעות והפערים שעשויים להופיע במהלך הפעילות השוטפת של העסק. חשוב לציין כי במקרים רבים סכסוכים בעסק משפחתי מבטאים מטענים רגשיים משפחתיים מן העבר אשר אינם קשורים ישירות לפעילות העסק אך בכוחם להקשות על הגעה לפתרונות מוסכמים במישור העסקי ולהעצים את הסכסוך.

בעוד לעסק משפחתי יש יתרונות רבים שכוללים בין היתר מטרה משותפת ולכידות גבוהה של בעלי העסק, תפעול עסק משפחתי לעיתים מלווה בקשיים ייחודיים שבמקרים מסוימים עלולים להוביל למצבים שבהם אין מנוס מפירוק העסק.

האפשרות האופטימלית, המהירה והיעילה ביותר לפירוק העסק המשפחתי היא באמצעות הסתמכות על הוראות שעוגנו בהסכם מפורט וברור שמסדיר באופן מפורט את הליך פירוק העסק המשפחתי עקב הפסדים פיננסיים משמעותיים, מבוי סתום בהצבעה הקשורה לפעילות העסקית, היעדר הסכמה בנוגע לניהול העסק או עקב כל סיבה רלבנטית אחרת. בהסכם ייקבע בדיוק כיצד יחולקו הזכויות בעסק, הנכסים העסקיים, כמו גם החובות אם ישנם כאלו.

מדוע מומלץ שלא להשתהות עם פירוק של עסק משפחתי?

אם עסק משפחתי נקלע לקשיים פיננסיים משמעותיים מומלץ שלא להשתהות אלא לפעול לפירוקו המהיר והיעיל. הסיבה לכך היא שבניגוד לעסקים "רגילים", שאינם משפחתיים, הנזק לבעלים ולמנהלים בעסק המשפחתי עלול להיות משמעותי ולגרור פגיעה במרקם היחסים המשפחתי אשר מטבע הדברים מושפע מהמתרחש בעסק. עיכוב בנקיטת פעולות נחוצות לפירוק העסק עלול להוביל להצטברות רגשות שליליים בקרב בני המשפחה הקשורים לעסק ולהקשות על גיבוש פתרון מוסכם.

מאחר שפירוק עסק משפחתי נחשב לצעד משמעותי שמלווה ברגשות עזים ועלול להשפיע על מרקם היחסים המשפחתיים באופן בלתי הפיך, ומכיוון שבמקרים רבים אין הסכם שמסדיר כיצד יבוצע פירוק של עסק משפחתי, רצוי לפנות לעורך דין מקצועי, מיומן ומנוסה בפירוק עסקים משפחתיים כדי שילווה את בני המשפחה, יעניק להם ייעוץ משפטי מקצועי ואובייקטיבי לצורך פירוק הוגן, מהיר ויעיל של העסק.

פירוק עסק משפחתי הוא בסמכות בית המשפט לענייני משפחה

בהתאם להוראות חוק בית המשפט לענייני משפחה בית המשפט מוסמך לדון בכל תביעה אזרחית שהגיש אדם נגד בן משפחתו אשר עילתה סכסוך בתוך המשפחה. על כן, בהתאם לחוק מוקנית לבית המשפט לענייני משפחה סמכות לדון בסכסוכים משפחתיים אשר אינם מוגבלים אך ורק לענייני מעמד אישי וכוללים גם סכסוכים עסקיים בתוך המשפחה. מטבע הדברים, בפירוק עסק משפחתי הצדדים יצטרכו להמשיך להיות בקשר גם לאחר תום ההליך המשפטי ועל כן נדרשת מומחיות ייחודית של בית המשפט בתחום המשפחה. עורך דין מקצועי, מיומן ומנוסה בתחום העסקים המשפחתיים יוכל ללוות את בני המשפחה במהלך הליך פירוק העסק המשפחתי, לייעץ להם לפי הצורך ולייצג אותם בבית המשפט לענייני משפחה עד להשגת תוצאה המיטבית עבורם.

בית המשפט לענייני משפחה יבחן את נסיבות המקרה לעומקן ויפעיל שיקול דעת בנוגע להמשך דרכו של העסק המשפחתי. אם לאחר בירור מקיף יתברר שהעסק אינו יכול להמשיך בפעילותו, בית המשפט יאשר את פירוק העסק המשפחתי ויתווה את דרך הפירוק שתאפשר ביצוע חלוקה הוגנת של נכסים, זכויות וחובות בקרב בני המשפחה.

השתתפות בהליך גישור לפני הגשת תביעה לבית המשפט לענייני משפחה

מאחר ששיטת המשפט בישראל היא שיטה אדברסרית, כלומר שיטה המבוססת על יריבות בין צדדים, הגשת תביעה לבית המשפט לענייני משפחה לצורך פירוק עסק משפחתי עלולה במקרים רבים להחמיר את הקרע בקרב בני המשפחה ולהחמיר את חילוקי הדעות ביניהם.

לפיכך, צדדים שמעוניינים להפחית את עצימות הסכסוך ולגבש פתרון מוסכם לפירוק העסק המשפחתי יכולים לבחור להשתתף בהליך יישוב סכסוכים חלופי דוגמת גישור. הליך גישור יכול לסייע לצדדים לנהל דו שיח בדרך לפתרון מוסכם שיהיה מקובל עליהם ויגן על האינטרסים שלהם. במסגרת הליך גישור הצדדים יוכלו לעצב בעצמם את ההסדרים המשפטיים והפיננסיים בפירוק העסק ובכך ייטלו לידיהם את השליטה בהליך במקום להיות כפופים להכרעות של בית המשפט באשר לפירוק העסק המשפחתי שלהם.

עורך הדין גיא הרשקוביץ (צילום: גיא קרן)
עורך הדין גיא הרשקוביץ | צילום: גיא קרן

עורך הדין גיא הרשקוביץ מייסד ובעלים של hershkovich law firm , מוסמך כמגשר ובורר ומתמחה ועוסק בסכסוכים עסקיים ומסחריים במשך כ- 18 שנים. הכתבה באדיבות האתר: din.co.il.

*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.

לפניה ישירה לגיא הרשקוביץ, עו"ד מגשר ובורר - 053-9428571