הוראת שעה זו שניתנה ע"י שר המשפטים הוארכה עד ליום 17/9/2022 ובשלב זה לא צפויה הארכה נוספת של הוראת השעה.

על כן זוהי הזדמנות אחרונה של כל מי שנקלע לחובות ו/או התאגיד בבעלות נקלע לחובות, לפנות לייעוץ וייצוג משפטי ולזכות גם בתקופת חסד של עיכוב ולהימנע מעיקולים ו/או הגבלות בתיק ההוצל"פ, תוך פגיעה בדירוג האשראי.

תיקון מס' 4 לחוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי פורסם בתאריך 4.3.21 כהוראת שעה, אשר נכנסה לתוקף בתאריך 18.3.21. במסגרת הוראת השעה, נקבע מסלול ייחודי שמתיר ליחידים ולתאגידים להגיש בקשה לבית המשפט ולבקש במסגרתה עיכוב הליכים נגדם למשך תקופה של שלושה חודשים, עם אפשרות להארכת התקופה על ידי בית המשפט למשך חודש נוסף לכל היותר, וזאת לצורך גיבוש הסדר חוב מול נושים ואישורו בבית המשפט.

לפניה ישירה למשרד עורכי דין אורה צימברג, לחץ/י כאן

מסלול חדש שכולל שלל יתרונות ליחידים ולתאגידים

מכוח הוראת השעה נפתח מסלול חדש, אשר לא היה קיים לפני כן. המסלול החדש כולל יתרונות רבים עבור יחידים ותאגידים שמצויים בקשיים פיננסיים. הוראת השעה מאפשרת ליחידים ולתאגידים לפעול לגיבוש הסדר חוב עם נושים ולאשרו בבית המשפט וזאת מבלי שיפתחו נגדם הליכים משפטיים וככל וקיימים כנגדם תיקים בבית המשפט ו/או בהוצאה לפועל, מבלי שיוטלו עליהם עיקולים ויבוצעו נגדם הליכי גבייה.

בעוד התוקף המקורי של הוראת השעה נקבע לשנה אחת, שר המשפטים גדעון סער חתם על צו, אשר האריך את התקופה הקובעת לעניין הגשת בקשה לעיכוב הליכים לצורך גיבוש הסדר חוב מול נושים למשך חצי שנה נוספת, עד לתאריך 17.9.22.

התיקון לחוק כאמור, מאפשר לחייבים - יחידים ותאגידים - ליהנות מהגנה מיידית ואוטומטית, מפני נקיטת הליכי גבייה נגדם למשך תקופה של שלושה עד ארבעה חודשים, אשר במהלכה הם יוכלו לפעול ב"ראש שקט", לצורך גיבוש ואישור הסדרי חוב עם נושים, בליווי של מנהל הסדר אשר ימונה על ידי בית המשפט.

הסדרי חוב בין חייבים לבין נושים כוללים יתרונות רבים ומאפשרים המשך יחסים כלכליים

התיקון לחוק למעשה מאפשר לחייבים שהם יחידים או תאגידים לבחור במסלול של עיכוב הליכים לצורך גיבוש הסדר חוב ללא תלות בכך, שהמגבלות שנלוו למשבר הקורונה, הן אלו שתרמו ליצירת החובות. התיקון לחוק נותן ביטוי לגישת המחוקק, אשר לפיה להסדרי חוב שמתגבשים בין חייבים לבין נושים, קיימים יתרונות רבים, שכוללים בין היתר סיכוי להמשך יחסים כלכליים בין הצדדים בהווה ובעתיד, דירוג אשראי טוב יותר לחייבים ועוד. יתרונות אלו עולים על היתרונות שנלווים להליכי גבייה ממושכים אשר בסופם אין בהכרח תועלת כלכלית גדולה יותר לצדדים.

לפי הוראת השעה, יחיד שאין לגביו צו לפתיחת הליכי חדלות פירעון, רשאי להגיש לבית המשפט בקשה לעיכוב הליכים לצורך גיבוש הסדר חוב עם נושים כאמור. במסגרת הבקשה היחיד יצטרך לכלול בין היתר מתווה ראשוני להסדר החוב, אם הסדר החוב דרוש לצורך הפעלת העסק של היחיד הוא יצטרך לפרט את האמצעים שיאפשרו לו לממן את ההוצאות הכרוכות בהפעלת העסק עד לאישור ההסדר ולצרף תוכנית הפעלה לעסק בהתאם למאפייניו.

באילו מקרים בית המשפט יורה על עיכוב הליכים?

בית המשפט יורה על עיכוב הליכים אם מצא שהוא נחוץ לצורך גיבוש הסדר חוב, כי אין חשש שעיכוב ההליכים יגרום לפגיעה מהותית בנכסיו של היחיד, כי אין חשש שהפעלת העסק בתקופת עיכוב ההליכים תפגע בנושים ולחייב יש אמצעים להפעיל את העסק עד לאישור הסדר החוב עם הנושים.

אם בית המשפט יסבור, כי קיים חשש שהחייב משתמש לרעה בעיכוב ההליכים או הגיש את הבקשה לעיכוב הליכים, כדי להונות את הנושים או פועל כדי לגרוע מנכסיו כדי להבריחם מנושים, הרי שבית המשפט לא יורה על עיכוב הליכים.

במהלך תקופת עיכוב ההליכים לא יפרעו חובות עבר של החייב מנכסיו, יוקפאו ההליכים המשפטיים והליכי הגבייה נגדו, ההגבלות והעיקולים שהוטלו עליו במסגרת הליכי הגבייה יבוטלו, למעט עיקול לצורך תשלום חוב מזונות, אלא אם בית המשפט הורה אחרת. נוסף על כך, בתקופת עיכוב ההליכים לא יתאפשר לפתוח נגד החייב בהליכים משפטיים, אלא באישור של בית המשפט ובהנמקת טעמים מיוחדים בלבד.

עם זאת, בתקופת עיכוב ההליכים בית המשפט יורשה להורות על עיכוב יציאתו של החייב מישראל, החייב יהיה מנוע מלהוציא נכסים מרשותו, למכור אותם או לשנות את זכויותיו בהם שלא במסגרת התנהלות כלכלית סבירה ושוטפת או במהלך העסקים הרגיל, אלא בכפוף לקבלת אישור מבית המשפט. במהלך תקופת עיכוב ההליכים החייב לא יתקשר בעסקאות המחייבות קבלת אשראי אלא באישור בית המשפט ויצטרך לדווח למנהל ההסדר ולממונה אודות כל שינוי מהותי שחל במצבו הכלכלי.

מינוי מנהל הסדר מטעם בית המשפט

עם מתן ההחלטה על עיכוב הליכים, ימונה ע"י בית המשפט מנהל הסדר, אשר יפעל מטעמו כדי להבטיח שמירה על נכסי החייב וניהול תקין של ההליך, ויסייע לחייב ולנושים לנהל משא ומתן לצורך גיבוש הסדר חוב. אם גובש הסדר חוב עם נושים, החייב יגיש את הסדר החוב המוסכם לאישור בית המשפט.

עורכת הדין אורה צימברג (צילום: אורטל בן יוסף)
עורכת הדין אורה צימברג | צילום: אורטל בן יוסף

ההמלצה לחייבים היא לפנות בהקדם לעו"ד מקצועי, מיומן ומנוסה כדי שייבחן את נסיבות ההסתבכות הכלכלית ואת התאמת החייב למסלול עיכוב הליכים מכוח תיקון 4 לחוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי. אם החייב מתאים למסלול זה, עורך הדין ילווה אותו בהגשת הבקשה המתאימה לבית המשפט ויסייע לו לגבש הסדר חוב שיחסוך לו הגבלות, עיקולים ופגיעה בדירוג האשראי.

נקלעתם לחובות? מהרו לפעול לצורך הגשת בקשה לעיכוב הליכים לצורך גיבוש הסדר חוב. זכרו, תוקף הוראת השעה יפוג בתאריך 14.9.22.

משרד עורכי דין אורה צימברג עוסק בהוצאה לפועל, הגשת בקשות לעיכוב הליכים, מחיקת או הסדרת חובות בהוצאה לפועל, ביטול הגבלות ועיקולים, ייצוג בהליכי חדלות פירעון ושיקום כלכלי ועוד. הכתבה באדיבות האתר: din.co.il.

*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.

לפניה ישירה למשרד עורכי דין אורה צימברג - 053-6112791