עיזבון הוא כלל הרכוש אשר אדם מותיר אחריו לאחר פטירתו, עד לחלוקת הירושה בקרב היורשים. לרוב, עיזבון מתייחס לנכסים מגוונים כולל כספים וזכויות כספיות, נכסי מקרקעין, מיטלטלין מסוגים שונים, אגרות חוב, מניות וניירות ערך, זכויות שונות אך גם חובות שהמנוח התחייב לשלם.

מנהל עיזבון קבוע מתמנה על ידי בית המשפט במועד שבו ניתן צו ירושה או צו לקיום צוואת המנוח או לאחר מכן. תוקפו של המינוי הוא בדרך כלל לשנתיים כאשר בית המשפט מוסמך להאריך את המינוי לפי הנסיבות ובהתאם לצורך.

במסגרת פעולותיו עורך דין שקיבל מינוי של מנהל עיזבון יאתר את היורשים, ירכז את מלוא הנכסים שהותיר אחריות המנוח, יטפל בתביעות של העיזבון כמו גם בתביעות חוב שמוגשות אליו, ישלם את חובות הנפטר, יטפל בנכסי המנוח ויחלק את יתרת הנכסים ליורשים לפי החוק, לזוכים לפי צוואה או ליורשים בהתאם להסכם בין יורשים. חוק הירושה קובע, כי מינוי של מנהל עיזבון ייעשה על ידי בית המשפט לענייני משפחה, בית הדין הרבני או הרשם לענייני ירושה.

לפניה ישירה אל משרד עורכי דין דן לימור, לחץ/י כאן

מתי ימונה מנהל עיזבון זמני?

מנהל עיזבון זמני ממונה למשך התקופה שלאחר פטירת המנוח ולפני שניתן צו ירושה או צו קיום צוואה. מינוי זה ייעשה אך ורק במצבים שבהם ישנו צורך דחוף לטפל בנכסי הירושה כמו במקרה שבו יש חשש לנזק שעלול להיגרם לנכסי העיזבון, צורך דחוף לגבות חובות, חשש מקיפוח של יורש קטין, כאשר קיימות מחלוקות בין היורשים ועוד. מינוי מנהל עיזבון זמני נעשה לפרק זמן קצר עד חצי שנה או עד לקבלת צו קיום צוואה או צו ירושה. ככל שישנו צורך בהמשך ניהול העיזבון יש להגיש בקשה מתאימה למינוי של מנהל עיזבון קבוע.

במקרים שבהם מתעורר הצורך לנהל הליכים משפטיים בשם העיזבון או נגדו לפני שניתן צו קיום ירושה או צו קיום צוואה, ניתן לפעול למינוי של עו"ד למנהל עיזבון זמני. מאחר שעיזבון אינו נחשב לישות משפטית הוא אינו יכול להיתבע ולתבוע. לאחר שניתן צו קיום צוואה או צו ירושה, כולם יודעים מיהם היורשים והם יכולים לתבוע במקום המנוח או להיתבע במקומו, אך נשאלת השאלה כיצד ניתן להגיש תביעה בשם העיזבון לפני קבלת צו כאמור.

פיתרון אפשרי לבעיה הוא מינוי עורך דין למנהל עזבון זמני. מנהל עיזבון זמני רשאי לנהל הליכים משפטיים, לתבוע ולהיתבע בשם העיזבון עצמו. מנהל עיזבון זמני אמנם אינו מחלק את הנכסים ליורשים אך רשאי לשלם את חובות העיזבון לנושים. על כן, עם מינויו כמנהל עיזבון זמני יהיה עליו לפרסם הודעה לנושים שלפיה, הם רשאים להגיש לו תביעות חוב בתוך 90 יום.

כיצד ניתן לבקש מינוי מנהל עיזבון?

בהתאם להוראות סעיף 78 לחוק הירושה, לבקשת צד מעוניין בדבר, כגון זוכה לפי צוואה, יורש על פי דין, האפוטרופוס הכללי או נושה של הנפטר, בית המשפט רשאי לתת צו מינוי מנהל עיזבון וזאת אף בהיעדר הסכמת כלל בעלי העניין. אם הבקשה למינוי הוגשה בהסכמת כלל הצדדים הנוגעים בדבר, היא תוגש לרשם הירושה אשר מוסמך לתת צו למינוי של מנהל עיזבון. מינוי קבוע יהיה תקף למשך תקופה של שנתיים כאשר בית המשפט מוסמך להאריך את המינוי מעת לעת ואילו מינוי זמני יהיה בתוקף למשך חצי שנה.

מהם תפקידיו וסמכויותיו של מנהל עיזבון קבוע?

לפי הוראות סעיף 82 לחוק הירושה, עו"ד שמונה כמנהל עיזבון קבוע יצטרך לכנס את הנכסים של העיזבון, לשלם את חובות העיזבון, לנהל את העיזבון ולחלק את יתרת העיזבון לאחר פירעון החובות ליורשים בהתאם לצו הירושה או צו קיום הצוואה. נוסף על כך, מנהל העיזבון יעשה כל שנדרש כדי לבצע את צו קיום הצוואה או צו הירושה, בכפוף להוראות שיקבל מבית המשפט.

ביתר פירוט, במסגרת תפקידו על מנהל העיזבון לבדוק מהם נכסי העיזבון, לרשום הערת אזהרה בטאבו ובבנקים אודות מינוי מנהל עיזבון, להגיש דוח "פרטה" לאפוטרופוס הכללי אודות הנכסים, לשמור על הנכסים שהותיר אחריו המנוח, לדאוג לבטחם, להשקיע כספים, להשכיר נכסים ולמכור נכסים בהתאם לצורך. מאחר שעו"ד מנהל עיזבון בא במקום המנוח בנוגע לכל זכות הוא גם מורשה לפעול לצורך גביית חובות מחייבים.

תפקיד נוסף של מנהל עיזבון הוא לשלם את חובות העיזבון, לפרסם הודעה לנושים, לברר אילו תביעות חוב קיימות נגד העיזבון ולדאוג לתשלום החובות. מאחר שבעל התפקיד נכנס לנעליו של המנוח גם ביחס לחובותיו, הוא מחויב לפרוע את חובות המנוח מתוך נכסי העיזבון.

במסגרת תפקידו מנהל העיזבון יפעל לאיתור יורשים ויכריע בתביעות החוב שיוגשו אליו. נוסף על כך, מנהל העיזבון יחלק את נכסי העיזבון לפי הקביעות שמופיעות בצו ירושה או בצו קיום צוואה.

מינוי של מנהל עיזבון בצוואה

לעיתים ניתן לראות שהמנוח קבע בצוואתו מי ישמש מנהל עיזבון וזאת מאחר שהוא רצה כי דווקא יורש מסוים או עו"ד שמתמחה בניהול עיזבונות ינהלו את העיזבון. ברוב המקרים מינוי של מנהל עיזבון בצוואה נעשה מאחר שהמנוח סמך על כישורי הניהול ועל שיקול הדעת של אותו אדם.

אם המנוח קבע בצוואתו מי ישמש כמנהל עיזבון, רשם הירושה או בית המשפט ימנה את הגורם הזה אלא אם המועמד מסרב להתמנות לתפקיד, אם הוא לא יכול להתמנות לתפקיד או כשבית המשפט או רשם הירושה סבורים שיש סיבות שלא למנותו לתפקיד.

יובהר, כי בית המשפט אינו מחויב להצעת היורשים בנוגע לזהות מנהל העיזבון, אך אם כל הצדדים הנוגעים בדבר הסכימו עליו, בית המשפט ייטה למנותו. בית המשפט לא ימנה מראש לתפקיד אדם שפעולותיו צפויות לגרור התדיינויות, סכסוכים וחילוקי דעות. צד שאינו מרוצה מזהות מנהל העיזבון שמונה רשאי להגיש ערעור בנוגע לכך.

מנהל העיזבון משמש "ידו הארוכה" של בית המשפט

חשוב לציין, כי מנהל העיזבון שמונה על ידי בית המשפט משמש ידו הארוכה של בית המשפט ועל כן נושא בחובת נאמנות אך ורק כלפי בית המשפט שמינה אותו. מנהל העיזבון הוא לא שליחם של היורשים וזאת גם אם מינויו נעשה עקב בקשה של אחד מהם. בית המשפט אמור לפקח על מנהל העיזבון ולתת לו הוראות בנוגע לניהול וחלוקת כספי העיזבון. על כן בכל שאלה שיש לו, מנהל העיזבון מחויב לפנות לבית המשפט בבקשה לקבלת הוראות.

עורך הדין דן לימור (צילום: אופיר סקופ)
עורך הדין דן לימור | צילום: אופיר סקופ

עורך דין דן לימור עוסק בדיני משפחה וירושה, ניהול עיזבונות, צוואות וירושות ועוד. הכתבה באדיבות האתר: din.co.il.

*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.

לפניה ישירה אל משרד עורכי דין דן לימור - 053-9428861