תאונות, פציעות, נזקים ומוגבלויות גופניות אחרות שמופיעות בשבילי החיים מובילות לא מעט ישראלים להתמודדות ארוכה מול הביטוח הלאומי. הם מבקשים לקבל הכרה מהמוסד הזה, שתפקידו לספק לנו את הבטחון הכלכלי גם בתוך אתגרים רפואיים ובריאותיים וללוות אותנו לאורך כל חיינו בכך.

המסע הארוך מול הביטוח הלאומי, שכולל תהליכים של הגשת טפסים, בדיקות רפואיות, ועדות ואחריהן ועדות ערר ועוד, מעורר בעצמו לא מעט טלטלות אצל אותם אנשים שנמצאים ברגעי משבר. עורך דין ביטוח לאומי הוא הכתובת המקצועית האחראית ללוות בתהליך הזה.

"גם לקוחות עקשניים שהחליטו לתבוע את הביטוח הלאומי, הביאו חוות דעת רבות, ביקרו בוועדות ערר ואפילו הגיעו לבית דין לעבודה, גילו שקשה לעשות את התהליך הזה לבד ויש צורך בהכרות עם החוק לביטוח לאומי ועם סוגיות משפטיות נוספות", אומר עורך דין יוסי אלגבי ממשרד אלגבי-אגבלי-מלכית, המתמחה בנזיקין, רשלנות רפואית, תאונות וליווי בניהול תיק מול ביטוח לאומי.

אחת הבעיות העיקריות של אנשים הנמצאים בתהליך של תביעת ביטוח לאומי ורוצים לקבל את זכויותיהם, היא חוסר הכרות והבנה של חוק הביטוח הלאומי. היום, מתקיימת בכנסת ועדה מקצועית מיוחדת בה חברים רואי חשבון ואנשי אקדמיה, שתפקידה ליצור תוכניות הסברה ולהנגיש את המידע הכתוב בחוק, שלעיתים אינו ברור גם לרואי חשבון שעוברים הכשרה מיוחדת להכרות עם סעיפיו הרבים. אדם מהשורה היוצא לבדו להתנהל מול ביטוח לאומי מוצא את עצמו מול מונחים, מושגים והגדרות שאי אפשר לצאת מהם.

"מי שנעזר בעורך דין המתמחה בניהול תיק מול ביטוח לאומי, מגלה שהתהליך הופך פשוט יותר. הוא גם משיג הכרה במצבו כזכאי לאחוזי נכות, נכה או נפגע תאונה. זאת לעומת מי שעושה את הדרך לבד ומתמודד מול גוף גדול ומאד בירוקרטי", מסביר אלגבי.

לפניה ישירה אל משרד עורכי הדין אלגבי - אגבלי - מלכית, לחץ/י כאן

במה יכול לעזור עורך דין ביטוח לאומי?

עורך דין מגיש תביעת ביטוח לאומי בנושאים רבים ומגוונים, בהם עוסק המוסד הוותיק. בין היתר הוא מטפל בסוגיות כמו אבטלה, גמלת ניידות, גמלת סיעוד, דמי לידה, הבטחת הכנסה, דמי תאונה, נכות נפגעי עבודה, נפגעי פוליו וגזזת, נפגעי פעולות איבה, טיפול בהסדרי חובות לביטוח הלאומי, דמי מזונות, תושבות ונושאים רבים נוספים.

התיקים המוכרים ביותר הם תיקים הבוחנים את הצורך בהגדרת נכות כללית. אחוזי נכות כללית נקבעים לפי הקריטריונים של ועדת המוסד לביטוח לאומי ומתייחסים לבגירים מעל גיל 18 ועד גיל פרישה. במהלך עבודת הוועדה, היא בוחנת כל תביעת ביטוח לאומי וקובעת את אחוזי הנכות על פי נתונים רפואיים, דמוגרפיים ועוד. אחוזי הנכות בסופו של דבר ייקבעו על ידי הוועדות הרפואיות של ביטוח לאומי, בתהליך שדורש הכנת דוחות רפואיים, בדיקות, חוות דעת מקצועיות ועוד, בהתאם לתיק.

נושא מוכר נוסף הוא פגיעה במסגרת העבודה או מצב רפואי הנקשר למקצוע בו עוסק התובע. תביעת ביטוח לאומי בנושא זה תעסוק בשני תרחישים. האחד הוא פיצוי על אובדן שכר או הכנסה בעקבות פגיעה במהלך העבודה ולאחר הפגיעה, שם יש משמעות לכיסוי עלויות הטיפול הרפואי מטעם הביטוח הלאומי.

תרחיש נוסף הוא מצב בו הפגיעה הובילה לנכות קבועה או זמנית, גם אז יש צורך בתהליך ניהול תיק מול ביטוח לאומי והדרישה תהיה לקבל קצבה או מענק. רבים מסתמכים על ביטוחים פרטיים ונמנעים מלגשת לביטוח הלאומי, בגלל תהליכי הבירוקרטיה הארוכים. עורך דין ביטוח לאומי יכול לסייע לקצר את התהליך ולהשיב את החיים למסלולם עד כמה שניתן.

דוגמה אחת היא תביעת ביטוח לאומי שהתנהלה לפני מספר שנים בצפון במסגרתה פנה לעורך דין אדם שבמשך שנים ארוכות עבד במפעל בו נעשה שימוש בחומרים כימיים כבדים. הידרדרות במצבו של אותו עובד גילתה כי הוא סובל ממחלה נשימתית. בתהליך תביעת ביטוח לאומי הוכח כי יש קשר בין המחלה הנשימתית ובין החומרים שעמם בא במגע במשך שנים ארוכות.

המטרה: לקיים חיים בלתי תלויים ולהמשיך הלאה

סוגיות נוספות בהן עוסק עורך דין ביטוח לאומי עוסקות ביכולת לקום מתוך מצבים, מחלות וסיטואציות לא פשוטות ולעיתים כאלו הכרוכות במציאות חיינו הפוליטית כאן בישראל.

נפגעי פעולות האיבה זכאים לתגמולים והטבות שונות שמסייעות למי שנפגע לחזור לחיים ולהתמודד עם הטראומה הפיזית והרגשית. במסגרת התגמול המוצע מביטוח לאומי, ניתנים תגמולים חודשיים, תגמולים חד פעמיים המיועדים לשיקום, מענקים שנתיים או חד פעמיים ועוד. תביעת ביטוח לאומי עושה סדר, בוחנת את המצב הרפואי והנפשי ומציגה נתונים לוועדות בצורה מסודרת, כך שאותו אדם שחווה טראומה קשה לא צריך להיגרר במשך שנים מול הגוף הגדול הזה.

גם אנשים שנפגעו בתאונות אישיות או סובלים מליקויים רפואיים ברגליים שמונעים מהם ניידות, יכולים לחיות חיים בלתי תלויים ולחזור לאט לאט אל השגרה והחברה. חוק נפגעי תאונות אישיות קובע כי מי שנפגע בתאונה ואינו יכול לתפקד או איבד חלק מכושרו, יקבל פיצוי. החוק חל על כל אדם בישראל מעל גיל 18.

מחלות היסטוריות כמו פוליו וגזזת, שנחשבות למגפות לאומיות, מקבלות גם הן התייחסות. עורך דין ביטוח לאומי מלווה לא פעם משפחות של חולים והמתמודדים עם השלכות המחלות האלו. בשנת 2007 נקבע פיצוי חדש לנפגעי פוליו לפי חוק. על פי חוק פיצוי לנפגעי פוליו, יינתן פיצוי לנפגעים שלקו בשיתוק ילדים גם אם לא נולדו בארץ וחלו לפני העלייה לארץ, אך טופלו בה לפני 1970.

החשיבות של ייעוץ וליווי משפטי קריטית

בעידן בו הפחד מבירוקרטיה הוא בסיס למחקרי התנהגות רבים והוא בא לידי ביטוי בחיינו בישראל, הליווי של עורך דין ביטוח לאומי הופך להיות קריטי. "עורך דין מסייע לבנות קו משפטי מוצק, יציב וחזק מול ביטוח לאומי ודואג לכל הניירת. הוא יודע מראש מה יידרש על ידי ועדות שונות, בהתאם למקרה, אילו בדיקות או דוחות רפואיים יש לייצר ועורך מראש את תיאום הציפיות מול התובע", אומר עורך דין אלגבי.

"המסע הופך הרבה יותר קצר ויעיל. אנחנו מכירים היטב את כל הסעיפים בחוק, יודעים איך להתמודד מול המוסד הזה וההתנהלות בו, שלא תמיד רואה כל מקרה לגופו", הוא אומר. "יש חשיבות קריטית לפנייה לעורך דין והיא מייעלת את התהליך באופן משמעותי ועוזרת לחזור לחיים, להשתקם או פשוט לקבל עזרה ולחיות בכבוד".

עורך הדין יוסי אלגבי (צילום: משרד עו"ד אלגבי - אגבלי - מלכית)
עורך הדין יוסי אלגבי | צילום: משרד עו"ד אלגבי - אגבלי - מלכית

משרד עו"ד אלגבי – אגבלי – מלכית מתמחה בנזיקין, רשלנות רפואית, תאונות וליווי בניהול תיקים מול ביטוח לאומי. הכתבה באדיבות האתר: din.co.il.

*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.

לפניה ישירה למשרד עו"ד אלגבי – אגבלי – מלכית - 053-8007597