התנגדות לצוואה היא הליך משפטי שנפתח לבקשת יורשיו של אדם אשר נחשפו לצוואתו ועולה בהם חשד כי הצוואה אינה נמצאת בהלימה לרצונותיו האישיים כפי שהיו או שיש פגמים בעריכתה. במקרה כזה, חשוב להיעזר בשירותיו המקצועיים של עורך דין התנגדות לצוואה, שילווה את התהליך כבר משלביו הראשונים.

במאמר זה נסביר מהי התנגדות לצוואה, מהן העילות שניתן להעלות כבסיס להתנגדות וכיצד מתבצע התהליך.

לפניה ישירה למשרד עורכי דין ונוטריון בוקר, הראל ושות', לחץ/י כאן

התנגדות לצוואה במסגרת החוק

התנגדות לצוואה מעוגנת בחוק הירושה תשכ"ה-1965. חוק זה הוא אסופה של כללים המסדירים את נושא הירושה וקובע כי בעת מותו של אדם, עזבונו יועבר ליורשיו על פי דין או על פי צוואתו. החוק קובע מי הם יורשים על פי דין, מה סדר העדיפויות ביניהם בקבלת הירושה, התנאים לצוואה תקפה וכאמור, מתי יש עילות להתנגדות לצוואה.

מי יכול להתנגד לצוואה?

פסיקת בתי המשפט בישראל קובעת מי יכול להתנגד לצוואה - רק אדם שיש לו עניין כלכלי בהשלכות של פסילת הצוואה. בלשון משפטית נקרא אדם זה "מעוניין בדבר". הכוונה היא לאדם שיש לו אינטרס כספי הנוגע לעזבון. למשל, צאצא של המנוח יכול להתנגד לצוואה אם הוא מגלה שלא כללו אותו בעזבון, אף על פי שהוא יורש על פי דין. אם ההתנגדות לצוואה של המעוניין בדבר תתקבל, יכולים לקרות אחד משני תרחישים: העזבון יחולק לפי צוואה מוקדמת יותר או בהעדרה ליורשים בדין לפי הוראות חוק הירושה ובמקרה זה צאצא זה יקבל גם את חלקו בעזבון.

עילות התנגדות לצוואה

כדי להגיש התנגדות לצוואה, יש לפרט לבית המשפט את העילות להתנגדות לצוואה. אלו טיעונים משפטיים המפורטים בחוק הירושה וכוללים:

  • אי כשרות לצוות
  • עשיית צוואה בכפייה
  • מסירת זכות הציווי לאחר
  • אונס, איום על המצווה
  • אי ביטול צוואה פגומה
  • טעות סופר
  • צוואה סתומה
  • צוואה לא חוקית, בלתי אפשרית או בלתי מוסרית
  • מעורבות בעריכת הצוואה כך שתהיה לטובת העדים
  • ביטול הצוואה על ידי המצווה

כיצד מגישים התנגדות לצוואה?

התנגדות לצוואה אפשר להגיש עד 14 ימים אחרי שיצא פרסום צו לקיום הצוואה בעיתונות. את ההתנגדות מגישים לרשם הירושה ולשם כך יש לשלם אגרה בסך 972 ₪ לבית משפט. חשוב לציין כי התנגדות לצוואה צריכה להיות מנומקת, ממוסמכת ויש לצרף לה ראיות וחומר תומך. לכן, מומלץ להתייעץ עם עורך דין מומחה בהתנגדות לצוואה כבר מהרגע הראשון, כדי שילווה את התהליך. התנגדות לצוואה שלא כוללת את כל הפרטים הנדרשים, עלולה להיפסל או להדחות.

הפרטים הדרושים בבקשת התנגדות לצוואה

  1. שם ומספר תעודת הזהות של מגיש ההתנגדות.
  2. שם ומספר תעודת הזהות של המנוח לצוואתו מתנגדים.
  3. שמות ומספרי תעודות הזהות של היורשים המופיעים בצוואה.
  4. נימוקים מפורטים להתנגדות אשר מקימים את העילה החוקית להתנגדות ומסמכים המגבים אותם, אם קיימים.
  5. תצהיר מאומת חתום על ידי עורך דין המאשר כי כל העובדות והנימוקים הם אמת.
  6. קבלה על תשלום אגרת בית המשפט.

מהלך הטיפול בהתנגדות לצוואה

אחרי שהוגשה בקשה עם כל העילות להתנגדות לצוואה, רשם הירושות מעביר אותה לבית המשפט לענייני משפחה במחוז מגוריו של המנוח. בית המשפט הופך את ההתנגדות לכתב תביעה, שבו מבקש קיום הצוואה הוא התובע והמתנגד הוא הנתבע והוא צריך להגיש כתב הגנה. בית המשפט קובע מועד לדיון מקדמי, בו דנים עם עורכי הדין של שני הצדדים, על הנושאים שנמצאים בלב המחלוקת.

לאחר מכן בית המשפט יקבע מועד לדיון הוכחות, שבו נחקרים עדים משני הצדדים, על הנושאים הקשורים לצוואה. לאחר דיון זה, בית המשפט ייתן פסק דין.

יש לציין כי על-פי תקנות חדשות משנת 2020, בכל מקרה של סכסוך ירושה יתקיים גם הליך גישור בין הצדדים, כדי לנסות ולהגיע להסכמות מחוץ לכותלי בית המשפט.

בחרו עורך דין מומחה בהתנגדות לצוואה

מאמר זה הציג בקצרה את הנושא של התנגדות לצוואה – סוגיה בעלת היבטים מורכבים רבים, בפן הכלכלי, המשפטי, הרגשי ועוד. לכן, כדי לעבור את התהליך לשביעות רצונכם, כדאי כאמור לפנות לעורך דין. בין שאתם התובעים או הנתבעים, מומלץ ש- עורך דין מומחה בהתנגדות לצוואה ילווה אתכם לאורך התהליך, ייצג אתכם בבית המשפט תוך שמירה על האינטרסים שלכם ויטפל בתיק כדי שנושא הירושה יוכל להיות מוסדר כראוי.

עו"ד יניב בוקר ועו"ד דרור הראל ממשרד בוקר הראל ושות', מתמחים בייצוג משפטי בסכסוכי ירושה והתנגדויות לצוואה. לעורכי הדין שבמשרד ותק רב וניסיון בניהול תיקים בכל סדר גודל והיקף, ובהופעות בבתי המשפט השונים בארץ. הכתבה באדיבות האתר: din.co.il.

*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.

לפניה ישירה למשרד עורכי דין ונוטריון בוקר, הראל ושות' - 053-7336520