חוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי נכנס לתוקף בחודש ספטמבר בשנת 2019 והחליף את פקודת פשיטת הרגל. החוק החדש נועד לקצר את הליכי פשיטת הרגל ולייעלם, לתחום אותם בזמן ולאזן בין האינטרסים של החייבים לבין האינטרסים של הנושים.

חוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי מבטא את השינוי שחל בגישת המחוקק בנוגע לחייבים שנקלעו לחובות ומתקשים לפרוע אותם. בעוד בעבר אדם שפתח בהליכי פשיטת רגל נתפס בעיניי המחוקק והחברה כאדם חסר אחריות שנקלע למצב באשמתו, החוק החדש מבטא תפיסה חדשה שלפיה בעת המודרנית כל אדם עלול להיקלע לחובות ולמצוקה כלכלית.

כדי ליישם את מטרות החוק, החייב מקבל שלל כלים שמאפשרים לו לשקם את חייו בהיבט הפיננסי תוך קיצור ניכר של משך ההליך.

לפניה ישירה אל משרד עו"ד ונוטריון שמעון האן, לחץ/י כאן

פתיחה בהליך חדלות פירעון ושיקום כלכלי

אדם שסבור כי אין לו אפשרות מעשית לפרוע את חובותיו לנושים רשאי להגיש בקשה לפתיחה בהליך חדלות פירעון מכוח החוק החדש. החוק שינה את המתכונת של הליך פשיטת הרגל והגביל אותו בזמן לתקופה מקסימלית של ארבע שנים, למעט מקרים יוצאי דופן. לאחר ארבע שנים, החייב יקבל הפטר מהחובות.

אם סכום החובות הכולל של החייב הוא גבוה מ-50 אלף שקלים ונמוך מ-150 אלף שקלים, ההליך ינוהל במסגרת לשכת ההוצאה לפועל. המשמעות המעשית של ניהול הליכים בלשכת ההוצאה לפועל ולא בבית המשפט היא חיסכון משמעותי של כסף וזמן, מתן אפשרות להקפאת הליכים משפטיים בשלב מוקדם יחסית והפסקת צבירת הריביות המתווספות לסכום החוב. אם סכום החובות הכולל הוא גבוה מ-150 אלף שקלים, החייב יצטרך להגיש את בקשתו לפתיחת הליכים לממונה על הליכי חדלות פירעון וההליך יתנהל בפני בית משפט השלום.

לאחר שהחייב הגיש בקשה לפתיחת הליכים ושילם את האגרה, בקשתו תיבחן וייתכן שהוא יצטרך להשלים מסמכים שונים ולעבור חקירת יכולת לצורך בחינת אפשרות לגבש הסדר חוב כולל שיביא לסיום ההליך כבר בשלב זה. במסגרת הבקשה לפתיחת הליכים החייב יצטרך להגיש אישורי תשלום שכר דירה, אישור בדבר משכנתא, תדפיסי כרטיסי אשראי ועוד. כמו כן, החייב יצטרך לפרט את כל תיקי ההוצאה לפועל שנפתחו נגדו בעבר. אם לא גובש הסדר חוב, בחלוף חודש יינתן לחייב צו פתיחת הליכים, ימונה נאמן, יוטלו על החייב הגבלות שונות ויקבע לו סכום דמי מחיה שיוותר ברשותו במקביל לקביעת תשלום חודשי שיצטרך להעביר לקופת הנשייה.

תקופת הביניים בהליך חדלות פירעון

במהלך תקופת הביניים שמשכה תשעה חודשים, הנאמן שמונה בתיק ינהל חקירה בדבר שווי הנכסים שבידי החייב, ייבחן את תביעות החוב שהוגשו נגדו, יבדוק את הדוחות התקופתיים שיגיש החייב וינהל את קופת הנשייה. עם תום התקופה, הנאמן יגיש דו"ח סופי שבמסגרתו הוא ימליץ לממש נכסים לטובת הנושים וייקבע סכום תשלום חודשי שהחייב יצטרך לשלם מדי חודש.

כדי למנוע את תפיחת סכום החובות יוטלו על החייב הגבלות שונות במהלך תקופת הביניים שכוללות בין היתר הגבלה על שימוש בכרטיסי חיוב, איסור על הקמת תאגיד או השתתפות בו, עיכוב יציאה מהארץ, ואף ייקבע לחייב סטטוס של לקוח מיוחד בבנק. בשלב הבא בהליך, בית המשפט יעניק לחייב צו לשיקום כלכלי אשר יגדיר את תוכנית הפירעון, יקבע את מתווה חובת התשלומים, את תקופת ביצוע התשלומים ואת אופן מימוש הנכסים.

נוסף על כך, בית המשפט ייקבע אילו חובות ייחשבו לברי הפטר וימסור לחייב הוראות נוספות. אם החייב לא קיבל הפטר מהחובות יחד עם הצו לשיקום כלכלי תחל תקופת שיקום כלכלי שמשכה שלוש שנים אשר במהלכן ימשיכו לחול על החייב הגבלות שונות והוא יצטרך להמשיך לשלם כספים לצורך פירעון החובות, לשתף פעולה עם הנאמן ועם הממונה על הליכי חדלות פירעון ואף להשתתף בהכשרה להתנהלות כלכלית נכונה לצורך מניעת הסתבכות כלכלית עתידית.

הליך חדלות פירעון לרוב מתנהל במשך פרק זמן של עד שלוש שנים נוספות שבסופן החייב יקבל הפטר מחובותיו. יובהר כי ההפטר מהחובות אינו כולל חובות שאינם ברי הפטר דוגמת חוב מזונות מכוח פסק דין, חוב שנוצר במרמה וחוב שנוצר עקב אי תשלום קנסות.

מהם היתרונות של קבלת ייצוג משפטי בהליך חדלות פירעון?

ההמלצה לחייב שמתלבט האם לפתוח בהליך חדלות פירעון היא לפנות בהקדם לעורך דין מקצועי, מיומן ומנוסה בניהול הליכי חדלות פירעון. עורך הדין ייבחן את הגורמים שהביאו להסתבכות הכלכלית ואת יתר הנתונים הרלבנטיים, ויסייע לחייב לקבל החלטה שקולה ומושכלת בנוגע לפתיחה בהליך חדלות פירעון מכוח החוק החדש. במישור הפרקטי, אם החייב יחליט לפתוח בהליך חדלות פירעון כאמור, עורך הדין יסייע לו למלא את הבקשה לפתיחת הליכים ולצרף את המסמכים הרלבנטיים לבקשה. חשוב לציין כי חייב שאינו בקיא בדרישות הפרוצדוראליות המחייבות לצורך פתיחה בהליך חדלות פירעון, עלול לשגות ואף לפגוע בסיכויי הצלחת ההליך.

בהמשך, עורך הדין ייצג את החייב מול הגורמים הרשמיים ויסייע לו למצות את זכויותיו ולהגיע לסיומו המהיר והיעיל של ההליך. עורך דין בעל ידע, ניסיון ומומחיות בתחום חדלות הפירעון והשיקום הכלכלי ילווה את החייב, יעניק לו יעוץ משפטי מקצועי, יענה לו על כל שאלה בנוגע להליך ויסייע לו לקבל את ההפטר המיוחל מחובותיו בהקדם האפשרי.

עורך הדין שמעון האן (צילום: משרד עו"ד ונוטריון שמעון האן)
עורך הדין שמעון האן | צילום: משרד עו"ד ונוטריון שמעון האן

עורך הדין שמעון האן הינו בעלים של משרד עורכי דין שמתמחה בהליכי חדלות פירעון ופשיטת רגל, גביית חובות ועוד. הכתבה באדיבות האתר: din.co.il.

*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.

לפניה ישירה למשרד עו"ד שמעון האן - 053-7105222