כזכור, האסיר אלון קסטיאל הורשע בביצוע עבירות מין כלפי ארבע נשים שונות והוטל עליו עונש מאסר בפועל של 57 חודשים, מאסר על תנאי ותשלום פיצויים לנפגעות.

בדיון שהתקיים בפני ועדת השחרורים נשמעה עמדתה של נפגעת עבירה אחת וזאת מסיבה טכנית ולבסוף הורתה הוועדה על שחרורו המוקדם ממאסר.

הפרקליטות לא השלימה עם החלטת השחרור והגישה עתירה מנהלית לבית המשפט המחוזי בנצרת ובמסגרת זו טענה, בין היתר, כי ועדת השחרורים טעתה כאשר נמנעה מלשמוע את עמדתן של כל נפגעות העבירה.

לפניה ישירה אל עו"ד שי שקד, לחץ/י כאן

בית המשפט המחוזי ביטל את החלטת השחרור והורה על החזרת העניין לוועדת השחרורים

בית המשפט המחוזי קיבל את העתירה, ביטל את החלטת השחרור והורה על החזרת העניין לוועדת השחרורים תוך קבלת עמדתן העדכנית של כל נפגעות העבירה וכך נכתב בהחלטה: "ועדת השחרורים אף לא יכולה הייתה להסתפק בעמדת נפגעת עבירה אחת. האסיר הורשע בארבעה אישומים שונים ובפגיעה בארבע נפגעות ולכולן מגיעה הזכות למסור את עמדתן...".

עוד הדגיש בית המשפט המחוזי בהחלטתו כי על ועדת השחרורים לתת את דעתה לא רק לענייניו של האסיר, אלא גם לשקול את השלכות השחרור המוקדם כלפי כל אחת ואחת מנפגעות העבירה ותמוה כיצד ניתן היה לעשות זאת כאשר לא שמעו את כל הנפגעות.

הרחבת הזכות החוקית (לא רק העברת עמדה בכתב) -

סעיף 19 לחוק זכויות נפגעי העבירה מקנה לנפגעות עבירת מין או אלימות את הזכות להביע עמדה בכתב ולהתנגד לשחרורו המוקדם של האסיר.

וכך נקבע בחוק:

"זכות להביע עמדה לפני היחידה לשחרור ממאסרים קצרים או לפני ועדת שחרורים

  1. (א) נפגע עבירת מין או אלימות... זכאי שתינתן לו הזדמנות להביע את עמדתו בכתב לפני היחידה לשחרור ממאסרים קצרים או הוועדה, לפי העניין, במועד ובדרך שיקבעו השרים, לענין הסיכון הצפוי משחרור הנידון.."

והנה בעניין קסטיאל, בדיון שהתקיים בפני ועדת השחרורים לאחר מתן החלטת בית המשפט המחוזי, אפשרה הוועדה לנפגעות העבירה שביקשו זאת, לא רק להביע עמדתן "בכתב" אלא אף להתייצב פיסית בפני הוועדה ולהשמיע בעל פה את העמדה ולהתנגד לשחרורו המוקדם.

ועדת השחרורים הרחיבה הלכה למעשה את הזכות החוקית הנתונה לנפגעות העבירה

בסופו של דבר הורתה ועדת השחרורים על שחרורו המוקדם של האסיר קסטיאל ואולם, במקרה זה ועדת השחרורים הרחיבה, הלכה למעשה, את הזכות החוקית הנתונה לנפגעות העבירה כאשר "פתחה את הדלת" ואפשרה להן להשמיע את עמדתן בעל פה ולהתנגד לשחרור המוקדם של האסיר.

כמו כן וחשוב עוד יותר - בית המשפט המחוזי בנצרת שלח מסר נורמטיבי ברור וחשוב לפיו קולן של כל נפגעות העבירה צריך להישמע ולהילקח בחשבון במסגרת ההחלטה אם לשחרר אסיר ממאסרו.

המדובר בעליה נוספת במעמדן של נפגעות העבירה במסגרת ההליך הפלילי מצד מערכת אכיפת החוק וביטוי מובהק לחשיבות זכויות נפגעות העבירה – כעת הן לא רק "צופות מן הצד" בהליך הפלילי אלא יש להן חלק מרכזי, פעיל ומשפיע בהליך ובתוצאותיו.

מה שנותר הוא לקוות כי בעקבות פרשת קסטיאל, ועדות השחרורים תבצענה את השינוי המתבקש בהתנהלותן ומעתה ואילך לפני כל דיון בעניינו של עבריין מין זה או אחר, תישמע עמדתן של כל הנפגעות והיא גם תילקח בחשבון במסגרת ההחלטה אם להורות על שחרורו המוקדם של האסיר.

עורך הדין שי שקד (צילום: משרד עו"ד שי שקד)
עורך הדין שי שקד | צילום: משרד עו"ד שי שקד

עו"ד שי שקד, מנהל פורום נפגעי עבירה באתר din.co.il, מלווה ומייצג נפגעות עבירה בכל ועדות השחרורים ובתי המשפט הפזורים בארץ ופועל בנחישות ותוך הקפדה מלאה על מימוש זכויות הנפגעות בכל שלבי הליך הפלילי והכל תוך מתן יחס אישי והבנה מלאה למצבן הרגיש של נפגעות העבירה. הכתבה באדיבות האתר: din.co.il.

הכותב לא ייצג את הנפגעות בפרשת קסטיאל.

לפניה ישירה לעו"ד שי שקד - 053-8007583