ההליכים מכוח חוק חדלות פירעון מתחלקים, ככלל, לשתי תקופות עיקריות. התקופה הראשונה, המתחילה עם הגשת בקשה למתן צו לפתיחת הליכים, נמשכת במתן הצו לפתיחת הליכים (תקופה המכונה "תקופת הביניים") ומסתיימת בדיון לצו לשיקום כלכלי בפני בית המשפט. התקופה השנייה, מתחילה לאחר מתן הצו לשיקום כלכלי ונמשכת עד למתן ההפטר החלוט מחובותיו של היחיד.

לפניה ישירה אל משרד עו"ד שלומי ברדוגו, לחץ/י כאן

התקופה הראשונה - הגשת הבקשה למתן צו לפתיחת הליכי חדלות פירעון

השלב הראשון של ההליכים בחוק חדלות פירעון מתחיל עם הגשת בקשה למתן צו לפתיחת הליכים, כאשר החייב, או כפי שהוא מוגדר בחוק, "היחיד", מצוי במצב של חדלות פירעון. הגשת הבקשה מתחילה את התקופה הראשונה בהליך שנמשכת ממועד הגשת הבקשה ועד למועד מתן הצו לשיקום כלכלי במועד הדיון בפני בית המשפט.

הבקשה יכולה להיות מוגשת על ידי החייב, על ידי הנושים שלו (במקרים מסוימים) או על ידי היועץ המשפטי לממשלה ואז היא תוגש לבית המשפט.

אם סך חובותיו של החייב עולה על 150,000 ₪, ייפתח תיק בבית משפט השלום ואם סך החובות נמוך מ- 150,000 ₪, הבקשה תופנה ללשכת ההוצאה לפועל בה מתקיימים הליכי חדלות פירעון.

השלב השני של ההליכים בחוק חדלות פירעון מתחיל בבחינת הבקשה על ידי הממונה על הליכי חדלות פירעון, ומתן הצו לפתיחת הליכים על ידו, במידה והחליט הממונה כי בנסיבות העניין יש מקום לתת צו לפתיחת הליכים, כמובן בתנאי שהתנאים המקדמיים מתקיימים.

מועד מתן הצו לפתיחת הליכים

החלטת הממונה צריכה להינתן תוך 30 ימים ממועד הגשת הבקשה אולם תקופה זו יכולה להתארך ככל ונדרש לממונה מידע נוסף מהחייב או מגורמים אחרים.

תוצאות הצו לפתיחת הליכים

השלב השלישי של ההליכים בחוק חדלות פירעון הוא ביצוע מספר פעולות לאחר מתן הצו לפתיחת הליכים.

בין יתר הפעולות המבוצעות ישנן כאלה הבאות לשיפור מצבו של היחיד-

ביטול הליכי הגבייה הפרטניים כנגד היחיד בלשכות ההוצאה לפועל, ביטול הגבלה על חידוש והחזקת רישיון נהיגה, מתן אפשרות ליחיד לפתוח חשבון בנק ומתן אפשרות ליחיד להחזיק כרטיס חיוב מיידי (דיירקט).

ההגבלות המוטלות על היחיד

לצד האמור לעיל, ישנן הגבלות שונות המוטלות על היחיד שכוללות בין היתר הטלת עיכוב יציאה מהארץ על היחיד, הטלת איסור על היחיד מלהקים או להחזיק בתאגיד, איסור על שימוש בהמחאות, איסור על קבלת אשראי ושימוש בכרטיסי אשראי. מלבד ההגבלות הללו, היחיד יהיה מחויב למלא דיווח דו חודשי בדבר ההוצאות וההכנסות השוטפים שלו ולשלם תשלום חודשי לקופת הנשייה.

עם מתן צו לפתיחת הליכים נכסי קופת הנשייה יעמדו לפירעון חובות העבר של היחיד והוצאות הליכי חדלות הפירעון, בלבד; לא ייפרעו חובות העבר של היחיד מנכסי קופת הנשייה אלא לפי הוראות חוק זה; יוקפאו ההליכים נגד היחיד לפי הוראות פרק ה': הקפאת הליכים, לחלק ב', בשינויים המחויבים, ואם יוטלו הגבלות על היחיד במסגרת הליכי גבייה – ההגבלות בטלות; לא יינתן צו מאסר לביצוע מאסר במקום קנס שהוטל על היחיד לפי סעיף 71 לחוק העונשין או לפי סעיף 129א לחוק סדר הדין הפלילי [נוסח משולב], התשמ"ב-1982;

מינוי נאמן, מטרותיו ותפקידיו

אחד הדברים החשובים ביותר שקורים בעת מתן הצו לפתיחת הליכים הוא מינוי נאמן ליישום הליכי חדלות הפירעון. הנאמן ממונה על ידי הממונה על הליכי חדלות הפירעון והשיקום הכלכלי במשרד המשפטים (בשמו הקודם- הכונס הרשמי) והוא בדרך כלל עורך דין (יכול להיות גם רואה חשבון) והוא מהווה למעשה את ידו הארוכה של הממונה בניהול פרטני וקרוב של ההליכים המתנהלים כנגד היחיד.

מטרת הנאמן הוא לבחון את התנהלותו הכלכלית של היחיד, את מידת שיתוף הפעולה שלו, את נסיבות הסתבכותו, את עמידתו או אי עמידתו בתשלומים החודשיים, לנתח את הדו"חות החודשיים, לבחון האם השתנו הנסיבות של היחיד במהלך ההליכים ובכלל לנהל באופן הדוק את הקשר של הממונה על הליכי חדלות הפירעון עם היחיד. הנאמן יגבש את התשתית העובדתית הנדרשת למתן צו לשיקום כלכלי ליחיד, לנהל את נכסי קופת הנשייה ולפעול ליישומו של הצו לשיקום כלכלי, תוך שמירה על כבודו של היחיד והגנה על עניינם של הנושים.

התקופה השנייה - תקופת הביניים

בשלב הרביעי של ההליכים בחוק חדלות פירעון מתחילה בדיקה שאורכת כתשעה חודשים שבמהלכה הנאמן שמונה ליישום הליכי חדלות הפירעון בוחן את תביעות החוב שהוגשו ומאשר או דוחה אותן, בוחן את הבקשה שהוגשה על ידי החייב, את מצבת החובות, מספר הנושים, את יכולתו הכלכלית של החייב להתפרנס, את תום ליבו במהלך יצירת החובות, ולמעשה כל שיקול אחר הרלוונטי לעניין, ולאחר שקלול כלל הנסיבות האמורות מגבש לחייב תכנית שיקום כלכלית שבסופה עתיד החייב לקבל הפטר מחובות העבר ולהשתלב בחזרה במעגל החיים הכלכלי בחברה. במהלך תקופת הביניים יגיש הנאמן לממונה דו"חות תקופתיים על הנכסים שהצטברו בקופת הנשייה.

הדו"ח המסכם של הנאמן לממונה

בשלב החמישי של ההליכים בחוק חדלות פירעון הנאמן יכין דו"ח מסכם מסודר בו הוא יגבש את התשתית העובדתית הנדרשת לשם מתן הצו לשיקום כלכלי, במידה והחייב עמד בהתחייבויותיו, ויעבירו לממונה. הממונה יגבש תכנית שיקום כלכלי ויעבירה לאישור בית המשפט, בתקווה שהתוכנית תאפשר לחייב לפרוע את חובותיו על ידי מימוש נכסיו, ככל שאלה ניתנים למימוש, ועל ידי הכנסתו השוטפת.

התקופה השלישית - תקופת השיקום הכלכלי

בשלב השישי של ההליכים בחוק חדלות פירעון מתקיים דיון בפני בית המשפט או רשם ההוצאה לפועל, בהתאם לנסיבות, וניתן ליחיד צו לשיקום כלכלי, אם הנסיבות מאפשרות זאת. במעמד הדיון נקבע ליחיד תכנית פירעון שמביאה לידי ביטוי את הדו"חות שהוכנו על ידי הנאמן והממונה לפיהם נקבע ליחיד סכום כסף כלשהו שאמור להיות משולם לקופת הנשייה בתשלומים שייפרסו, ככלל, משך 3 שנים, ולמעשה מתחילה התקופה השנייה בהליך, המכונה "תקופת השיקום הכלכלי" בית המשפט יטיל על היחיד חובת תשלומים לקופת הנשייה, כאשר תקופת התשלומים תהיה שלוש שנים ממועד מתן הצו לשיקום כלכלי.

השלב האחרון - קבלת ההפטר

בשלב השביעי בהליכים של חוק חדלות פירעון מקבל החייב את ההפטר המיוחל בו הוא מופטר מכל חובותיו, וזאת כמובן במידה ועמד בתנאי הצו לשיקום כלכלי שניתן, ובכלל זה עמד בתשלומים החודשיים, שיתף פעולה מלא עם הנאמן, הממונה וכל הגורמים והתנהל באופן כללי בתום לב, וכמובן שלא נוצרה מניעה אחרת.

עם זאת, חשוב להדגיש כי אף על פי כי הליך חדלות פירעון הוא ההליך המקיף ביותר למחיקת חובות של יחידים, ישנם חובות שאינם נכללים בהפטר ובמידה והיחיד חב בהם, חובות אלה יוחרגו מההפטר והיחיד ייאלץ לעמוד בהם אף לאחר קבלת ההפטר.

מהו הפטר בהליך חדלות פירעון?

הפטרים בהליך חדלות פירעון הם הליכים משפטיים שמעניקים לחייב "פטור" מהחובות שנוצרו עד תחילת ההליכים. עד לחודש ספטמבר 2019 הליכים אלה התנהלו על פי הוראות פקודת פשיטת הרגל, ומה- 15 לספטמבר, 2019 נכנס לתוקף חוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי, תשע"ח-2018 שעל פיו מתנהלים כיום הליכי חדלות פירעון.

התוצאה הרצויה מבחינת היחיד לסיום הליך חדלות פירעון היא מתן הפטר אולם חשוב להדגיש כי הליך חדלות פירעון אינו מוכרח להסתיים בהפטר וישנם עוד תוצאות, רצויות פחות מבחינת היחיד, לסיום ההליך שבהן הוא אינו מקבל הפטר.

לסיכום, ככלל, הליך חדלות הפירעון אמור להתנהל משך כארבע שנים, וזאת אם היחיד לא ביקש להוון תשלומים ולסיים את ההליך קודם לכן או במקרה בו בית המשפט לא קבע כי הצו לשיקום כלכלי יתקיים בתקופות זמן ארוכות יותר.

עורך הדין שלומי ברדוגו (צילום: טל גבעוני)
עורך הדין שלומי ברדוגו | צילום: טל גבעוני

עו"ד שלומי ברדוגו עוסק בליווי וייצוג חייבים בהליכי חדלות פירעון ובייצוג חייבים בהליכי הוצאה לפועל. הכתבה באדיבות האתר: din.co.il.

*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.

לפניה ישירה למשרד עורכי דין שלומי ברדוגו - 053-7429369