חוק פיצויי פיטורים חוקק בשנת 1963, קודם לחקיקת החוק היה קיים נוהג והסכמים קיבוציים בדבר תשלום פיצויי פיטורים, החוק הסדיר את קבלת פיצויי הפיטורים, כך עובד שעבד למעלה משנה ופוטר מעבודתו יהיה זכאי לתשלום פיצויי פיטורים של משכורת חודש אחד בגין כל שנת עבודה ממעסיקו.

בנוסף, בהתאם לחוק פיצויי פיטורים והתקנות המשכורת הקובעת לחישוב פיצויי פיטורים הינה המשכורת האחרונה, זאת אומרת, אם עובד החל את עבודתו במשכורת של 10,000 ₪ לחודש ובסיום עבודתו לאחר 10 שנות עבודה עלתה משכורתו ל20,000 ₪ חישוב פיצויי הפיטורים לו יהיה זכאי העובד ממעסיקו הינם המשכורת האחרונה (20,000) במכפלת מספר שנות העבודה (10), בדוגמא שלפנינו סך של 200,000 ₪.

לפניה ישירה אל עורך דין ליאור אלנקווה, לחץ/י כאן

הכלל - עובד שמתפטר מעבודתו אינו זכאי לפיצויי פיטורים

עם זאת, הכלל בהתאם לחוק פיצויי פיטורים הנו, כי עובד אשר מתפטר מעבודתו אינו זכאי לפיצויי פיטורים.

לכלל זה קיימים מספר רב של חריגים בחוק פיצויי פיטורים ובתקנות פיצויי פיטורים, חריגים אלו נקראים התפטרות בדין מפוטר – זהו מצב שבו למרות התפטרות העובד ובניגוד לכלל האמור, בנסיבות מסוימות רשאי עובד להתפטר ולהיות זכאי לפיצויי פיטורים ממעסיקו.

מהם החריגים המקנים לעובד שהתפטר מעבודתו זכאות לפיצויי פיטורים?

בין החריגים המקנים את הזכאות לפיצויי פיטורים בעת התפטרות ישנם את המקרים הבאים: התפטרות בשל מצב בריאות לקוי של העובד או של קרוב משפחה; התפטרות לצורך מעבר מגורים עקב נישואים או גירושים; התפטרות לאחר גיל פרישה; התפטרות לצורך גיוס לצבא; התפטרות בשל כניסה למעון לנשים מוכות; התפטרות בשל הרעת תנאים ו/או נסיבות בהן עובד לא יכול להמשיך בעבודתו; התפטרות לצורך מעבר מעיר לעיר פיתוח או יישוב חקלאי ומגורים שם למעלה מחצי שנה; התפטרות לצורך טיפול בילד לאחר לידה; אלו רק חלק מהחריגים אשר נכנסים תחת הגדרת מתפטר בדין מפוטר ומעניקים לעובד את הזכאות לפיצויי פיטורים גם במקרה של התפטרות.

חשוב להבהיר מספר דברים לעניין התפטרות בדין מפוטר. ראשית, ההתפטרות עצמה אינה מעניקה את פיצויי הפיטורים באופן ישיר, על המעסיק להכיר בהתפטרות של העובד כנכנסת תחת החריגים ועליו לשלם לו את פיצויי הפיטורים בהתאם לכך, פעמים רבות מתקיימות מחלוקות באשר לסיבת ההתפטרות וסירובו של המעסיק לשאת בתשלום פיצויי הפיטורים במקרה של התפטרות בדין מפוטר, במקרה כזה יש לפנות לבית הדין לעבודה אשר יכריע במחלוקת.

דרישות שונות לזכאות לפיצויי פיטורים בעת התפטרות בדין מפוטר

שנית, התפטרות בדין מפוטר בהתאם לחריגים, דורשת כללים מסוימים, אחרת היא אינה תעמוד בדרישות ההתפטרות ולא תוכר על ידי בית הדין לעבודה כהתפטרות בדין מפוטר, בין הכללים בחוק ובתקנות וכן אלו שהתפתחו בפסיקת בית הדין לעבודה, ישנם דרישות שונות כגון: מעבר מגורים של מעל 40 ק"מ במקרה של נישואים או גירושים; התראה מספקת לתיקון העוולה במקרה של התפטרות בגין הרעת תנאים; צירוף חומר רפואי מתאים במקרה של התפטרות בשל מצב רפואי; חלון זמן להתפטרות של 9 חודשים מיום הלידה כאשר מדובר בהתפטרות לצורך טיפול בילד; הוכחה על מעבר מגורים מיישוב ליישוב חקלאי או עיר פיתוח ומגורים של חצי שנה לפחות במקום.

אלו כמובן רק חלק מהדרישות, אשר יש להכירן ולנהוג בהתאם אליהן בעת ההתפטרות.

לאורך השנים ליוויתי וייעצתי לעובדים בעת התפטרותם, פעמים רבות עובדים אשר הגיעו לפגישת ייעוץ טרם התפטרותם כלל לא היו מודעים לחריגים בחוק, וכי התפטרות בנסיבות מסוימות תזכה אותם בתשלום פיצויי פיטורים, כך למשל עובדת שסבלה מאבק ובנייה במקום שליד עבודתה הודרכה כיצד להתפטר בדין מפוטרת (בהתאם לחריג - נסיבות בהן אינה יכולה להמשיך את עבודתה) וזכתה לפיצויי פיטורים ממעסיקה בסיום עבודתה, בנוסף, עובדים רבים אשר כלל לא היו מודעים, כי בשל מצבם הרפואי הם רשאים להתפטר בדין מפוטר וזכאים לפיצויי פיטורים הודרכו וקיבלו ייעוץ כיצד להתפטר עד לקבלת פיצויי פיטורים אשר במקרים מסוימים עמדו על מאות אלפי שקלים, בנוסף, עובדים אשר עברו לדירה בעיר פיתוח ולא הכירו את החריג המקנה להם פיצויי פיטורים זכו לאחר ייעוץ וליווי לקבלת פיצויי פיטורים מלאים ממעסיקם ועוד ועוד.

היוועצות מוקדמת עם עו"ד מנוסה תסייע להבין האם ישנה זכאות להתפטרות בדין מפוטר

יודגש, כי התנהלות טרם התפטרות בדין מפוטר דורשת התייעצות וליווי על ידי עורך דין המתמחה בדיני העבודה המכיר את כלל החריגים המקנים את הזכאות להתפטרות בדין מפוטר, בקיא בפסיקת בתי הדין לעבודה בנושא ואת הדרישות להכרה בהתפטרות בדין מפוטר בכל אחד מן החריגים ויכול לבחון, האם העובד המעוניין למתפטר נכנס תחת החריגים בחוק, המקנים לו פיצויי פיטורים מלאים.

יצוין, כי התפטרות שלא בהתאם לכללים הנדרשים ולפסיקת בית הדין לעבודה, תביא למצב בו לא תהיה זכאות של העובד לפיצויי הפיטורים בעת התפטרותו, לכן חשוב לקבל ייעוץ וליווי טרם ההתפטרות, במיוחד כאשר מדובר בעובד או עובדת אשר עבדו שנים רבות ובשל כך סכומי פיצויי הפיטורים להם הם זכאים, גבוהים במיוחד.

לפיכך, עובד המעוניין להתפטר בדין מפוטר מעבודתו מומלץ, כי יפנה לעו"ד העוסק בתחום דיני העבודה לבחון את זכאותו לפיצויי פיטורים בהתאם לחריגים ובמקרה הצורך לקבל ליווי, ייעוץ והדרכה בעת ההתפטרות על מנת למקסם את זכאותו לפיצויי פיטורים בסיום העסקתו.

עו"ד ליאור אלנקווה (צילום: גלעד הר-שלג)
עורך הדין ליאור אלנקווה | צילום: גלעד הר-שלג

עורך דין ליאור אלנקווה עוסק בתחום דיני העבודה, בעל ניסיון רב בייצוג עובדים ומעסיקים בסוגיות דוגמת, התפטרות בדין מפוטר, יחסי עובד-מעסיק, פיטורים שלא כדין, תביעות שכר ושעות נוספות, אפליה בעבודה, פיצויי פיטורים, פרמיה בעבודה ועוד. הכתבה באדיבות האתר: din.co.il.

*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.

לפניה ישירה לעורך דין ליאור אלנקווה - 053-7101880