מדובר בפסק דין משולב, שניתן במסגרת חמישה תיקים, פסק הדין התייחס בין היתר, לחובות הרישומיות המוטלות על המעסיק בין היתר בכל הנוגע למסירת הודעה על תנאי העסקה, בהתאם לחוק הודעה לעובד ולמועמד לעבוד, או כפי שמכונה "טופס הודעה לעובד".

לפניה ישירה אל עו"ד ומגשר עופר בן אב"י, לחץ/י כאן

חובות המעסיק מכוח החוק

סעיף 2 לחוק, מטיל חובה על המעסיק למסור לעובד הודעה על תנאי העסקתו או שינוי בהם, ואף הגדיר באופן מפורט את תוכן ההודעה לעובד.

סעיף 5א לחוק, קובע שככל ומעסיק לא מסר לעובד הודעה על תנאי העסקתו, הרי שככל ויש נושא שנוי במחלוקת, חובת ההוכחה מוטלת על המעסיק, בכפוף לכך שהעובד העיד בנוגע לטענתו בתצהיר.

בית הדין הארצי, קבע בפסק הדין, כי יש להחיל גם על מי שהוגדר כמסתנן את הוראות חוק עובדים זרים, בעניין חובת עריכת חוזה עבודה בכתב. נקבע, כי מעסיק אשר מסר לעובד הסכם עבודה בכתב הכולל את הפירוט הנדרש עפ"י חוק הודעה לעובד, פטור ממסירת הודעה לעובד.

החלת כללי קבילות בנוגע להודעה על תנאי העסקה

בית הדין הארצי, בפסק הדין, החליט להחיל על ההודעה על תנאי העסקה את כללי הקבילות בשלושה מישורים: המישור הראשון- קבילות חפצית, קרי כי המסמך מצוי אצל המעסיק, המישור השני- הוא אותנטיות המסמך, המישור השלישי- הוא קבילות תוכן המסמך.

במקרים בהם יש מחלוקת בעניין עריכת טופס הודעה לעובד, קבע בית הדין הארצי, כי טופס ההודעה לעובד יוגש על ידי עד מגיש מטעם המעסיק, שערך את הטופס, וכך לבית הדין תהיה אפשרות להתרשם ממהימנות העד, ולקבוע ממצא בדבר מסירת טופס ההודעה לעובד או אי מסירתו.

גם אם העובד חתם על הטופס הרי שהמעסיק אינו פטור מהגשתו בידי עד מגיש

בית הדין הארצי קבע עוד, כי גם אם מצויה חתימת העובד על גבי טופס ההודעה לעובד, אין בכך לפטור את המעסיק מהגשתו בידי עד מגיש, במיוחד במקרים בהם טוען העובד לזיוף חתימתו.

בנוגע לחתימת העובד על גבי טופס ההודעה לעובד, הרי שאין חובה עפ"י חוק להחתים את העובד על קבלת ההודעה על תנאי העסקה, אולם ככל שמופיעה על גבי הטופס חתימת העובד, הרי שיש בחתימה ערך ראייתי ככל שמתעוררת מחלוקת בדבר מסירת או אי מסירת ההודעה על תנאי העסקה לעובד. על פי הפסיקה בתיק ע"א 5293/90 בנק הפועלים נגד שאול רחמים בע"מ, נקבע שקיימת אפשרות להיעזר בחוות דעת של גרפולוג כאמצעי להוכחת אמיתות החתימה.

בית הדין הארצי קבע, כי ככל שהעובד טוען טענת זיוף חתימה, הרי שעל המעסיק להוכיח, כי אכן העובד הוא זה שחתם על הטופס.

הודעה על תנאי ההעסקה תימסר לעובד בשפה המובנת לו

סוגיה נוספת שבית הדין הארצי דן בה, הינה לעניין השפה שתירשם בטופס, יובהר, כי אין בחוק הודעה לעובד- הוראה מפורשת לעניין השפה שיש למסור את ההודעה, אולם נקבע בפסק הדין, כי מכוח סעיף 1ג(א) לחוק עובדים זרים ההודעה לעובד על תנאי העסקה צריכה להימסר לעובד בשפה המובנת לו.

בית הדין הארצי קבע, כי ככל שהמעסיק הפר את חובתו למסור הודעה על תנאי העסקה, ובכך גרם או לפחות תרם ליצירת חילוקי דעות והתדיינויות משפטיות, מוצדק כי יועבר אליו הנטל להוכיח את תנאי העסקתו של העובד. מנגד, ככל שהמעסיק מסר לעובד הודעה על תנאי העסקתו, הרי שהנטל להוכיח תנאי העסקה שונים ממה שסוכם עם העובד, בכתב, מוטל על העובד.

מומלץ לכל מעסיק לערוך לעובדיו הסכם העסקה בכתב בסמוך לקבלתם לעבודה

לסיכום: מומלץ לכל מעסיק לערוך לעובד, הסכם העסקה בכתב, בסמוך לקבלתו לעבודה, או לכל הפחות למסור לעובד הודעה על תנאי העסקה ובכך להימנע מחשיפה לתביעות מיותרות. יובהר, כי אין חובה להחתים את העובד על טופס הודעה לעובד, אולם, מומלץ להחתים את העובד על קבלת ההודעה על תנאי העסקתו, בנוכחות עד נוסף מעבר לעורך הטופס, ובכך יוכל המעסיק להוכיח, בבוא העת, את מסירת הטופס על ידי שני עדים.

כמו כן, ככל שמדובר בעובד שאינו דובר את השפה העברית, מומלץ לתרגם עבורו את הטופס לשפה המובנת לו, או להיעזר במתורגמן, דובר שפתו של העובד, שיתרגם לעובד את האמור בטופס ולהחתים את המתורגמן על גבי הטופס שתרגם לעובד את תוכן ההודעה לשפתו, ובכך יוכל המעסיק להוכיח, בבוא העת, את מסירת הטופס על ידי שני עדים.

קבלת ייעוץ משפטי עם קבלת עובד חדש לעבודה

פסק הדין, מעלה את חשיבותה של מסירת הודעה מפורטת על תנאי העסקה, בכתב, בשפה המובנת לעובד כאשר הפרת החוק מלווה בסנקציות. על כן, עם קבלת עובד חדש לעבודה חשוב מאוד לקבל ייעוץ משפטי בנוגע לעריכת חוזה העסקה ו/או טופס הודעה לעובד ערוכים כדין.

עורך הדין עופר בן אב"י (צילום: טל אקוקה)
עורך הדין עופר בן אב"י | צילום: טל אקוקה

עורך דין ומגשר עופר בן אב"י בעל ניסיון רב בתחום דיני העבודה, ייצוג מעסיקים ועובדים בשלל סוגיות בתחום דיני העבודה, עובדים זרים, עובדי סיעוד, זכויות נשים, שעות נוספות, פיצויי פיטורים, פיצוי בגין אי עריכת שימוע לפני פיטורים ועוד. הכתבה באדיבות האתר: din.co.il.

*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.

לפניה ישירה לעו"ד ומגשר עופר בן אב"י - 053-9428893