לצערנו, תאונות דרכים עם נפגעים הן דבר שבשגרה בישראל. מדי יום ניתן לשמוע בכלי התקשורת דיווחים על תאונות דרכים קשות שהסתיימו בתוצאות עגומות שכוללות פצועים והרוגים. תאונת דרכים עלולה לגרום לנזקי גוף מסוגים שונים החל מ חבלות קלות ומכות יבשות ועד פגיעות מורכבות, שברים בגפיים ובעמוד השדרה, נזק לאיברים פנימיים ונזקים נפשיים ולעיתים אף למות הנפגע.

אדם שהיה מעורב ונפצע בתאונת דרכים עלול להתמודד עם תקופת החלמה ארוכה, אשפוז בבית חולים, שיקום וימי מחלה רבים. כל אלו גורמים להוצאות כספיות עבור טיפולים רפואיים ונסיעות, אובדן ימי עבודה, פגיעה בכושר התפקוד ועוד. בהתאם להוראות חוק פיצוים לנפגעי תאונות דרכים (להלן: "החוק") ובכפוף לחריגים שבו, כל אדם שנפגע בעקבות תאונת דרכים זכאי לקבל פיצוי בגין הנזק שנגרם לו בעקבות התאונה.

לפניה ישירה אל משרד עו"ד ונוטריון גיא דויטש, לחץ/י כאן

חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים - מהן מטרותיו?

כדי לייעל את ההליך המשפטי, לקצרו, לפשטו ולאפשר לנפגעים לקבל פיצוי בהקדם, נקבע בחוק משטר של אחריות מוחלטת לפיו (למעט במקרים חריגים) אין משמעות לסוגיית האשמה או האחריות לתאונה כך שלרוב כל אדם שנפגע בתאונת דרכים יוכל לקבל פיצויים.

לצורך הוכחת התביעה וקבלת הפיצויים מחברת הביטוח אשר ביטחה בביטוח חובה את השימוש ברכב, הנפגע בתאונה יצטרך להוכיח שהתאונה שבה הוא היה מעורב מתאימה להגדרת המונח "תאונת דרכים" כמשמעו בחוק ובתוך כך להוכיח שנגרם לו נזק גוף עקב שימוש ברכב מנועי למטרות תחבורה. נוסף על כך, הנפגע בתאונה יצטרך להוכיח בבית המשפט שנגרם לו נזק גוף כתוצאה מהתאונה.

התיישנות תביעה מכוח חוק פיצויים לנפגעי תאונות דרכים

אדם שנפגע בתאונת דרכים יוכל להגיש תביעה נגד חברת הביטוח תוך שבע שנים ממועד התאונה. אם מדובר בקטין שנפגע בתאונה הרי שתקופת ההתיישנות המחייבת תהיה שבע שנים שיחלו להיספר ממועד הגיעו של הקטין לגיל 18, כך שבפועל הוא יוכל להגיש תביעתו עד הגיעו לגיל 25.

גם אם הנפגע הצליח להוכיח שהאירוע שבעקבותיו הוא נפגע עונה על הגדרת המונח תאונת דרכים כמשמעו בחוק, חברת הביטוח עשויה לחלוק על גרסתו בנוגע לנזק שנגרם לו ולהיקפו. לפיכך וכדי לבסס את התביעה ולהוכיח את הנזק, הנפגע יצטרך להגיש לבית המשפט בקשה מתאימה למינוי מומחה רפואי ולצרף לה מסמכים רפואיים אשר יש בהם ראשית ראיה לקיומה של נכות רפואית, מסמך ויתור על סודיות רפואית ותצהיר בריאות.

מינוי מומחה רפואי על ידי בית המשפט

אם לאחר בחינת המסמכים הרפואיים הרלבנטיים בית המשפט יקבע שיש בהם ראשית ראיה לקיומה של נכות רפואית, הוא ימנה מומחה רפואי ויכריע מי מהצדדים יישא בעלות חוות דעתו. בהמשך, המומחה שמונה על ידי בית המשפט ייבחן את מכלול המסמכים הרפואיים הנוגעים לנפגע, יערוך לנפגע בדיקה קלינית ויקבע את שיעור הנכות הרפואית שנגרם לו כתוצאה מהתאונה.

ככל שהנזק שנגרם לנפגע בתאונה הוא משמעותי יותר, ככל שהוא צעיר יותר וככל ששכרו לפני התאונה היה גבוה יותר כך הוא יקבל פיצוי גבוה ומשמעותי יותר. במקרים שבהם בית המשפט יקבע שלנפגע נגרמה נכות תפקודית משמעותית בעקבות התאונה הוא יוכל לקבל פיצויים בסכומים משמעותיים שעשויים להסתכם במיליוני שקלים.

חישוב סכום הפיצוי לנפגע מתבצע על ידי בית המשפט, ומתבסס על שיעור הנכות התפקודית שנקבע לו ויתבצע באמצעות חישוב של ראשי נזק שונים. ראשי הנזק בתביעה מכוח החוק כוללים בין היתר, הפסדי שכר לעבר, אובדן כושר השתכרות לעתיד, עזרת צד שלישי, כאב וסבל, הוצאות רפואיות והוצאות נסיעה ועוד.

כיצד להתנהל לאחר מעורבות בתאונת דרכים שגרמה לנזק גוף?

כדי למקסם את הפיצויים בגין נזק גוף שנגרם כתוצאה מתאונת דרכים חשוב להשיג את פרטיו של הרכב שהיה מעורב בתאונה וגרם לפגיעה, את פרטי בעל הרכב ואת פרטי פוליסת ביטוח החובה שלו. אם היו עדים במקום, רצוי לבקש את פרטיהם האישיים לצורך מתן עדות במשטרה ו/או בבית המשפט. כמו כן, כדי לסייע בהוכחת התרחשות התאונה חשוב לצלם את הפגיעה ברכב, את הפגיעה בגוף באמצעות מסמכים רפואיים ולתעד את זירת התאונה. בהמשך יש לפנות למשטרה לצורך קבלת אישור משטרה שכולל בין היתר את פרטי הצדדים המעורבים בתאונה, את מועד התרחשות התאונה ופרטים נוספים אודותיה.

נוסף על כך, בסמוך לאחר התאונה חשוב מאוד לפנות לקבלת טיפול רפואי. לעיתים הפגיעה מיד לאחר התאונה נראית קלה ואולם בהמשך מסתבר כי המדובר בנזק גוף של ממש. לכן חשוב מאוד לפנות ולהיבדק מיד לאחר התאונה, בין אם בבית חולים ובין אם במוקד קופות החולים השונות. במסגרת הטיפול הרפואי חשוב לתאר לרופא את כל הפגיעות שנגרמו בעקבות התאונה ולשמור את המסמכים הרפואיים ו/או את סיכום האשפוז מבית החולים. כמו כן, מומלץ לשמור על קבלות שהתקבלו עבור טיפולים רפואיים וטיפולי רפואה משלימה, נסיעות לטיפולים רפואיים, תרופות, אביזרים רפואיים ועוד.

חשיבות הייצוג המשפטי לאחר תאונת דרכים עם נפגעים

חשוב לציין כי בתביעות לפי החוק שכר הטרחה לעורך הדין המייצג את הנפגע בתאונה קבוע ומחושב כאחוז מסוים מסכום הפיצוי הכולל שייפסק לנפגע בסופו של ההליך המשפטי (8%,11% ו-13% בתוספת מע"מ בהתאם לשלב בו מסתיים התיק). מכיוון שניהול תביעות מכוח החוק מחייב מומחיות, ידע משפטי וניסיון, חשוב מאוד לפנות לעורך דין מקצועי ומנוסה בהקדם האפשרי לאחר התאונה. עורך הדין ייבחן את מכלול הנסיבות והנתונים הרלבנטיים, יגבש אסטרטגיית פעולה משפטית מיטבית וילווה את הנפגע במהלך ההליך המשפטי עד למיצוי מלוא זכויותיו וקבלת הפיצוי המירבי.

עורך הדין גיא דויטש (צילום: תומר לשר)
עורך הדין גיא דויטש | צילום: תומר לשר

עורך דין גיא דויטש עוסק בייצוג נפגעי תאונות דרכים מזה 23 שנים והוא מומחה בייצוג נפגעי תאונות דרכים קשות עם פגיעה רב מערכתית, רוכבי אופנוע, תאונות עבודה, ייצוג נפגעים בוועדות רפואיות, רשלנות רפואית ועוד. הכתבה באדיבות האתר: din.co.il.

*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.

לפניה ישירה למשרד עו"ד ונוטריון גיא דויטש - 053-6112829