ישבנו לראיין את עו"ד ונוטריון אורי טשקורי, עו"ד להסכמי ממון ולהסכמי חיים משותפים, וכאחד שערך עשרות הסכמי ממון והסכמי חיים משותפים, בכדי לשמוע מהו הסכם ממון, מהו הסכם ממון לידועים בציבור ומה כוללים בהסכם ממון.

לפניה ישירה אל משרד עו"ד ונוטריון אורי טשקורי, לחץ/י כאן

אז מה זה בעצם הסכם ממון?

עו"ד טשקורי משיב לנו: "כאשר בני זוג נישאים, חל עליהם חוק יחסי ממון שקובע בעצם שבעת פקיעת הנישואים כגון בעת גירושין, כלל הנכסים שלהם יאוזנו ויחולקו חצי חצי. על ידועים בציבור חלה חזקת השיתוף. זו נקודת מוצא שקובעת, שכאשר יש בני זוג, שיש להם משק בית משותף, מנהלים אורח חיים תקין ומגלים מאמץ כלכלי משותף אזי כל הנכסים שלהם שנרכשו במאמץ משותף, יחולקו חצי חצי בעת פרידה. הסכם ממון על סוגיו השונים - בין אם זה הסכם ממון לנשואים, הסכם ממון טרם נישואים או הסכם ממון לידועים בציבור, באים לשנות מהמצב המשפטי שתיארתי".

אז למה הסכמי ממון או הסכמי חיים משותפים נעשים יותר ויותר פופולאריים? מה השתנה לעומת שנים עברו?

"תראי" משיב עו"ד טשקורי בחיוך, "אני לא סוציולוג, אבל אני יכול להניח שהכמות הגדולה של הסכמי ממון שנחתמים ביחס לעבר נובעת בעיקר מזה שגיל הנישואים עלה - אנשים מתחתנים בגיל מאוחר יותר, הם גם מגיעים עם רכוש רב יותר לחיי הנישואים או הזוגיות, כבר קנו דירה או קיבלו במתנה מההורים שלהם דירה. גם אחוז הגירושין במדינת ישראל עולה מידי שנה, אז אנשים שמגיעים עם נכס או עם פערים ברמת השתכרות חוששים, כי במצב המשפטי הקיים כיום יש חוסר ודאות משפטית ויכול להיווצר מצב שבו בעת פרידה, הם יצטרכו לחלוק בנכס ביחד עם בן הזוג שלהם. את הסיטואציה הזו אפשר למנוע באמצעות הסכם ממון מנוסח היטב".

האם הסכם ממון פוגע בזוגיות באהבה בין בני הזוג?

"הסיטואציה מוכרת לי היטב. בני הזוג יכולים להתעסק חודשים בשמלת כלה, חליפה לחתן ועוד אבל לא מדברים לפעמים מתוך בושה ולפעמים מתוך חשש לקריסת הזוגיות על הסוגייה הכי משמעותית - מה יקרה אם ייפרדו חס וחלילה. הסכם ממון נועד לתת ביטחון בזוגיות וראש שקט. אני לא מכיר בני זוג שנפרדו בגלל שאחד מהם רצה לעשות הסכם ממון. להיפך, רוב האנשים יוצאים מהמשרד בהרגשה שעשו משהו נכון שהקנה להם ביטחון".

 האם הסכם ממון מיועד רק לאנשים עשירים?

"אני עורך המון הסכמי ממון לכל שכבות האוכלוסייה. החל מהסכם ממון להייטקיסטים, הסכם ממון לאנשי קבע, אבל גם לבני זוג שלא מרוויחים הרבה אבל דואגים לעתיד הכלכלי. על כן, אני לא חושב שההסכם מיועד לעשירים בלבד".

מה אנשים מבקשים לכלול בהסכם ממון?

"אין הסכם ממון אחד דומה למשנהו. אני תופר ללקוחות את חליפת ההסכם שמתאימה להם. עיקר הסוגיות הן בדרך כלל מה יקרה עם הפנסיות במקרה של פרידה (כהערת אגב עו"ד טשקורי מציין כי ל-2 לקוחות שלו ניצלו הפנסיות הצבאיות בעקבות הסכם ממון שערכו אצלו), מה יקרה עם מתנות או ירושות שקיבלו מההורים, דירה שנרכשה על ידי אחד מבני הזוג טרם הנישואים/זוגיות כך שבמקרה של פרידה לא יהיה לצד השני טענות ודרישות לגבי הנכס".

אז בעצם הסכם ממון הוא הסכם שמיטיב עם הצד החזק - זה שמגיע עם נכסים לזוגיות?

"ממש לא נכון. הסכם ממון שנבנה נכון בתהליך מסודר ומשותף עם בני הזוג אמור לשמור על האינטרסים של שני בני הזוג. צריך לקחת בחשבון מה קורה אם נפרדים אחרי 10 ו-15 שנה ויותר. בן הזוג החלש לא יכול לצאת כאשר רק בגדיו לגופו, זה לא הוגן ולא סביר. אני משתדל לקחת בחשבון את התמשכות חיי הזוגיות, את ההשקעה הכספית שנעשתה בנכסים שרשומים על שם אחד מבני הזוג ועוד. ההסכם לא בא לגרוע מזכויות אלא בא לתת ביטחון לעתיד כלכלי הוגן במקרה של חלילה פרידה".

איזה הליכים משפטיים מתלווים לעריכת הסכם ממון?

"הסכם ממון לאחר נישואים דורש אישור של בית המשפט או בית הדין הרבני. הסכם ממון שנערך טרם נישואים - יכול להיות מאושר גם על ידי נוטריון במקרים המתאימים. הסכם ממון ידועים בציבור אינו מחויב באישור כלשהו. במשרדי אנו דוגלים בגישה של לאשר בבית המשפט את כל הסכמי הממון, גם כאלה שאינם מחויבים, בכדי למנוע מחלוקות לגבי ההסכם בעתיד. מעמד האישור בבית המשפט הוא קצר יחסית - מדובר בדיון של כרבע שעה".

האם הסכם ממון מתאים לקהילת הלהט"ב?

"בהחלט כן. ככל שהזוגיות בקהילה הגאה הופכת לממוסדת יותר ומוכרת יותר וככל שהזכויות של זוגות בקהילה הגאה הופכות לשוות יותר, כך בהחלט עולה גם הצורך בחתימה על הסכם ממון אצל בני זוג מהקהילה".

משרד עו"ד ונוטריון אורי טשקורי הינו בעל ניסיון של כ-16 שנים בתחומי המשפחה והירושה לרבות בעריכת הסכמי ממון שונים, הסכם ממון לאחר נישואים, הסכם ממון לפני נישואים, הסכם ממון לידועים בציבור ואף הסכם ממון לזוגות מקהילת הלהט"ב. ניתן לקרוא כאן מידע מקצועי נוסף אודות הסכמי ממון. הכתבה באדיבות האתר: din.co.il.

*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.

לפניה ישירה למשרד עו"ד ונוטריון אורי טשקורי - 053-6112879