אם נפגעתם בתאונת אופנוע בזמן העבודה, הרי שמדובר גם בתאונת דרכים וגם בתאונת עבודה. המשמעות היא כי אתם זכאים לתבוע הן את המוסד לביטוח לאומי והן את ביטוח החובה. מימוש מלא של זכויותיכם הוא חשוב מאוד על מנת שתוכלו לקבל פיצוי על הפסדי השכר, על הטיפולים הרפואיים ותוכלו להתאושש מהפגיעה מהתאונה.

לפניה ישירה אל עו"ד שני חזון ויסמן, לחץ/י כאן

מתי תאונת אופנוע תיחשב כתאונת עבודה?

עובדים רבים נפגעים מתאונות אופנוע בעבודה, אם משום שזהו כלי התחבורה איתו הם מתניידים מטעמי נוחות ואם משום שכלי זה משמש אותם לביצוע עבודתם, כמו שליחים למשל. תאונת אופנוע תוכר כתאונת עבודה אם התרחשה במהלך שעות העבודה או כאשר העובד היה בדרך מביתו לעבודה או חזרה מהעבודה לביתו. נבהיר כי אם העובד סטה מדרכו הרגילה, ייתכן מאוד כי התאונה לא תיחשב כתאונת עבודה.

הדבר נבחן בכל מקרה לגופו, כאשר הכלל הוא כי ככל שהסטייה מן הדרך הרגילה הייתה אקראית יותר, כך היא עשויה בסבירות גבוהה יותר למנוע את הגדרת התאונה כתאונת עבודה. לעניין זה חשוב לציין, כי עצירה בשני המקרים הבאים לא תיחשב כסטייה מהדרך כאמור: עצירה לצורך הבאת ילד לגן או עצירה כדי להתפלל בבית הכנסת בו העובד מתפלל באופן קבוע.

קבלת פיצוי מהמוסד לביטוח לאומי

כאשר התרחשה תאונת אופנוע שהינה תאונת עבודה, העובד זכאי לתבוע את המוסד לביטוח לאומי להכיר בו כנפגע עבודה. הכרה זו תאפשר לעובד לקבל פיצוי כספי בגין אובדן הכנסה, כאשר נפגעי עבודה זכאים לשני סוגים של תשלומים מביטוח לאומי. תחילה, לתשלום דמי פגיעה המשולמים לתקופה של עד 91 ימים ממועד התאונה. שיעור דמי הפגיעה הוא 75% משכר העובד בשלושת החודשים שקדמו לתאונה. 

אם בסיומה של תקופה זו שב העובד לאיתנו, ולא נותרה לו כל מגבלה בתאונה ולו הקטנה ביותר, בזאת מסתיימת זכאותו לתשלום. אולם, כידוע תאונת אופנוע בעבודה גורמת לא פעם לנזקים המותירים לנפגע נכות. במצב זה, יוכל העובד, בנוסף לדמי הפגיעה, לקבל גמלת נכות מעבודה. על פי אחוזי הנכות שייקבעו לו, ישולם לו מענק חד פעמי או תשולם קצבה חודשית. בשני המקרים, גובה הפיצוי הוא פונקציה של דמי הפגיעה במכפלה המתאימה בהתאם לסוג התשלום.

פיצוי כספי על פי חוק הפלת"ד

מלבד המוסד לביטוח לאומי, ישנו אפיק משפטי נוסף לקבלת פיצוי כספי בגין תאונת אופנוע בעבודה והוא חברת הביטוח המבטחת את האופנוע בביטוח חובה. תביעה זו היא מכוחו של חוק פיצויים לנפגעי תאונות דרכים, תשל"ה-1975 (המכונה חוק הפלת"ד). לעניין זה שני דגשים שכדאי לדעת. האחד, אין המדובר בכפל תשלום, כלומר, כל סכום שיקבל העובד מביטוח לאומי יקוזז מהתשלום של חברת הביטוח. הדגש השני נוגע לביטוח החובה עצמו. 

ישנם רוכבי אופנועים אשר רכשו פוליסה מוזלת תמורת השתתפות עצמית במקרה של נזקי גוף בתאונה. ישנם מבוטחים שנפגעו בתאונת אופנוע הסבורים כי בעת תאונה בשל רכישת פוליסה בה סעיף השתתפות עצמית, הם לא יהיו זכאים לפיצוי בשל אותה השתתפות עצמית ולכן אינם מתייעצים עם עו"ד לבחינת זכויותיהם במישור זה. זוהי טעות משום שייתכן מאוד כי הנזק שנגרם לנפגע יוערך בסכום גדול הרבה יותר מגובה ההשתתפות. אז יהיה העובד זכאי לפיצוי משמעותי בגין התאונה ועל כן, חשוב תמיד לפנות לייעוץ משפטי שייבחן את נסיבות המקרה הפרטני.

פנייה לעו"ד

על מנת שהנפגע יוכל לקבל את מלוא הפיצוי לו הוא זכאי בשל התאונה, הוא זקוק לעו"ד המתמחה בנזיקין ובעל ניסיון בטיפול בתאונות עבודה. בזכות הידע והניסיון המקצועי עורך הדין יודע אילו מסמכים יש להציג וכיצד להתנהל ביעילות מול הגורמים השונים כדי להביא למימוש מלא של זכויות הנפגע.

 

עורכת הדין שני חזון ויסמן (צילום: תקוה מהבד)
עורכת הדין שני חזון ויסמן | צילום: תקוה מהבד

יש לזכור כי הפיצוי הכספי נועד לכסות את הפסדי ההשתכרות של העובד בעקבות התאונה, את אובדן כושר העבודה, את הוצאותיו הרפואיות ולאפשר לו להשתקם ולחזור לשגרת חייו. על כן, ישנה חשיבות רבה לכך כי נושא זה יטופל על ידי איש המקצוע המתאים, הוא עו"ד נזיקין, כדי שהנפגע יוכל לקבל את הפיצוי המקסימאלי בהקדם האפשרי.

עורכת דין שני חזון ויסמן עוסקת בתאונות דרכים, תאונות אופנוע, תאונות עבודה, נכות מעבודה, נכות כללית, רשלנות רפואית ועוד. הכתבה באדיבות האתר: din.co.il. 

*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.

לפניה ישירה לעורכת דין שני חזון ויסמן - 053-6112792