בית הדין האזורי לעבודה בתל אביב קיבל תביעה שהגיש צעיר בגיל 22 באמצעות משרד עו"ד אריק שלו נגד מעסיקו - בעל מוסך לתיקון כלי גינון וטרקטורונים שלא שילם לו גמול עבור עבודה בשעות נוספות, פיצויי פיטורים וזכויות סוציאליות נוספות. לאחר שבחנה את טענות הצדדים ואת כלל העדויות והראיות השופטת קיבלה את טענותיו של משרד עו"ד אירק שלו וקבעה כי המעסיק לא נתן לעובד הודעה על תנאי העסקתו, לא המציא לו תלושי שכר, לא שילם לו גמול עבור עבודה בשעות נוספות ולא שילם לו פיצויי פיטורים וזכויות סוציאליות נוספות.

הצעיר החל לעבוד במוסך כאשר היה בגיל 16

לפי גרסתו של הצעיר, אשר יוצג על ידי משרד עו"ד אריק שלו, הוא החל לעבוד אצל המעסיק במוסך לתיקון כלי גינון וטרקטורונים בחודש ספטמבר בשנת 2016 כאשר היה בגיל 16 ועבד אצלו עד לתאריך 27.2.2018.

הצעיר טען כי עם תחילת העבודה במוסך, סוכמו בין הצדדים תנאי ההעסקה בעל פה. הצעיר טען כי סיכם עם המעסיק כי שכרו החודשי יעמוד על סך של 3,500 שקלים כאשר לאחר ארבעה חודשי העסקה במוסך, סוכם ששכרו יעלה לסך של 5,000 שקלים.

המעסיק לא המציא לעובד תלושי שכר ולא שילם לו דמי מחלה לאחר הפציעה

הצעיר טען כי נהג לעבוד במשך חמישה ימים בשבוע בין השעות 9-18, עבד פעמיים בשבוע עד השעה 19:00 בערב ומפעם לפעם היה עובד גם בימי שישי בין השעות שמונה בבוקר עד 14:30 או 15:30 בצהריים. הצעיר הוסיף וטען כי במהלך כל תקופת עבודתו, המעסיק לא ערך לו פנקס עבודה לפי חוק עבודת הנוער, לא העביר לו תלושי שכר ובממוצע לא שילם לו שכר עבור יומיים בכל חודש.

הצעיר הוסיף וטען באמצעות משרד עו"ד אריק שלו כי בחודש נובמבר הוא נפגע בעיניו מחומצה שניתזה לעברו בעבודה ובעקבות האירוע הוא אושפז ונעדר מהעבודה למשך ארבעה שבועות. לגרסתו, המעסיק לא צייד אותו בטופס בל/ 250 ולא שילם לו דמי מחלה וזאת למרות פניות חוזרות ונשנות שביצע אליו.

מנגד, המעסיק טען כי הצעיר החל לעבוד אצלו בחודש פברואר בשנת 2017 כאשר היה בגיל 17 וסיים את עבודתו אצלו בחודש פברואר בשנת 2018, חודש שבו עבד שלושה ימים בלבד.

המעסיק טען שהעובד לא עבד בשעות נוספות

לפי טענת המעסיק, הצעיר מעולם לא החל לעבוד בשעה 9:00 למרות שכך הוסכם בין הצדדים. לטענתו, הצעיר החל לעבוד בשעה 10:00 או 11:00 וסיים את יום העבודה בשעה 17:00. עוד נטען כי הונפקו לעובד תלושי שכר וכי העובד מעולם לא עבד מעבר לשעות המותרות בחוק. המעסיק הוסיף כי מסר לעובד טופס בל/ 250 אף על פי שהעובד לא העביר לידיו אישורי מחלה ולא עדכן אותו בנוגע לאשפוזו. בסוגיית פיצויי פיטורים המעסיק טען כי העובד אינו זכאי לקבל פיצויי פיטורים מאחר שעבד אצלו במשך תקופה קצרה משנה וכי התפטר מהעבודה מיוזמתו.

לאחר שבחנה את כלל העדויות והראיות, השופטת קיבלה את טענותיו של משרד עו"ד אריק שלו וקבעה כי הצעיר אכן החל לעבוד אצל המעסיק בחודש ספטמבר בשנת 2016 וכי המעסיק מועלם לא הנפיק או העביר לעובד את תלושי השכר ואף לא מסר לו הודעה על תנאי העבודה.

גרסאותיו המשתנות של המעסיק לא מאפשרות לתת אמון בטענותיו ובעדותו

בסוגיית שכרו של העובד השופטת קבעה כי גרסאותיו המשתנות של המעסיק בסוגיה לא מאפשרות לתת אמון בטענותיו ובעדותו, ולפיכך קבעה ששכרו החודשי של העובד עמד על 5,000 שקלים בחודש. לאחר שבחנה את כלל הנתונים הרלבנטיים השופטת קבעה כי העובד זכאי לקבל מהמעסיק גמול שעות נוספות עבור 378 שעות נוספות שביצע במשך תקופת עבודתו.

העובד זכאי לקבל ממעסיקו פדיון חופשה, דמי חגים והחזר הוצאות נסיעה

נוסף על כך, השופטת קבעה כי הצעיר זכאי לקבל מהמעסיק פיצוי על החזר הוצאות נסיעה מאחר שלא העמיד לרשותו אמצעי תחבורה או דאג להחזירו לביתו בסוף יום העבודה. השופטת ציינה שהמעסיק הודה שלא שילם לעובד דמי הבראה במשך כל תקופת העסקתו ובחינת הראיות לימדה כי העובד מעולם לא יצא לחופשה במשך תקופת עבודתו. על כן, השופטת קבעה כי העובד זכאי לקבל ממעסיקו פדיון חופשה עבור 27 ימי חופשה ומאחר שהמעסיק לא שילם לו דמי מחלה עבור היעדרותו מהעבודה עקב הפציעה קבעה כי הוא ישלם לעובד פיצוי עבור 30 ימי מחלה. עוד נקבע שהמעסיק ישלם לעובד דמי חגים עבור תשעה ימי חג שחלו בתקופת עבודתו.

המעסיק הלין את שכרו של העובד מדי חודש באופן עקבי

השופטת ציינה כי המעסיק לא שילם לעובד את שכרו במועד כך שבפועל למעשה הלין את שכרו מדי חודש באופן שיטתי ועקבי כאשר העובד מצידו התבייש לבקש את השכר שמגיע לו על פי חוק.

השופטת הוסיפה כי העובד התפטר מהעבודה מבלי שהודיע למעסיק על כניסת התפטרותו לתוקף ועל כן לא אפשר למעסיק לתקן את הדרוש תיקון. השופטת ציינה כי בנסיבות העסקתו של העובד הוא לא היה מחויב להעניק למעסיק הזדמנות לשפר את דרך ההתנהלות כלפיו וקבעה כי בנסיבות המקרה העובד לא היה מחויב לתת למעסיק הזדמנות לתקן את דרכיו. על כן נקבע כי העובד זכאי לקבל מהמעסיק פיצויי פיטורים כמי שהתפטר מעבודתו בדין מפוטר.

המעסיק ישלם לעובד פיצוי כולל בסך של 56,692 שקלים

בסופו של דבר, השופטת קיבלה את טענותיו של משרד עו"ד אריק שלו אשר ייצג את העובד בתביעה נגד המעסיק וקבעה שהמעסיק יפצה את העובד בסך כולל של 46,692 שקלים עבור פיצויי פיטורים, דמי חגים, דמי מחלה, פדיון חופשה, דמי הבראה, גמול שעות נוספות, אי מתן הודעה לעובד ואי הנפקת תלושי שכר. נוסף על כך נקבע כי המעסיק ישלם לעובד הוצאות משפט בסך של 10 אלף שקלים.

סע"ש 37409-07-18

*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.

לפניה ישירה למשרד עו"ד אריק שלו - 053-7429015