שגית (שם בדוי) יצאה ממשרד בשעת אחר הצהריים, נכנסה לרכבה והחלה בנסיעה לביתה במרחק כמה קילומטרים. במהלך הנסיעה פגעה שגית ברוכבת קורקינט שהוטחה על שמשת הרכב בה נהגה ונפצעה באורח בינוני.

כתוצאה מכך, שמשת הרכב התנפצה ורסיסיה פוזרו ברכב תוך שהם פוגעים בשגית. היא פונתה לבית החולים שם טופלה בחדר מיון, הוצאו לה כמה רסיסים מכף היד והיא שוחררה להמשך טיפול.

אלא שכאן הסיפור לא נגמר. לאחר הפגיעה ברוכבת הקורקינט, שגית סבלה בלילות הבאים מסיוטים וחזיונות בהם פניה של רוכבת הקורקינט שנפגעה, מופיעים שוב ושוב בחלומותיה, מה שהקשה על תפקודה היומיומית.

במשך תקופה ארוכה ליוו את שגית חזיונות אלו, ועל אף הפגיעות גוף שספגה, הפגיעות הנפשיות היו חמורות יותר. שגית הוכרה כנכה בגין הפגיעות שנגרמו לה ע"י המוסד לביטוח לאומי שהכיר בתאונה כתאונת עבודה.

לאחר שפנתה למשרדנו, התנהל הליך משפטי נגד חברת הביטוח ובסיומו זכתה שגית לפיצוי בגובה 150,000 שקל.

לפניה ישירה אל משרד עורכי דין דקר, פקס, אופיר ושות', לחץ/י כאן

מי זכאי להגיש תביעה?

בישראל החוק הרלוונטי לתאונות דרכים הוא חוק הפלת"ד (חוק פיצויים לנפגעי תאונות דרכים). החוק קובע מספר כללים באשר לזכות לקבלת פיצויים בגין תאונת דרכים. כל אדם שהיה מעורב בתאונת דרכים ונפגע נזקי גוף זכאי לפיצוי בגינם, גם אם מבקש הפיצוי הוא הנהג שבעטיו נגרמה התאונה.

אם נפגעתם בתאונת דרכים, סביר להניח כי אתם זכאים לפיצוי גבוה בגין הפגיעה מהתאונה, גם אם לא נפגעתם באופן פיזי אלא באופן נפשי, כמו במקרה שתואר מעלה, וגם במקרים נוספים, ככל שיוכח על ידי חוות דעת מומחים כי הפגיעה הנפשית משמעותית והקשתה על תפקודכם היומיומי.

מדוע חשוב להגיש תביעה?

מרבית הנפגעים בתאונות דרכים אינם יודעים על זכויותיהם השונות במסגרת חוק הפלת"ד. למעשה, הרוב המוחץ של הנפגעים, כאשר לא מדובר בנפגעים קשה, אינם מאמינים כי יצליחו להתמודד מול חברות ביטוח או המערכות הבירוקרטיות במדינה, ולכן מעדיפים לוותר מראש על הפיצוי המגיע להם, למרות שלעתים מדובר בעשרות ומאות אלפי שקלים.

משרדנו מעניק שירות מ א' ועד ת', כאשר לעיתים על הנפגע לא נדרש דבר מלבד הסכם שעורך הדין הרלוונטי יטפל במקרה שלו ואז ימשיך בחייו ללא כל טרחה עד היום בו הוא מקבל עדכון כי הוא זכה לפיצוי גבוה בפסיקת בית המשפט.

לפי מה נקבע גובה הפיצוי?

בית המשפט בוחן את פרטי התאונה, המסמכים הרפואיים המצורפים לו ואת טענות התובע בכתב התביעה וממנו הוא למד את ממדי הפגיעה. למעשה, גובה הפגיעה נקבע במבחנים משפטיים שונים; גילו של המבקש, מצב בריאותו, מידת הפגיעה, ורמת השפעת הפגיעה על תפקודו היומיומי.

כך לדוגמה, אדם בגיל מבוגר יזכה לפיצוי נמוך יותר מאדם צעיר מאחר ותוחלת חייו של המבוגר היא קצרה יותר. כמו כן, נבדק כמה ימי אשפוז היו, האם יש נכות רפואית, מה דרגת הסבל של הנפגע וכן מידת השפעתם על עבודתו ופעילותו.

עניין נוסף בבחינת גובה הפיצוי הוא הפסדי השכר. עבור כל יום עבודה בגינו נעדר הנפגע מעבודתו, הוא זכאי לפיצוי בשווי של יום העבודה לפי מה שנקבע בבית המשפט. אם לדוגמה אדם נעדר מעבודתו 100 ימים בשל אשפוז ממושך, ויום העבודה שלו מוערך ב-500 שקלים, אזי הפיצוי בגין הפסדי השכר יעמוד על 50,000 שקלים, זאת בנוסף לפיצויים בגין סעיפים נוספים ככל ויהיו.

במקרים בהם נקבעת נכות רפואית, כאשר הנפגע לא יכול לחזור לעבודתו ו/או כושר תעסוקתו נפגע, ויגרמו לו הפסדי שכר הוא יקבל פיצוי בגין אובדן הכנסות עתידי עד יום הפרישה לפנסיה.

פרמטר נוסף לקבלת פיצוי הוא "עזרת הזולת" – תוספת למימון צרכים מיוחדים של הנפגע וכן הוצאות רפואיות שהוצאו בגין התאונה הכוללים ביקורי רופא, תשלומים לבתי חולים ככל ויש ועוד.

מי זכאי לקבל פיצוי על נזק נפשי?

כאמור, מלבד נזקי גוף, ניתן לקבל פיצוי בגין נזק נפשי שנגרם כתוצאה מהתאונה. נזק נפשי יכול להיות טראומה, סיוטים ליליים, חרדות וכל היבט נפשי המקשה על תפקודו של הנפגע. במקרים רבים, דווקא הנהגים הפוגעים בתאונות הדרכים, הם אלו הנזקקים לטיפולים נפשיים המזכים אותם בפיצוי משמעותי מחברות הביטוח.

כדי להוכיח נזק נפשי, יש לתמוך בטענה באמצעות מסמכים רפואיים החתומים על ידי פסיכיאטר וכן להוכיח טיפול רפואי נפשי שקיבל הנפגע בגין התאונה שחווה.

בבקשה לבית המשפט, עורך הדין מטעמנו מצרף את המסמכים הרלוונטיים, ובית המשפט על פי התרשמותו ממנה מומחה רפואי בתחום שתפקידו לומר את חוות דעתו המקצועית לבית המשפט על סמך המסמכים שהוגשו.

טרם ניהול ההליך בבית המשפט חברת הביטוח יכולה להתרשם על פי התיעוד הרפואי של הנפגע ולהתייעץ עם מומחה רפואי מטעמה ולנסות להגיע לפשרה ע"י בסיס לקניית סיכון.

משרדנו על ידי ייעוץ עם מומחים רפואיים יוכל להעריך את שווי התיק וידע לנהל מו"מ עם חברת הביטוח לעניין גובה הפיצוי.

לכן חשוב בשלב הגשת התביעה להקדיש מחשבה רבה בבניית קו התביעה באופן שמגובה במסמכים ובצורה שלא תאפשר לחברת הביטוח למוסס את ההערכת שווי התיק.

עורכת הדין נירית פליישמן (צילום: שירי דקר)
עורכת הדין נירית פליישמן | צילום: שירי דקר

אם נפגעתם בתאונת דרכים וברצונכם לדעת אם אתם זכאים לפיצוי בגין נזק נפשי, צרו קשר עם משרד עורכי הדין שלנו בירושלים ובתל אביב ותקבלו ייעוץ משפטי וליווי לאורך כל התהליך. הכתבה באדיבות האתר: din.co.il.

*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.

לפניה ישירה למשרד עורכי דין דקר, פקס, אופיר ושות' - 053-9377916