כבר שנים ארוכות שאנו רואים לנגד עינינו תופעה שלצערנו הולכת ומתפשטת: אנשים רבים וטובים מוצאים עצמם קורסים תחת חובות גדולים – לבנקים, לחברות אשראי, לרשויות המס, לשוק האפור, לאנשים פרטיים וכדומה.

השנתיים האחרונות של מגפת הקורונה, על כל השלכותיה - הבריאותיות, התעסוקתיות והכלכליות – לא היטיבו את המצב, ונדמה שאנשים נוספים צפויים להיכלל בסטטיסטיקה של התופעה המתוארת.

חייבים רבים לעיתים מאבדים תקווה, "מרימים ידיים", ולא רואים אור בקצה המנהרה. המציאות היום יומית מקשה עד מאוד, החל מטלפונים מבוקר עד ליל של נושים הרוצים את כספם, עובר דרך דפיקות בדלת של מעקלים, וכלה במשבר משפחתי/זוגי המונע מהחייב לנהל את חייו בצורה נורמלית ותקינה.

מציאות זו נותנת לחייבים תחושה שהם הופכים להיות עבדים לחובותיהם, ומבחינה כלכלית ודאי שאינם יכולים לחוש "בני חורין", כמצוות חג החירות.

אולם, יש לדעת כי לטובת אותם חייבים עולם המשפט מציע מספר פתרונות אפשריים, ובמאמר זה נעמוד על פתרון הולם אחד מתוכם, הנקרא הליך חדלות פירעון ושיקום כלכלי (בעבר נקרא פשיטת רגל).

בספטמבר 2019 נכנס לתוקפו חוק חדש, חוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי, שהחליף את פקודת פשיטת הרגל. בחוק החדש קיימים מספר שינויים המהווים בשורה אמיתית לחייבים ומלמדים על השינוי בתפיסת המחוקק וביחסו לגבי שיקום האדם שנקלע לחובות בתום לב. אם בעבר הליך פשיטת הרגל היה נתפס כ"כתם", כיום הוא נתפס כתהליך הבראה כלכלי לגיטימי וראוי (שגם ה"טייקונים" עושים בו שימוש).

לפניה ישירה אל עורך דין אוריאל זעירא, לחץ/י כאן

עיקרי היתרונות הקיימים בהליך חדלות פירעון ושיקום כלכלי:

  • קבלת הפטר מהחובות – היתרון הגדול נעוץ בעובדה שבתום הליך חדלות הפירעון החייב צפוי לקבל הפטר, פטור, מהחובות שהיו לו ערב הכניסה להליך. החייב יכול לנהל את חייו ברוגע, ללא לחץ כלכלי או משפטי ובידיעה כי בתום ההליך הוא צפוי לקבל פטור מחובותיו.
  • הקפאת תביעות, הליכי גבייה ואי פתיחת הליכים משפטיים כנגד החייב – במסגרת הליך חדלות פירעון בית המשפט נותן, בתחילת הדרך, צו (נקרא "צו פתיחת הליכים") אשר מונע מהנושים לפתוח או להמשיך בהליכים משפטיים או הליכי גבייה כנגד החייב.
  • ביטול עיקולים מיידי בהוצאה לפועל – כדבר שבשגרה, עורכי דין המנוסים בהוצאה לפועל, מטילים עיקולים, מסוגים שונים, כנגד חייב אשר נפתח כנגדו תיק הוצאה לפועל. במסגרת הליך חדלות פירעון, צו פתיחת ההליכים מבטל את העיקולים שהוטלו במסגרת תיקי ההוצאה לפועל של החייב, על משכורתו, גמלאות, קצבאות המגיעות לו, על חשבון העו"ש וכדו'.
  • קופת תשלומים מרוכזת – המציאות מלמדת כי חייבים שיש להם חובות לנושים רבים, לעיתים "מאבדים את הידיים והרגליים" בכל הקשור לתשלומים: למי שולם כמה ומתי, ומהי יתרת החוב לכל אחד מהנושים.

במסגרת הליך חדלות פירעון החייב מפסיק לשלם לנושים באופן פרטני.
החייב משלם תשלום חודשי קבוע אשר באופן כללי מחושב על בסיס ההפרש בין הכנסותיו והוצאותיו החודשיות של החייב או משק הבית, ובהתאם לנוסחה מוגדרת של הממונה על הליכי חדלות פירעון. תשלום זה נצבר בקופת תשלומים שנפתחת במסגרת ההליך ומשמש את החייב כחלק מהתשלום לכלל נושיו במסגרת ההפטר.

  • הקטנת ריבית הוצאה לפועל – במקרים רבים, ומאחר שהריבית המחושבת בהוצל"פ היא גבוהה, קיימים הרבה חייבים שלא מצליחים לכסות את הריבית, ממילא הם אינם מקטינים את הקרן, וכך יוצא שאת החוב הם עשויים לשלם לנצח.

במסגרת הליך חדלות פירעון יש לנאמן (בעל התפקיד המתמנה בין היתר לצורך בדיקת תביעות החוב של הנושים) סמכות להקטין, במקרים המתאימים, את ריבית הפיגורים אשר נצברה כנגד החייב.

  • קיצור תקופת ההליך – בעבר, חייבים אשר היו נכנסים להליך פשיטת רגל היו יכולים למצוא עצמם בהליך גם במשך 10 שנים (ואף יותר) מבלי שניתן להם הפטר סופי מחובותיהם. כיום, לאחר כניסתו לתוקף של החוק החדש, המועדים הקבועים להליך מוגדרים, ברורים, וקצרים משמעותית ממשך ההליך שהיה נהוג בעבר.

לסיכום:

לאחר סקירת עיקרי היתרונות הקיימים בהליך חדלות פירעון, ידע כל אדם החייב כספים בסכומים גדולים שבמצב החוקי היום הליך חדלות פירעון ושיקום כלכלי זורק לאנשים שנקלעו לחובות גדולים בתום לב חבל הצלה אמיתי, ומאפשר להם לקבל הפטר מחובותיהם ולפתוח בחייהם דף חדש ונקי מחובות.

חג חירות שמח!

עורכי הדין אוריאל זעירא ורועי זילברפלד (צילום: משרד עו"ד אוריאל זעירא)
עורכי הדין אוריאל זעירא ורועי זילברפלד | צילום: משרד עו"ד אוריאל זעירא

*עו"ד אוריאל זעירא הינו עו"ד לחדלות פירעון ומרצה למשפטים, מכהן כסגן יו"ר של ועדת חדלות פירעון של לשכת עורכי הדין, ומתמחה בהסדרי נושים וחדלות פירעון של חברות ויחידים.

*עו"ד רועי זילברפלד מכהן כחבר בוועדת חדלות פירעון של לשכת עורכי הדין, בעל תואר ראשון ושני במשפטים (בהצטיינות), מתמחה בחדלות פירעון, הפטר/גביית חובות ודיני בנקאות.

הכתבה באדיבות האתר: din.co.il.

*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.