נהיגה בשכרות היא למעשה נהיגה בהשפעת אלכוהול אשר גורם להאטת התגובות של נהג הרכב. נהיגה תחת השפעת אלכוהול עלולה לסכן את יתר משתמשי הדרך ואת נהג הרכב בעצמו, על כן, עבירת נהיגה בשכרות נחשבת לעבירה חמורה ביותר ברוב מדינות העולם. לפי סעיף 39א לפקודת התעבורה, למעט אם מדובר בנסיבות מיוחדות, נהג שנתפס נוהג בשכרות יקבל עונש של שלילת רישיון נהיגה למשך שנתיים.

לפניה ישירה אל משרד עורכי דין מידן & מידן, לחץ/י כאן

אבחנה בין סוגים שונים של נהגים בעת קביעת שכרות

המחוקק בחר להתייחס בנפרד לשני סוגי נהגים בנוגע לריכוז האלכוהול המותר בליטר אוויר נשוף. סוג הנהגים הראשון הוא נהגים מעל גיל 24, בעלי ותק נהיגה של יותר משנתיים. לפי תקנות התעבורה, נהג כזה ייחשב לשיכור אם בדיקת ינשוף שנערכה לו הראתה ריכוז אלכוהול של 240 מיקרוגרם ומעלה בליטר אוויר נשוף. בעקבות פסיקת בית המשפט העליון, המשטרה אוכפת נהיגה בשכרות החל מערך של 290 מיקרוגרם אלכוהול לליטר אוויר נשוף.

הסוג השני של הנהגים הוא נהגים חדשים או צעירים מתחת לגיל 24, נהגי רכב ציבורי כגון אוטובוס, מונית, רכב הסעות ונהגים מקצועיים כמו נהגי משאית. נהגים מסוג זה ייחשבו לשיכורים אם בדיקת ינשוף תראה ריכוז אלכוהול של 50 מיקרוגרם בליטר אוויר נשוף.

עו"ד אורן מידן מסביר כי המחוקק החליט להחמיר עם נהגים המשתייכים לאוכלוסיות מיוחדות כאמור כדי למנוע מהם לשתות אלכוהול לפני הנסיעה ובמהלכה. מאחר שאדם אינו יכול לצפות מבעוד מועד מה יהיה ריכוז האלכוהול בגופו אחרי שתיית משקה אלכוהולי אחד או יותר, עקב הבדלים בקצב ספיגת האלכוהול ופירוקו בין אדם אחד למשנהו, ההמלצה היא להימנע לחלוטין משתיית משקאות אלכוהוליים לפני הנהיגה ובמהלכה.

איך מתבצעת בדיקת שכרות בפועל?

עו"ד אורן מידן מציין כי בדיקת שכרות מורכבת ממספר שלבים נפרדים, כאשר ישנה חשיבות משמעותית לסדר הפעולות במהלך הבדיקה. לרוב, בשלב הראשון השוטר יערוך לנהג בדיקת "נשיפון" כדי לקבל הערכה ראשונית האם יש רמת אלכוהול חריגה אצל הנהג. אם בדיקת ה"נשיפון" יוצאת תקינה, הנהג ישוחרר מיד לדרכו, אך אם התוצאה מראה רמת אלכוהול חריגה, תיערך לנהג בדיקת מאפיינים המבוססת על התרשמותו של השוטר מהופעתו והתנהגותו. לאחר הבדיקה הנהג יתבקש לצעוד בקו ישר ולקרב את אצבעו המורה לכיוון האף כאשר עיניו עצומות.

אם בדיקת המאפיינים עוררה בקרב השוטר חשד כי הנהג שיכור, הוא יצטרך להמתין 15 דקות שבמהלכן ייאסר עליו לעשן, לאכול או להכניס דבר מה לאפו או לפיו. מטרת האיסור היא למנוע הטיה של תוצאות הבדיקה. לאחר 15 דקות השוטר יבקש מהנהג החשוד לנשוף פעמיים למכשיר ה"ינשוף" וימשיך לפעול לפי תוצאות הבדיקה.

מהו העונש הצפוי לנהג שנתפס נוהג תחת השפעת אלכוהול?

עו"ד אורן מידן משיב כי במטרה לייצר הרתעה בקרב ציבור הנהגים, המחוקק קבע עונש מינימלי בגין עבירה של נהיגה בשכרות. עונש המינימום שנקבע ביחס לנהיגה בשכרות הוא שלילת רישיון נהיגה למשך שנתיים ורישום של 10 נקודות לחובתו של הנהג. נהג שנתפס נוהג בשכרות לאחר שבשנה קודמת הוא הורשע בביצוע עבירת נהיגה בשכרות, יצטרך להתמודד עם עונש של פסילת רישיון למשך תקופה של ארבע שנים.

אם מדובר בנהג חדש, הרי ששלילת רישיון לתקופה של יותר משנה תחייב אותו לעבור שוב מבחן נהיגה מעשי – טסט ומבחן נהיגה עיוני – תיאוריה, כדי שיוכל לקבל את רישיון הנהיגה.

נהג שנפסל למשך תקופה של שנה או יותר עקב נהיגה בשכרות או נהיגה תחת השפעת משקאות משכרים, יחויב לבצע בדיקות רפואיות במכון הרפואי לבטיחות בדרכים כתנאי לחידוש רישיון הנהיגה.

לא אחת, נהג שנתפס נוהג שיכור יקבל הזמנה לשימוע בפני קצין משטרה. קצין המשטרה יחליט האם להפעיל פסילה מנהלית, לפסול את רישיון הנהיגה של הנהג למשך 30 יום ולתפוס למשך 30 יום את הרכב ששימש לביצוע העבירה.

התנגדות לביצוע בדיקת נהיגה בשכרות

עו"ד אורן מידן מציין כי נהג שמתנגד לבצע בדיקת ינשוף צריך לקחת בחשבון שסירובו יגרור השלכות חמורות ביותר. התנגדות לביצוע בדיקה לרוב נתפסת על ידי המשטרה כסירוב אשר מסווג את הנהג באופן אוטומטי כחשוד בנהיגה בשכרות. לפי סעיף 64ד לפקודת התעבורה, נהג שסירב לבצע בדיקת שכרות ייחשב לשיכור גם מבלי שביצע את הבדיקה בפועל.

עו"ד אורן מידן מוסיף כי סירוב לבצע בדיקת שכרות מצד אחד מקל על התביעה בכל הקשור להוכחת התיק ומצד שני עלול לפגוע בנהג ולהקשות על עורך דינו בהמשך ההליך מאחר שבמקרה של סירוב, לעורך הדין לא תהיה כמעט אפשרות לאתר פגמים בהתנהלות השוטרים כלפי הנהג מכיוון שהליך הבדיקה כלל לא התבצע בשל הסירוב.

ייצוג משפטי מקצועי עשוי להביא להקבלה בעונש או לביטול האישום

ההמלצה לנהג שנתפס נוהג בשכרות היא להקדים ולפנות לעורך דין מיומן, מקצועי ומנוסה בתחום התעבורה ובייצוג נאשמים בעבירות של נהיגה בשכרות. עורך הדין ייבחן את נסיבות האירוע לעומק, את ההיסטוריה התעבורתית של הנהג ואת התנהלותם של השוטרים באירוע, כדי להביא לביטול כתב האישום או כדי להפחית את חומרת העונש בעקבות פגמים בהליך הבדיקה. במקרים רבים פגמים שנמצאו בהליך הבדיקה הובילו לביטול כתבי אישום או לתיקון העבירה לעבירה פחותה בחומרתה שהעונש בגינה הוא קל יותר לעומת העונש בעבירה של נהיגה בשכרות.

עורך הדין אורן מידן (צילום: אדווה ברזילי)
עורך הדין אורן מידן | צילום: אדווה ברזילי

עורך דין אורן מידן עוסק בדיני תעבורה, עבירות נהיגה בשכרות, מהירות מופרזת, תאונות דרכים, בדיקת ינשוף, נהיגה ללא רישיון, שימוע וביטול פסילה מנהלית, המכון הרפואי לבטיחות בדרכים ועוד. הכתבה באדיבות האתר: din.co.il.

*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.