אחד מהפחדים המשותפים לבני אדם רבים הוא החשש מהתקופה שלפני המוות. רבים חוששים שלפני מותם לא יהיו צלולים ויזדקקו לסיוע נפשי או גופני, כך שבחירת האדם שיקבל עבורנו החלטות שעשויות להשפיע על גורלנו היא חשובה ביותר. ייפוי כוח מתמשך הוא כלי משפטי חדש יחסית שמאפשר לאדם לפתור את הדילמות הללו, להשקיט את הדאגות ולדעת כי בבוא היום ענייניו יתנהלו בדיוק לפי רצונו. באמצעות עריכת מסמך ייפוי כוח מתמשך, ממנה צלול בדעתו וכשיר משפטית רשאי להחליט מראש כיצד ינוהלו ענייניו הרכושיים, האישיים והרפואיים במצב עתידי שבו כבר לא יהיה כשיר להחליט בעניינים אלו בעצמו, ומי יהיה הגורם שיהיה ממונה עליהם מטעמו.

לפניה ישירה אל עו"ד, נוטריון ומגשרת אורית לוי, לחץ/י כאן

ייפוי כוח מתמשך - חלופה להליך מינוי אפוטרופוס

המחוקק בישראל העניק לכל אדם בגיר וכשיר משפטית את החופש לנהל את חייו כראות עיניו. עם זאת, עד לאחרונה, כאשר אדם איבד את כשירותו המשפטית בעקבות מצב סיעודי, מחלה או גיל מתקדם ולא היה מסוגל לנהל עוד את ענייניו בכוחות עצמו, התעורר צורך למנות לו אפוטרופוס. הליך מינוי אפוטרופוס הוא הליך ממושך שמחייב גם פנייה לבית המשפט, גם קבלת תסקיר ממשרד הרווחה, גם הסכמה של כל בני-המשפחה הקרובים ולמעשה לא מאפשר לאדם שמונה לו אפוטרופוס להביע את רצונו בנוגע לאופן ניהול ענייניו. מעבר לכך, הליך של מינוי אפוטרופוס מחייב גם העברת דיווחים תקופתיים לאפוטרופוס הכללי, דבר שעלול להוסיף עומס מטלות על האפוטרופוס ולהקשות עליו. לאחר שמסתיים הליך מינוי האפוטרופוס על-ידי בית-המשפט, מי שמקבל החלטות עבור האדם שמונה לו אפוטרופוס הוא האפוטרופוס שמונה לו, והכל בפיקוח מערכת המשפט.

לעומת זאת, ייפוי כוח מתמשך הוא כלי משפטי חדש באופן יחסי שמאפשר לכל אדם כשיר משפטית וצלול בדעתו להמשיך לשלוט בחייו בעתיד, גם כאשר לא יוכל לעשות זאת בכוחות עצמו. שלא כמו ייפוי כוח סטנדרטי, ייפוי כוח מתמשך לא מופעל באופן מיידי לאחר עריכתו אלא רק לאחר שכשירותו של הממנה נפגמת. ייפוי כוח מתמשך ייכנס לתוקף לאחר קבלת מסמך, שהממנה קובע מראש מי יחתום עליו, ובו ייכתב שהממנה כבר "איננו מבין בדבר" ועל כן זקוק להפעלת ייפוי-הכח; אם הממנה לא קובע מראש מי ייתן את האישור, ברירת-המחדל הקבועה בחוק היא חוות דעת רפואית של מומחה רפואי בתחום הפסיכיאטריה שלפיה הממנה אינו כשיר לקבל החלטות בעצמו.

מתי ייפוי כוח מתמשך ייכנס לתוקף?

אדם שהחליט להכין ייפוי כוח מתמשך נוטל לידיו את השליטה בחייו, מבטא את האוטונומיה של הפרט על גורלו כאשר המדינה אינה מעורבת בעריכת המסמך ולא קובעת עבורו כיצד ינוהלו ענייניו הרפואיים, האישיים והרכושיים. ייפוי כוח מתמשך נכנס לתוקף רק כאשר לאדם כבר אין יכולת לקבל החלטות הנוגעות לניהול ענייניו, ובלשון החוק: האדם "איננו מבין בדבר".

לצורך עריכת ייפוי כוח מתמשך עורך הדין ייפגש עם הממנה, ייבחן את כוונותיו ויוודא עימו כי בחר להכין את המסמך מרצונו החופשי. במסגרת התהליך ההמלצה לממנה היא לקבוע בייפוי הכוח המתמשך הוראות ריאליות, ברורות, מעשיות ובנות ביצוע אשר תואמות ליכולתו של מיופה הכוח לבצע אותן. בהמשך, עורך הדין ייפגש עם מיופה הכוח (או מיופי הכוח, אם מונו כמה) ויברר האם הם מסוגלים או מעוניינים לקבל על עצמם את האחריות לדאוג לענייניו של הממנה בעתיד כאשר לא יוכל לדאוג להם בעצמו.

הכנת ייפוי כוח מתמשך תחסוך לקרובי משפחתו של הממנה זמן, כסף ועוגמת נפש

בהכנת ייפוי כוח מתמשך אין כל מעורבות של מערכת המשפט, הממנה חוסך מקרוביו התמודדות בירוקרטית סבוכה עד למינוי אפוטרופוס, כמו גם התמודדות עם דרישות מגוונות של בית המשפט, נציגי האפוטרופוס הכללי, היועמ"ש ומילוי דוחות מעקב עבור האפוטרופוס הכללי. נוסף על כך, מבחינה כספית, עלות הכנת ייפוי כוח מתמשך היא נמוכה מהעלות הכרוכה בהליך מינוי אפוטרופוס.

יתרון נוסף של הכנת ייפוי כוח מתמשך הוא שמיופה כוח ממשיך להיות בעל סמכות מלאה בנוגע לענייניו של הממנה (כולל חשבונות הבנק שלו) גם אחרי מות הממנה ועד 90 ימים לאחר מכן - פרק זמן שמאפשר לטפל בהוצאת צו קיום צוואה או צו ירושה, לעומת אפוטרופסות שפוקעת באופן מיידי עם מות האדם שמונה לו אפוטרופוס, כאשר אז גם כל חשבונותיו עוברים לסטטוס מוקפא.

מדוע כדאי לבחור בעורך דין ונוטריון ותיק ומנוסה כאשר עושים ייפוי כוח מתמשך?

עורך דין מקצועי ומנוסה, שסיים בהצלחה הכשרה מיוחדת של משרד המשפטים, לומד באופן מעמיק את החקיקה והפסיקה הרלבנטיות, כדי שיוכל להעניק ייעוץ משפטי מקצועי לממנה שמעוניין להכין ייפוי כוח מתמשך ולמיופה הכוח שמתמנה על ידו. אם החלטתם לערוך ייפוי כוח מתמשך, ההמלצה עבורכם היא לפנות בהקדם לעורך דין מנוסה, בקיא בתחום האפוטרופסות והירושה ורצוי עו"ד שהוסמך גם כנוטריון, כלומר – יש לו וותק מקצועי רב שנים.

לאחר בחינת כלל הנסיבות הרלבנטיות, עורך דין ונוטריון מנוסה יוכל לסייע לממנה להכין מסמך משפטי שעומד בדרישות החוק והפסיקה, מבטא באופן המדויק והאותנטי ביותר את רצונו ומאפשר לו להחליט מי ינהל את ענייניו הרפואיים, האישיים והכספיים בעתיד כאשר ייקבע שאין ביכולתו לקבל החלטות בעניינים אלו בעצמו.

עורכת הדין אורית לוי (צילום: נתי חדד)
עורכת הדין אורית לוי | צילום: נתי חדד

עורכת דין, נוטריון ומגשרת אורית לוי עוסקת מזה שנים בעריכת ייפוי כוח מתמשך, הסכמי ממון, דיני ירושה, עזבונות, צוואות ומעניקה את כל שירותי הנוטריון. הכתבה באדיבות האתר:  .din.co.il

*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.

לפניה ישירה לעו"ד, נוטריון ומגשרת אורית לוי - 053-7101175