שאלה נפוצה שקיימת בקרב לקוחות חדשים שמגיעים למשרד, היא האם הם יכולים לעבוד ולקבל קצבת נכות כללית מביטוח לאומי במקביל. התשובה לשאלה הזו מעט מורכבת ובשנים האחרונות קיבלה תפנית, וננסה לפשט את העניין עד כמה שניתן בכתבה זו. כמובן שנדגיש כי האפשרות לקבל קצבת נכות כללית מביטוח לאומי, הינה אפשרית בצורה קלה יותר כאשר המבוטח/ת לא עובדים.

אבל קיימים הרבה מאוד מצבים מורכבים שבהם הלקוחות עובדים אך הם עדיין יהיו זכאים לקצבה בדרגה כזו או אחרת. התנאים לקבלת קצבת נכות כללית כוללים, נכון להיום תנאי שעל פיו יש להשתכר שכר הנמוך מ-6,331 ₪ ברוטו, כלומר זהו תנאי סף מחייב, ואם אדם משתכר מעל השכר הזה לא תהיה אפשרות "להיכנס בדלת".

לפניה ישירה אל משרד עו"ד רות פפירוב, לחץ/י כאן

השלב הראשון - קביעת אחוזי נכות רפואיים

כמובן שיש לעבור את השלב הראשון בתביעה לנכות כללית, שהוא קביעת אחוזי הנכות הרפואיים, במסגרת מספר ועדות רפואיות (תלוי כמה תחומים רפואיים קיימים), ישנו רף רפואי של 40%, כאשר אחת מהנכויות צריכה להיות 25% לפחות וישנו רף רפואי של 60% כאשר אף אחת מהנכויות אינה מגיעה לנכות של 25%.

*לנשים עקרות בית- הרף הרפואי הוא 50% לפחות.

השלב השני - קביעת דרגת אי כושר

השלב השני בתביעה הוא שלב אי הכושר, זהו השלב שבעצם קובעים את דרגת אי הכושר, נכון להיום קיימות 4 דרגות אי כושר: 60%, 65%, 74%, 100%. כל דרגה מעניקה קצבה בגובה שונה:
דרגה של 60%- 2,135 ₪.
דרגה של 65%- 2,273 ₪.
דרגה של 74%- 2,522 ₪.
דרגה של 100%- 3,700 ₪.

אלו הן הדרגות והסכומים הבסיסיים שאינם כוללים כאמור תוספות למיניהן לרבות תוספת על ילדים ובני זוג.

*במקרים מסוימים ייתכן כי המבוטח יעבור את הרף הרפואי אך לא יקבל דרגת אי כושר- אבל זה כבר נושא לכתבה הבאה.

לעתים המוסד לביטוח לאומי לא יאפשר מתן קצבת נכות למבוטח שעובד ומשתכר

חשוב להדגיש כי ישנם מצבים שבהם ביטוח לאומי לא מאפשר קבלת קצבת נכות כאשר מבוטח עובד ומשתכר. הסיבה לכך נעוצה במחשבה אנכרוניסטית ומיושנת שאדם שעובד למחייתו מסוגל להשתכר וזהו, ושאין לו צורך בעזרה נוספת מביטוח לאומי.

אך המצב האמיתי של לקוחות שמגיעים למשרדנו הוא של מציאות שלא מותירה להם ברירה, אלא לעבוד ולהשתכר על מנת להביא אוכל הביתה בשפה פשוטה. שכן אם הם לא היו משתכרים לא היו יכולים להתקיים כלל ולכלכל את עצמם ואת המשפחה שלהם. לכן אין להם את האפשרות להפסיק לעבוד לחלוטין ולהסתמך על ביטוח לאומי שיאשר להם קצבת נכות, וכל זה בצל העובדה שמצבם הרפואי מורכב עד מאוד. על אף המצב הרפואי הקשה הם עושים מאמצים גדולים כדי להמשיך ולעבוד במתכונת מצומצמת. יש להתחשב במצבים האלה, וכאמור יש ללקוח ולעורך הדין שלו מעט מאוד זמן להעביר את המסר הזה, הן לרופאים בביטוח לאומי והן לעובדי ו/או עובדות השיקום.

"חוק לרון" מעודד מקבלי קצבאות נכות לצאת לעבודה

לידיעת הלקוחות, קיים היום חוק שנקרא "חוק לרון" והוא מעודד מקבלי קצבת נכות לצאת ולעבוד, ולהשתכר סכומים מסוימים אשר לא יפגעו בגובה הקצבה. ישנן טבלאות שכר מסודרות באתר של ביטוח לאומי בעניין זה, לכל דרגת אי כושר קיים רף שכר אחר.

וגם אם מגיעים לשכר גבוה, הקצבה לא מתבטלת מיד אלא בהדרגה היא מצטמצמת, כך שקיימת למבוטחים רשת ביטחון כלכלית.

יחד עם זאת, ישנם מקרים מורכבים, וכל מקרה ייבחן לגופו, והצגת הדברים, העברת המסרים בוועדות של ביטוח לאומי, ובעיקר בפגישות השיקום יכולה להשפיע רבות על מקבלי ההחלטות. יש להיערך בהתאם לוועדות הרפואיות ולפגישות שיקום ורצוי להגיע בליווי של עורך דין.

הכנה וליווי של עו"ד מקצועי ומנוסה יכולים לפעול לטובת המבוטח

כמו כן, כדאי מאוד לקבל הנחיות והכנה מסודרת ומקיפה של עו"ד לכל הוועדות ולפגישות השיקום. יש להגיע מוכנים ככל שניתן למעמד הוועדות ופגישת השיקום. חשוב להבין שברגע שאדם מקבל קצבת נכות ויוצא לעבודה, לעולם ההכנסה הכוללת שלו תהיה גבוהה יותר מגובה הקצבה בלבד.

חשוב לציין כי דרגת אי הכושר שנקבעה למבוטח תישאר כפי שהיא, גם אם יתחיל לעבוד לאחר קבלת הקצבה. דבר נוסף הוא שבמידה שמבוטח מפסיק עבודתו, הוא יוכל לחזור ולקבל את קצבת הנכות מבלי להיבדק על ידי ועדה רפואית, כל עוד דרגת אי הכושר בתוקף.

משתכרים אך זקוקים לעזרת המוסד לביטוח לאומי? עורך דין מיומן יעזור לכם במיצוי הזכויות

המסר החשוב בכתבה זו הוא שאם אתם משתכרים, עובדים ובקושי מצליחים להתמיד בעבודה, וזקוקים לעזרה של ביטוח לאומי במסגרת קצבה של נכות כללית, יש אפשרות לקבל אותה. רק צריך לדעת כיצד לפעול נכון ולהיות מלווה בתהליך ע"י עו"ד עם ניסיון בתחום הזה. כמובן שיש צורך להיות במצב רפואי מסוים שבעקבותיו בעצם תשולם הקצבה. כמובן שישנם שיקולים נוספים שביטוח לאומי לוקח בחשבון, והם גילו של המבוטח, מצבו המשפחתי, אולי גם מצבו הנפשי, סוג העבודה שהוא מבצע, ההכשרות שלו ועוד.

הרי שנכות כללית היא קצבה שמשולמת לאנשים שאיבדו את יכולתם להשתכר ב-50% לפחות או שבעקבות המצב הרפואי אין ביכולתם לעבוד ולהשתכר כלל.

לסיכום

אם אתם אנשים עובדים שמשתכרים כאמור פחות מ-6,331 ₪ לחודש ברוטו, וחשים שמצבכם הרפואי לא מאפשר לכם את המשך ביצוע העבודה, או שמאפשר לכם לבצע את העבודה רק באופן חלקי, אתם יכולים לבחון את האפשרות להגיש תביעה לקבלת קצבת נכות כללית מהמוסד לביטוח לאומי, גם במקביל להשתכרות.

עורכת הדין רות פפירוב (צילום: משרד עו"ד רות פפירוב)
עורכת הדין רות פפירוב | צילום: משרד עו"ד רות פפירוב

עורכת דין רות פפירוב עוסקת בתביעות נזקי גוף, תאונות דרכים, תאונות עבודה, תביעות מול המוסד לביטוח לאומי וייצוג תובעים בוועדות רפואיות. הכתבה באדיבות האתר: din.co.il.

*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.