קיבלת טלפון ממשטרת ישראל או מכתב בדואר אשר מזמין אותך לחתום על הסדר מותנה ואף קובעים איתך מועד ושעה להגיע למשרדי התביעות הסדר מותנה. עו"ד פלילי אלון שליכטר מסביר בכתבה מהו הליך הסדר מותנה.

מהו הליך של הסדר מותנה?

לאחר חקירה במשטרה, תיק החקירה למעשה לא נסגר ועובר למחלקת התביעות שם בוחנים את התיק וככל שמגיעים למסקנה כי ישנן ראיות וישנה סבירות להרשעה על התובע להגיש כתב אישום.

על מנת לא להכתים את שמם של אנשים נורמטיביים בכתם אשר למשל עשוי לפגוע בהם במישורים תעסוקתיים בשל הרשעה פלילית וכי ככל שמדובר בעבירות הנחשבות "קלות" מציעה התביעה לאזרחים אלו הליך של הסדר מותנה, שהמשמעות שלו כי בתמורה להודאה בעבירה, תשלום קנס / פיצוי ולעיתים שעות לתועלת הציבור, התביעה לא תגיש כתב אישום לבית המשפט במסגרת הליך פלילי והתיק ייסגר.

לפניה ישירה אל עורך דין אלון שליכטר, לחץ/י כאן

איך מחליטים אם לחתום על הסדר מותנה?

ראשית, יש לזכור כי טרם קביעת אותה פגישה במשרדי התביעה, זכותכם לצלם את חומר הראיות בתיק החקירה לרבות כתב האישום בו מפורטים העובדות וסעיפי העבירה המיוחסים לכם.

עו"ד שליכטר ממליץ, כי בכל מקרה גם במידה ותרצו ללכת להליך של הסדר מותנה וגם אם לא, ההחלטה תוכל להתקבל בצורה שקולה ומקצועית לאחר עיון מעמיק וניתוח חומר הראיות.

מכל מקום, גם אם תבחרו ללכת להליך של הסדר מותנה במסגרתו תבחרו להודות, ישנה משמעות לכתב האישום המוצע ולעובדות שבו אשר גם הם נתונים למשא ומתן הכל בהתאם לחומר הראייתי בתיק.

ייצוג וסיוע של עו"ד פלילי בבחינת השאלה האם ללכת להסדר מותנה כן או לא, הינה לרוב שאלה ראייתית והינה בבחינת ניהול סיכויים סיכונים. לכן החלטה כזו צריכה להיעשות ככלל על ידי עו"ד פלילי מנוסה אשר ייבחן וינתח את חומר הראיות.

האם אני חייב לחתום על הסדר מותנה?

התביעה תגיד לכם כי המשמעות של אי חתימה על הסדר מותנה היא ככלל הגשת כתב אישום לבית המשפט בהליך פלילי רגיל ולא סגירת התיק בהסדר.

מבחינת אזרחים נורמטיביים רבים, אפשרות זו היא האפשרות הגרועה ביותר ומן העבר השני הם בטוחים בצדקתם ובחפותם. עו"ד שליכטר מסביר כי לקוחות רבים אשר פונים אליו, מציגים את אותה הדילמה, יחד עם זאת, עו"ד שליכטר מדגיש, כי לאחר קבלת חומר הראיות וטרם חתימה על הסדר מותנה ניתן לנסות לשכנע את התביעה לגנוז את תיק החקירה מבלי ללכת להליך של הסדר מותנה כלל.

מהסדר מותנה לסגירת תיק החקירה מחוסר אשמה

הליך של הסדר מותנה הוא בגדר הצעה שלא חייבים לקבל בכל מחיר, בין אם הסיבה כי אתם מעוניינים לנהל הליך פלילי בשל עמידה על חפותכם על כל הסיכונים הכרוכים בכך ובין כי העובדה של חתימה על הסדר מותנה והודאה תעמיד אתכם בפני תביעת אזרחית כספית, אך יש לזכור כי ההחלטה צריכה להתבצע לאחר עיון וניתוח מעמיק של חומר הראיות תוך ניצול מקסימלי של מלוא הטענות.

עו"ד שליכטר נותן דוגמא למקרה בו טיפל. אזרח נורמטיבי ממרכז הארץ נחשד בעבירת איומים כלפי אחר אותה הכחיש מכל וכל. לאחר כמספר חודשים, התיק הגיע למחלקת התביעות של הסדר מותנה בו הוצע לו להודות ולשלם קנס כספי ופיצוי למתלונן. אז פנה האזרח למשרדו של עו"ד שליכטר, אשר ביקש לצלם ולעיין בחומר החקירה שלאחריה הוחלט על הגשת בקשה מפורטת ומנומקת לסגירת התיק מחוסר אשמה הן מבחינה עובדתית והן מבחינה משפטית. לשמחתו של הלקוח יחידת הסדר המותנה הגיעה למסקנה כי התיק ייגנז בעילת חוסר אשמה ויימחק לחלוטין מהרישומים המשטרתיים.

לסיכום

טרם הגעה למשרדי התביעה מומלץ לבקש לצלם את חומר החקירה ולעיין בראיות ורק לאחר מכן לשקול את הצעדים בדבר חתימה או אי חתימה על הסדר מותנה, ומכל מקום מומלץ להתייעץ עם עו"ד פלילי ביחס לכך ולהיות מלווים בהליך. הסדר מותנה לאזרחים נורמטיביים הוא הצעה טובה ככלל בתיקים שיש בהם ראיות והחומרה שלהם יחסית גבוהה, והצעה פחות טובה בתיקים בעלי חולשה ראייתית ורף חומרה נמוך מאוד.

עורך הדין אלון שליכטר (צילום: סטודיו תומאס)
עורך הדין אלון שליכטר | צילום: סטודיו תומאס

עורך דין אלון שליכטר עוסק במשפט פלילי, בייצוג ובליווי משפטי של חשודים ונאשמים לאורך ההליך הפלילי, בסגירת תיקים פליליים בהסדר מותנה, ביטול כתב אישום, עיכוב הליכים, מחיקת רישום פלילי ועוד. הכתבה באדיבות האתר: din.co.il.

*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.